Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-15 18:44:00

Német kitüntetést kapott Németh Miklós volt kormányfő

A magas rangú német Point Alpha díjjal tüntették ki vasárnap Németh Miklós volt miniszterelnököt az európai és a német egység érdekében kifejtett munkájáért.

A díjat a Hessen tartománybeli Rasdorf térségében fekvő, Point Alpha nevű korábbi amerikai katonai támaszponton kialakított emlékhelyen adták át a volt kormányfőnek. Az ünnepséget az MDR regionális közszolgálati televízió élőben közvetítette.
   
Az egykori NDK és NSZK határán - a mai Türingia és Hessen tartomány határán - fekvő volt támaszponton tartott rendezvényen az elismerést adományozó Német Egység Kuratóriumának elnöke, Christine Lieberknecht, Türingia tartomány miniszterelnöke a díjazottat köszöntő beszédében kiemelte, hogy Németh Miklósnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy 1989 szeptemberében megnyílt a magyar-osztrák határ a Magyarországra menekült keletnémetek tízezrei előtt.
   
A határnyitás "a békés forradalmak győzelmének és Németország és Európa egyesítésének alapvető feltétele volt" - hangsúlyozta a konzervatív CDU politikusa, hozzátéve, hogy Németh Miklós "a szabadság jelét mutatta fel a diktatúra világában", és a pillanatnyi hatalmi érdekek helyett "az emberiség érdekében" cselekedett.
   
Tarek Al-Wazir Hessen tartományi miniszterelnök-helyettes köszöntőjében kiemelte, hogy Németh Miklós nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor nem kért engedélyt Moszkvától a határ megnyitásáról szóló döntés végrehajtásához, hanem csupán tájékoztatta a szovjet vezetést a döntésről.
   
A Hessenben a CDU-val koalícióban kormányzó Zöldek politikusa elmondta: az európai és a német egységért végzett munkáért járó díj átadásának napján azt is fel kell idézni, hogy Németh Miklós kormánya az átalakulás korszakában Magyarország Európába vezető útját egyengette. "Magyarország Európa része" - emelte ki Tarek Al-Wazir, hozzátéve: "remélem, hogy ezt a jövőben is megtapasztalhatjuk".
   
Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár a díjazottat méltató beszédében kiemelte, hogy a Point Alpha támaszpont "a hidegháború legforróbb pontja" volt, ahol akár egy világháború is kirobbanhatott volna, és ezt az újabb világégést csak a felelős politikusok bölcsessége és körültekintő magatartása révén lehetett elkerülni.
   
Úgy vélte, hogy a hidegháború lezárásában nagy szerepe volt a magyar-osztrák határ megnyitásának, amely "az első repedést okozta az Európát szétválasztó falban".
   
Wolfgang Schüssel felolvasta Helmuth Kohlnak az elismerés alkalmából Németh Miklóshoz intézett levelét, amelyben a volt német kancellár azt írta, hogy a békés rendszerváltás 25. évfordulóján "elképzelni sem lehet alkalmasabb személyt" Németh Miklósnál arra, hogy kitüntessék a Point Alpha támaszpontról elnevezett díjjal.
   
Helmuth Kohl levelében kiemelte, hogy "örökre felejthetetlen marad mindaz, amit a magyarok az Ön vezetésével tettek a berlini fal lebontásáért és a hidegháború befejezéséért".
   
Helmut Kohl hozzátette, hogy a határnyitás rendkívül nemes gesztus volt a magyarok részéről. Ezt mutatja, hogy 1989 augusztusában a gymnichi titkos találkozón - amelyen Kohl és Németh megállapodott a keletnémet menekültek Ausztriába engedéséről - a magyar miniszterelnök nem tartott igényt ellentételezésre a határ megnyitásáért cserébe, annak ellenére, hogy a lépés rendkívül kockázatos volt, beláthatatlan következményekkel fenyegetett egyebek között az ország szovjet forrásoktól nagyban függő energiaellátását tekintve - ismertette Wolfgang Schüssel a Német Miklósnak írt levél tartalmát.
   
A díjazott az elismerést megköszönő beszédében egyebek mellett méltatta kormánya tagjai, köztük Horn Gyula külügy- és Horváth István belügyminiszter tevékenységét, és külön köszönetet mondott Kozma Imrének, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének a keletnémet menekültek csillebérci táborában végzett munkájáért.
   
Németh Miklós az ukrajnai válságra utalva hangsúlyozta: 1989-ben azt remélte, hogy véget érnek "a középkori vallásháborúknál is pusztítóbb" ideológiai háborúk, de 25 év után az irredentizmus és a nacionalizmus erősödését lehet tapasztalni, és felmerül "egy újabb hidegháborús korszak" veszélye.
   
Hozzátette: számos térségben, így Európában is "káosz fenyeget". Erősödik "a terméketlen arrogancia és a szembenállás az integrációval" - mondta Németh Miklós, kiemelve: "teljesen osztom Angela Merkel német kancellár véleményét, amely szerint a szélsőséges indulatok csak a felelős középerők összefogásával fékezhetők meg".
   
Az először 2005-ben odaítélt, 25 ezer euróval járó Point Alpha díjat eddig mások mellett Helmut Kohl, Mihail Gorbacsov és idősebb George Bush kapta meg.
   
A vasárnapi ünnepségen több százan jelentek meg, köztük vezető politikusok és diplomaták. A rendezvényen részt vett Czukor József berlini magyar nagykövet is, aki az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a díj Magyarországnak az európai és a német egység megteremtésében játszott kiemelkedő szerepét méltatja. Magyarország Németország újraegyesítéséhez és Európa egységéhez is döntően hozzájárult a rendszerváltoztatás időszakában, amit "nem halványítanak el a jelenkor vitái" - mondta a nagykövet.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink