Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-31 16:02:00

Reklámadó, szavazhat az elnök is: parlamenti előzetes

Információink szerint hétfőn - egyéni képviselői indítvány formájában - nyújtják be az Országgyűlésnek a reklámadóról szóló törtvényt.

A kormány tavaly már tervezte a hazai médiapiac megadóztatását, de erről a tervéről átmenetileg lemondott. A választások után a Fidesz-KDNP újra napirendre tűzi a médiacégeket érzékenyen érintő törvényt – értesült kormányközeli forrásokból az atv.hu.

A tervezet szerint az adóalap fél milliárd forintot meg nem haladó része után nem kell a cégeknek reklámadót fizetniük. 5 milliárd forintig 1 százalékot, az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó, de 10 milliárd forintot meg nem haladó része után 10 százalékot, 10 milliárd forintot meghaladó, de 15 milliárd forint alatt 20 százalékot, 15 és 20 milliárd között 30 százalékot, míg 20 milliárd forintot meghaladó rész után 40 százalékot kell adózniuk a médiavállalatoknak.

A reklámadó elsősorban a hazai kereskedelmi televíziókat érintené, emellett a tervezet külön kitér azokra a szolgáltatókra is, amelyek Magyarországon nem telepedtek meg, de napi műsoridejük legalább felében magyar nyelvű médiatartalmat tesznek elérhetővé a hazai piacon. Reklámadóval sújtanák – az egyébként is nehéz helyzetben lévő – nyomtatott napi- és hetilapokat, valamint az internetes portálokat, szabadtéri reklámhordozókat és járműreklámokat is.  

A kormány az igazságosabb közteherviselés jegyében akarja kivetni az új terhet a „jelentős nyereséget termelő” médiaszektorra. 

Szavazhat az elnök

Az Országgyűlés hétfői ülésén egyébként szavazati joggal ruházhatja fel az ülést vezető elnököt a házszabály módosításával. Az érintett bizottságok napközben a leendő tárcavezetőket is meghallgathatják.

A Ház ülése a szokásoknak megfelelően 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, de a képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig interpellációkra, azonnali kérdésekre és kérdésekre továbbra sem kerül sor.  

A képviselők a határozathozatalok során elfogadhatják azt a kormányoldali javaslatot, amely az Országgyűlés plenáris ülését vezető elnöknek is szavazati jogot biztosít a parlamenti döntéseknél. Az Országgyűlés ezzel azt a szabályt törölné, amely értelmében az ülést vezető elnök jelenleg csak szavazategyenlőség esetén és utólag szavazhat.

Meghallgatják a miniszterjelölteket

Az illetékes bizottságok ezen a héten hallgatják meg a miniszterjelölteket, akiket a miniszterelnök javaslatára az államfő nevez ki tárcavezetőknek. A kormányfő Semjén Zsoltot tárca nélküli miniszternek, Pintér Sándort belügyminiszternek, Balog Zoltánt az emberi erőforrások miniszterének, Fazekas Sándort földművelésügyi miniszternek, Hende Csabát honvédelmi miniszternek, Trócsányi Lászlót igazságügyi miniszternek, Navracsics Tibort külgazdasági és külügyminiszternek, Varga Mihályt nemzetgazdasági miniszternek, Seszták Miklóst nemzeti fejlesztési miniszternek, Lázár Jánost pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszternek javasolja kinevezni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink