Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-29 10:40:00

Csepreghy: A kormánynak kötelessége vizsgálni a Norvég Alapot

"A Magyar Kormánynak nem csak joga, de kötelessége is vizsgálni azt, hogy a Norvég Alapból hazánkba érkező pénzek felhasználása körül minden a legnagyobb rendben zajlott-e az elmúlt években" - írta Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója arról tájékoztatta Lázár Jánost, hogy a magyar kormány szerveinek nincs ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap felett.

Csepreghy szerint az FMO-nak már csak azért sincs igaza, mert a Norvég Alapból érkező pénz nem egy magánadomány, hanem az Európai Unió illetve Norvégia, Izland és Lichtenstein hivatalos megállapodása arról, hogy utóbbi országok miként tudják az EU által nekik biztosított kedvezményekért cserébe az egyes tagországok fejlesztéseit támogatni. Az államtitkár azt is kifejtette, hogy a norvég fél egyszerűen rosszul tudja, hogy mely jogszabályok vonatkoznak a Norvég Alap ellenőrzésére.

Éppen ezért érthetetlen, miért vonakodik az Ökotárs alávetni magát a vizsgálatnak – csak annak áll érdekében kibújni egy vizsgálat alól, akinek takargatnivalója van. Az pedig az európai gyakorlatban példátlan, hogy egy idegen hatalom nyíltan egy másik ország törvényeinek be nem tartására buzdít. Norvégia éppen ezt teszi, amikor arra utasítja az Ökotársat, hogy tagadja meg a KEHI felé információk kiadását - írta Csepreghy.

atv.hu / Index

Ajánlom

További belföldi híreink