Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-09 18:17:00

Ismét tüntettek az Origo menesztett főszerkesztője mellett

Újabb demonstráció vette kezdetét hétfőn este 6 órakor a Kossuth térnél. A tüntetők azért gyűltek össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat az Origo menesztett főszerkesztőjével, Sáling Gergővel.

"Fejezzük ki a szolidaritásunkat az Origo volt és jelenlegi munkatársaival, illetve azokkal a további sajtómunkatársakkal akiket, valaha is Magyarországon politikai okokból rúgtak ki, a civil szervezetekkel, és a reklámadó sújtotta médiacégekkel" - írja a Kettős Mérce blog.

A hvg.hu tudósítója szerint 6-700-an gyülekeztek este 6 óra körül, a tüntetés kezdete előtt. A tervek szerint a beszédek elhangzása után a résztvevők átvonulnak Budára, a Magyar Telekom székházához, ahol meg akarják kérdezni, hogy az Origo Zrt. tulajdonosa hozzájárult-e Sáling Gergő menesztéséhez.

Ferencz Gábor, az Átlátszó blog munkatársa azt mondta: a média bekebelezése folyamatosan zajlott, egyre kevesebb a kormánytól független "hang", most pedig sorra kerülnek azok, akikre eddig "nem volt idő", akik eddig nem értettek a szóból. Hozzátette: ezzel nincs vége, addig nem fog a hatalom megnyugodni, amíg nem szerzi meg a teljes kontrollt.
    
Utalva Gyurcsány Ferenc 2007-es beszédére, amikor azt mondta, lehet tüntetni, majd megunják és hazamennek, Ferenczi Gábor hangsúlyozta: minden miniszterelnök ugyanezt gondolja.
    
"Lehet oknyomozni, lehet sajtót csinálni, majd megunják és hazamennek. (...) Mi a magyar sajtó vagyunk, tesszük, amit tennünk kell" - mondta.
   
A Kossuth térről a demonstrálók a Lánchídon és az alagúton keresztül a Magyar Telekom Krisztina körúti épülete elé vonultak, a tömeg az alagút egyik végétől a másikig ért, közben többször azt skandálták: "Szabad ország, szabad média", "Nem kell Orbán, nem kell Lázár, magyar népnek nem kell császár".
    
A Krisztina körúton Schönberger Ádám aktivista hangsúlyozta: Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel "érdemes jóban lenni", mert a Magyar Telekommal is elbocsáttatta az Origo hírportál főszerkesztőjét.
    
Elmondása szerint a Telekom akkor nem fog engedni a kormánynak, ha a fogyasztók nyomást gyakorolnak a cégre, ezért arra kérte hallgatóságát, hogy mondják le előfizetéseiket. Ezen kívül a csak "kormánypropagandát" közlő médiumok bojkottját is szorgalmazta.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Pálmai L. Ákos lett az Origo új főszerkesztője - közölte a portál. Sáling Gergő közös megegyezéssel távozik a vállalattól.

Az Origo Zrt. a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az integrált tartalom előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi az eddigi tartalomirányítási szervezetét - közölte a portál.

Hozzáteszik: Sáling Gergő, az Origo.hu főszerkesztője közös megegyezéssel távozik a médiavállalattól. A portál új főszerkesztője a közlemény szerint Pálmai L. Ákos lesz, aki négy éve dolgozik az Origo Zrt. Televíziós és Webvideó üzletág irányítójaként. "Ez idő alatt stabilizálta, majd bővítette a médiavállalat kábeltelevíziós piaci részesedését, kreatív tartalmi és üzletfejlesztési modelljei hozzájárultak a vállalat eredményességéhez"- írják.

A 444.hu arról írt korábban, hogy Sáling Gergőnek felmondtak az Origónál. A lap szerint nem Sáling teljesítményével volt gond. Megjegyzik, hogy érezhető feszültséget okozott a szerkesztőség és a tulajdonos körül például az, hogy a választások idején az Origo (más lapokkal együtt) szolidaritást vállalt a 444, a Cink, a Hír 24 és a Magyar Narancs mellett, miután ezeket a lapokat nem engedték be a Fidesz választási rendezvényére.

Az Origo főszerkesztőjének leváltása miatt több százan tüntettek a múlt héten Budapesten.

atv.hu

További belföldi híreink