Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-30 09:26:00

Kósa mindent elismert az ATV-ben

A Fidesz módosítani fogja az önkormányzati törvényt, hamarosan benyújtják a javaslatot a parlamentnek – jelentette be Kósa Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Pénteken Rogán Antallal közösen be is jelentették a terveket.

A Fidesz ügyvezető alelnöke elmondta: listán választott képviselők helyett a kerületi polgármesterek ülnének be a fővárosi közgyűlésbe, a főpolgármester megválasztásának módja nem változna. A politikus közölte: a 23 polgármester mellett az úgynevezett kompenzációs listáról megválasztott képviselők egészítenék ki az új, 33 fős döntéshozó testületet. Hozzátette: a többes ajánlás lehetőségét is megnyitnák a választók előtt a módosító javaslattal.


Kósa Lajos hangsúlyozta: az önkormányzati választáson nem lesz érdemes trükközni az ajánlásokkal, mert ott semmilyen támogatást nem kapnak a jelöltek. A Fidesz ügyvezető alelnöke kijelentette: az iskolaigazgatókkal kapcsolatos tiltást is feloldanák a javaslattal. Kósa szerint a változtatással megszűnne a főváros szétszakítottsága. Eddig a kerületek vezetőinek és a fővárosnak különbözőek voltak az érdekeik és nem voltak rákényszerítve a kompromisszumra- ecsetelte, majd hozzátette: az önkormányzati rendszertől idegen az, ami Budapesten zajlott. Mindenhol személyekre szavazunk, egyedül Budapesten lehet pártokra szavazni, az önkormányzati világhoz ez nem illik – magyarázta.

Átalakítják a fővárosi közgyűlést

Kósa Lajos és Rogán Antal péntek délelőtt budapesti sajtótájékoztatójukon be is jelentették, hogy a Fidesz javasolja az önkormányzati választási rendszer átalakítását. Kósa Lajos szavai szerint a tervezett módosítással az önkormányzati választási rendszer egységesítéséről van szó, hiszen így Budapesten is - csakúgy, mint az ország többi településén - olyan testület alakul, amelynek képviselőjelöltjeire személy szerint lehet szavazni. A budapesti átalakítás lényege, hogy a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a fővárosi közgyűlés tagja. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani. Így tehát a listára azoknak a polgármester-jelölteknek a szavazatai mennek, akik nem nyertek mandátumot - ismertette a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere. A főpolgármester-választás továbbra is közvetlen lesz.

Kósa Lajos azt mondta, a változtatások bejelentése előtt konzultáltak ellenzéki frakciókkal, és több javaslatukat is elfogadták, de a parlamenti vita alatt várják további módosító indítványaikat.

Olcsóbb, egyszerűbb, demokratikusabb

Rogán Antal szerint az új rendszerrel olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a fővárosi közgyűlés az őszi önkormányzati választás után. Azt, hogy olcsóbb lesz a szisztéma, azzal magyarázta, hogy mivel a kerületi polgármesterek csak a saját tiszteletdíjukat vehetik majd fel, legalább 23-mal kevesebb fizetett politikus lesz Budapesten. Egyszerűbb is lesz a választás - mert az embereknek csak három szavazólapot kell kitölteniük - és demokratikusabb is - folytatta -, mert a fővárosi közgyűlés innentől kezdve nem a pártok delegáltjaiból fog összeállni, hanem olyanokból, akikről valamilyen formában a választók közvetlenül döntöttek. "Azt gondoljuk, hogy ennek alapján nem lesz például a szocialisták parlamentből kihulló kádereinek a temetője a fővárosi közgyűlés" - fogalmazott a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere.

A tervezett új rendszert a politikus hatékonyabbnak is nevezte a réginél, mert "a kétszintű fővárosi önkormányzatban a két szint többé nem válik szét egymástól, hanem a fővárosi közgyűlés lesz a demokratikus terepe a kerületi és fővárosi érdekek összehangolásának".

Enyhítenek az összeférhetetlenségen

Mindemellett az országos szintű önkormányzati választási rendszerben is várhatók átalakítások. A tervek szerint enyhítenek az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, így a jövőben például kórház- és iskolaigazgatók, valamint más intézményvezetők is lehetnek majd jelöltek.

Kevesebb ajánlás kell

Változhat az ajánlás rendszere is, így csökkenhet az ajánlási küszöb a tízezer lakos feletti településeken, ami azt jelenti, hogy például egy budapesti kerületben vagy egy közepes méretű városban 300-500 ajánlás is elég lesz a polgármester-jelöltséghez. A főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlásra lenne szükség az elképzelések szerint - mondta Rogán Antal.

Újdonság továbbá, hogy a tízezer lakos alatti, úgynevezett "kislistás" településeken a jelöltek neve nem ábécésorrendben, hanem sorsolás alapján kerül majd a szavazólapra.

Rogán Antal közölte, az őszi helyhatósági választás megszervezésére már vonatkozó, az önkormányzati választójoggal összefüggő jogszabályok módosítására még pénteken javaslatot tesz a Fidesz az Országgyűlésnek. Jövő héten kezdeményezik, hogy a parlament kezdje el az előterjesztés vitáját, és a javaslatot június közepéig el is fogadhatja a Ház.

Egyedül Tarlós neve merült fel

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos kérdésre közölte: a Fidesz főpolgármester-jelöltjének egyedül Tarlós István neve merült fel. Hivatalos döntés azonban még nincs, az legkésőbb július 3-áig születik meg. Ugyaneddig lesz döntés a kormánypárt minden önkormányzatiképviselő- és polgármesterjelöltjéről, illetve azokról is, akiket hivatalosan nem a Fidesz jelöl, de támogat a választáson.

KDNP: életszerű lépések

Életszerűnek tartja a Kereszténydemokrata Néppárt azokat a tervezett lépéseket, amelyekkel az önkormányzati választási rendszert módosítaná a Fidesz. A KDNP szerint az, hogy például a települések életében fontos szerepet játszó intézmények - kórházak, iskolák - vezetői munkájuk mellett hallathassák hangjuk a képviselőtestületben is, egészen természetes dolog. Az ajánlási küszöb leszállítása pedig lehetőséget ad olyanoknak is ringbe szállni, akik ezt nagyobb stáb híján eddig nem tehették meg - jegyezték meg. A változások következtében remélhetőleg még inkább a személyekre szóló választás irányába mozdul el az önkormányzati választás, amely esetenként egyszerűbb és olcsóbb intézményrendszert eredményezne - rögzítette a kisebbik kormánypárt.

Jobbik: brutálisan torzítana a rendszer

A Jobbik szerint minden eddiginél brutálisabban torzítana a Fidesz javára az a budapesti választási rendszer, amelyet a kormánypárt javasol. Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke pénteki sajtótájékoztatóján az alkotmányosság és a demokratikus választások elleni "terroristaakciónak" minősítette az önkormányzati törvény Fidesz által tervezett megváltoztatását. A Fidesz érdeke, hogy a választópolgárok akarata minél kevésbé érvényesüljön a mandátumszámok kiosztásánál - értékelte. Azt mondta: hatalmas népességbeli aránytalanságok lennének egy-egy közgyűlési mandátum mögött, hiszen például az V. kerületben hatszor annyit érne egy szavazat, mint a jóval népesebb XIII. kerületben, s ez alkotmányellenes.

MSZP: ez az elmúlt négy év legrosszabb javaslata

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint Budapest további széttagoltságát erősítené a választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslat. Horváth Csaba pénteken Budapesten újságíróknak azt mondta: ez a legrosszabb javaslat, amit az elmúlt négy évben a Fidesz-kormány előterjesztett; ezt sem nemzetközi példák, sem az épeszű gyakorlat nem indokolja. Véleménye szerint ez az elképzelés akkor lenne épeszű, szakszerű, ha a polgármesteri tisztségek névlegessé válnának, és a valódi döntések a Fővárosi Közgyűlésben születnének összfővárosi érdekek alapján. "Minden normális ország normális fővárosában az erősítés és az egységesítés felé haladnak a folyamatok" - fogalmazott az MSZP alelnöke.

DK: választási csalás a javaslat

Választási csalásnak értékeli a Demokratikus Koalíció (DK) a budapesti választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslatot - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja pénteken fővárosi sajtótájékoztatón. A DK az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvénymódosítás életbe lép - mondta az ellenzéki politikus hozzátéve: azt javasolják az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek, hogy tegyék ugyanezt. Kerék-Bárczy Szabolcs kijelentette: a módosítás nem demokratizálná a helyzetet, hanem a polgárok jogfosztásának irányába hatna.

Együtt-PM: elvennék a budapestiek népképviseletét

Az Együtt-PM szerint a kormánypárt lépését „semmi mással nem lehet indokolni, minthogy a Fidesz-KDNP félti a fővárosi többségét”. A pártszövetség szerint „az EP-választás eredménye után már ők is látják, hogy a megújuló balközép oldal, és benne az Együtt-PM képes arra, hogy Budapesten többséget szerezzen”. Hozzáteszik: „az Együtt-PM Szövetség felháborítónak tartja, hogy 4 hónappal a választás előtt a Fidesz-KDNP jogszabályi trükközéssel akarja elvenni a főváros polgáraitól a népképviseletet. Nem fogjuk hagyni, minden lehetséges módon meg fogjuk akadályozni e gyalázatos törvénymódosítás létrejöttét”- áll a pártszövetség közleményében.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink