Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-19 16:15:00

Ellenőrzést kap a TASZ és a K-Monitor

Bejelentkezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) több civil szervezethez is, melyek támogatást kaptak a Norvég Civil Alaptól.

Ma reggel abban a kétes értékű megtiszteltetésben volt részünk, hogy levelet kaptunk a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, a kormány "vasöklétől". A Norvég Civil Támogatási Alapból kapott pályázatok teljes elszámolását kérik tőlünk”- közölte néhány órával ezelőtt Facebook-oldalán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A civil szervezet azt írja, hogy „bár nincs takargatnivalónk és a kért dokumentumokat rendelkezésükre bocsátjuk, nem ismerjük el ennek az ellenőrzésnek a jogszerűségét. Csak azért működünk együtt a Hivatallal, hogy ne függeszthessék fel az adószámunkat. Vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy milyen jogi lépéseket tehetünk az ellenőrzés jogszerűtlensége miatt”- áll a közleményben. Hozzáteszik: „Szomorú, hogy itt tartunk”.

A K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda pedig azt közölte FB-oldalán: „úgy tűnik, hogy bejelentkezett a KEHI. Willkommen!”

A Krétakör Alapítvány nem működik együtt a Kehivel. Az alapítvány csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint döntésükről Gulyás Márton ügyvezető telefonon tájékoztatta a hivatal kapcsolattartásra kijelölt munkatársát.

Megjegyezték, hogy "az elmúlt hetekben a civil szervezetek ellen indított lejárató kampány miatt" már számítottak erre a lépésre. A Kehi vizsgálatának jogosságáról számos jogásszal konzultáltak, és véleményük alapján az alapítvány szerint a Kehinek nincs joga a NCTA-tól elnyert pénzeket vizsgálni. Ezt azzal indokolták, hogy a Kehi feladata az állami pénzek költése feletti kontroll, ellenben az NCTA-tól elnyert pályázati pénzek függetlenek a magyar államháztartástól.

A Krétakör Alapítvány a közleményben hangsúlyozta, hogy eddig is együttműködött a törvényben előírt szervezetekkel. A szervezetnél ellenőrzést tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, működésükről folyamatos könyvvizsgálói jelentés készül, s - mint kiemelték - "mindig, mindent rendben találtak". "A Krétakör Alapítvány a továbbiakban is együtt fog működni a törvény által meghatározott szervezetekkel, de nem fogja magát alávetni politikai szándékból indított vizsgálatoknak!" - fogalmazott közleményében az alapítvány.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára múlt csütörtökön mondta az MTI-nek, hogy két témában tárgyalt a magyar küldöttség a norvég alapokról Brüsszelben: a kormányhoz tartozó 9 program kérdéséről sikerült megállapodni, ugyanakkor a civil alapról nem közeledtek az álláspontok - nyilatkozta.

Csepreghy Nándor elmondta a Kehi-vizsgálat azt igyekszik kideríteni, hogy valóban civil szervezeti támogatások történtek-e civil célokra, vagy pártpolitikai finanszírozásról van szó. A helyettes államtitkár szerint egyértelmű bizonyítást nyert, hogy személyi összefonódásokról van szó. A legnagyobb probléma az, hogy ugyanazok a szereplők, magánszemélyek döntenek a civil alap forrásainak felhasználásáról, akik a másik oldalon, a különböző alapítványokban érdekeltek. "Ezt takargatja a norvég civil alap elosztásában résztvevő Ökotárs Alapítvány, amikor nem hozza nyilvánosságra az értékelők névsorát" - fogalmazott.

A magyar küldöttség jelezte a norvég partnernek, hogy a Kehi a vizsgálatot befejezi. Lázár János miniszter arra utasította a Kehit, hogy a lehető leggyorsabban végezzék el a munkát. A vizsgálati eredmény birtokában leülnek az Ökotárs vezetőivel, illetve a norvég kormány képviselőivel, hogy megbeszéljék a továbbiakat - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Csepreghy Nándor május 29-i sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy a magyar kormánynak nemcsak joga, hanem kötelessége is vizsgálni, hogy a norvég alapokból Magyarországra érkezett pénzek felhasználása rendben zajlott-e.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink