Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-30 12:30:00

Területalapú támogatás: megsarcolnák a nagybirtokokat?

A Csányi Sándor és Lázár János közötti ellentét is szerepet játszhat az úgynevezett területalapú mezőgazdasági támogatások rendszerének újravarrásánál. A Hetek információi szerint egy szakpolitikai tervezetben az szerepel, hogy bizonyos birtokméret felett arányaiban kevesebb, sőt, adott esetben egyetlen euró cent sem járna ebből a fajta uniós támogatásból.

Mint a hetilap pénteken megjelenő száma írja, a Nemzeti Agrárkamara által készített és az uniós pénzek elosztásáért felelős Lázár János asztalára került tervezet több variációt is tartalmaz a területalapú támogatások átszabásával kapcsolatban. Ezek lényege, hogy évi 150 ezer eurós támogatási összeg felett – ami nagyjából 1100 hektár után jár – 5 százalékos, 252 ezer euró felett – vagyis mintegy 1800 hektáros birtokmérettől – pedig 100 százalékos lenne az elvonás. Az sem elképzelhetetlen, hogy a két szélső érték között lenne egy középső sáv, 50 százalékos vágással.

Az intézkedés több mint félezer gazdaságot érintene: az ő zsebükből – két elvonási sáv esetén – összesen 44,4 millió eurót (13,3 milliárd forintot) vennének ki. Az összeget a vidékfejlesztési forrásokhoz csoportosítanák. 

Egy másik elképzelés azzal egészítené ki a fentieket, hogy az adott gazdaságban foglalkoztatott munkaerő költsége jóváírható lenne a levont összegből – vagyis minél több az alkalmazott, annál kevesebb lenne az elvonás. Ezzel nem csak a foglalkoztatást igyekeznének növelni, hanem az állattartást is, ugyanis az állattartó gazdaságok jellemzően több embert foglalkoztatnak.

Mindez olyan „nagyágyúk” érdekeit sértheti, mint Csányi Sándor, Nyerges Zsolt, illetve Leisztinger Tamás – az ő érdekeltségeik rendre ott szerepelnek a legnagyobb földalapú támogatásokat felvevő társaságok között. Közülük mindenképpen Csányi Sándor szerepe a legérdekesebb, akinek az utóbbi években feszültté vált a viszonya Lázár Jánossal.

Mint ismert, Lázár korábban többek között „az ország legnagyobb uzsorásának” nevezte Csányit, aki „polipszerűen terjeszkedik” és a devizahitelesektől szerzett milliárdokkal „páváskodik”. A bankvezér sem maradt adós: a trafikbotrány kapcsán megjegyezte, úgy hallja, hogy Lázár János „egy tehetséges ember, lám, a trafikügyet is milyen sikeresen elintézte”.

A teljes cikk a Hetek legfrissebb számában olvasható.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink