Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-20 11:42:00

Jogerősen elítélték Zagyvát

Súlyosbító tény, hogy Zagyva Gyula országgyűlési képviselőként zaklatta a Hetek munkatársait. A Jobbik egykori politikusának 300 ezer forintot kell fizetnie, vagy fogházba vonul.

Az elsőfokú elmarasztaló határozatot megerősítve, az ítélet súlyosbításáról döntött a másodfokú bíróság abban a perben, melyet újságírók fenyegetése miatt indítottak Zagyva Gyula korábbi jobbikos parlamenti képviselő, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke és Incze Béla, a HVIM másik vezetője ellen. Zagyva 300 ezer, Incze 120 ezer forintos pénzbüntetésben részesült. Ha nem fizetnek fogházbüntetéssel válthatják ki az összeget.  

Zagyva és Incze a HVIM által szervezett Magyar Sziget nevű rendezvényen életveszélyesen megfenyegették a Hetek című hetilap két munkatársát. Amint arról korábban beszámoltunk, az újságírók riportkészítés céljából, hivatalos regisztrációt követően belépőjeggyel látogattak el a rendezvényre még 2010-ben. A rendezők egy faházba kísérték az újságírókat, ahol Zagyva Gyula és több szervező várta őket.

Zagyva – karikás ostorral a kezében – verbálisan inzultálta a lap munkatársait, értésükre adta, hogy a rendezvényen a „HVIM törvényei” uralkodnak, ezért azt tehetnének velük, amit akarnak. Anális erőszakról is szó volt, és az egyik újságírót vélt zsidó származása miatt is szidalmazták.

Az eset kapcsán feljelentés született, majd a Központi Nyomozó Főügyészség kétrendbeli, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve, társtettesként elkövetett zaklatás vétsége miatt vádat emelt Zagyva és Incze ellen.

A pénteki ítélethirdetésben a másodfokú bíróság súlyosbító körülménynek minősítette, hogy Zagyva országgyűlési képviselőként és egy társadalmi szervezet tiszteletbeli elnökeként követte el a cselekményt.

Az első fokon hozott próbára bocsátással szemben jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték a korábbi jobbikos politikust, míg társát az első fokon hozott megrovás helyett 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A vádlottak arra hivatkoztak, hogy személyi körülményeikben jelentős változás állt be: Zagyva azt állította, hogy amióta nem a Jobbik frakció tagja (2014. május), nincs munkája és nincs bevétele sem.

A pénzbüntetés napi ezer forinttal számítva fogházbüntetésre cserélhető, vagyis Zagyva 300, Incze 120 nap elzárással válthatja ki a fizetést, derült ki a jogerős ítéletből.

"Anális erőszakkal fenyegette az újságírókat a Jobbik képviselője" - olvassa el az eredeti cikket.

atv.hu / gif:ml

Ajánlom

További belföldi híreink