Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-27 17:09:00

Féléves szünet után folytatódott a Sukoró-per

Tanúmeghallgatással csaknem féléves szünet után kedden folytatódott a sukorói telekcsere ügyében indított büntetőper tárgyalása a Szolnoki Törvényszéken.

A keddi, több órás szünetekkel tarkított tárgyalási napon tanúként hallgatták meg Gyenesei István volt önkormányzati minisztert, aki rövid vallomása alatt többször megismételte, hogy tárcavezetőként nem volt kapcsolata a Sukoróra szánt kaszinóberuházással. Emlékezete szerint a befektetők képviselőivel találkozott, de azok semmilyen kérést nem fogalmaztak meg felé, a minisztérium pedig a beruházásról gazdasági számítást nem végzett.
   
A bíróság szintén tanúként idézte be Benedek Fülöpöt, a Gyurcsány-kormány agrárminisztérium államtitkárát, de ő kimentette magát.
   
A sukorói telekcsere ügyében indított büntetőper 2013. január 7-én kezdődött a Szolnoki Törvényszéken, amelyet az OBH elnöke jelölt ki az ügy tárgyalására.
   
A Szolnoki Törvényszék azonban - figyelemmel az Alkotmánybíróság nem sokkal korábban megszületett határozatára - tavaly december 18-án illetékességének hiányát állapította meg, és áttette az ügyet a Fővárosi Törvényszékre. Utóbbi azonban idén januárban szintén illetékességének hiányát állapította meg, és az iratokat felterjesztette a Kúriához illetékes bíróság kijelölése végett.
   
Fellebbezés után a Fővárosi Ítélőtábla azt mondta ki, hogy az iratokat a Szolnoki Törvényszéknek kellett volna közvetlenül a Kúriához felterjesztenie. Az ítélőtábla állásfoglalása szerint a Fővárosi Törvényszék az OBH elnökének jogerős határozata folytán az ügy intézéséből eleve kizárt bíróságnak tekintendő, ahová emiatt az ügy áttétele nem lehetséges.
   
A Kúria végzése arról szólt, hogy mégis a Szolnoki Törvényszéknek kell tárgyalnia a Sukoró-ügyként ismert, Tátrai Miklós és társai ellen folyó büntetőpert.
   
A Központi Nyomozó Főügyészség 2012 nyarán emelt vádat Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen.
   
Tátrai Miklóst, Császy Zsoltot, Markó Andreát és F. Zsoltot egy külföldi befektetői csoportnak a Velencei-tó partjára tervezett kaszinóberuházásával kapcsolatban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolják. Ezt a KNYF szerint Tátrai Miklós és Markó Andrea tettesként, Császy Zsolt és F. Zsolt bűnsegédként követte el. V. Bálintot kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolják. A vád szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot. A per június 27-én folytatódik.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink