Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-26 12:45:00

Szájer a szocdemekkel való nagykoalícióról beszélt

Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnököt választotta jelöltjének az Európai Bizottság elnöki posztjára az Európai Néppárt dublini kongresszusán még márciusban. A napokban Orbán Viktor nyilatkozott arról, hogy a Fidesz nem támogatja Juncker jelölését. Az okokról és az európai szélsőségesek megerősödéséről kérdeztük Szájer Józsefet, az Európai Néppárt frakciójának alelnökét.

Szájer a szocdemekkel való nagykoalícióról beszélt
Szájer József

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke jelezte, hogy a néppárti EP-győzelem esetén sem támogatják, hogy Jean-Claude Juncker legyen José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének utódja. Mi a gondjuk Juncker úrral?

- A miniszterelnök úr úgy fogalmazott, hogy egy automatizmust nem támogat. Azaz, hogy automatikusan az a jelölt legyen a bizottság élén, aki indult a választásokon. Mi mindent megtettünk a Néppárt győzelméért, ugyanakkor a miniszterelnök úr világosan megmondta, hogy ő a tanácsban az automatizmust nem fogja támogatni és ebben vannak szövetségesei. 

Juncker személyével és politikájával szemben van kifogásuk?

- Nem hiszem, hogy a miniszterelnök úr helyett nekem erről bővebben kellene nyilatkoznom. Mi a Néppárt sikerében voltunk érdekeltek, és támogattuk a közös kampányt.

Mi a véleménye arról, hogy Európában mind a jobb-, mind a balközép támogatottsága egy picit olvadt a radikális bal és jobboldal mozgalmak hatására?

- Az a jó hír, hogy mi Magyarországon tudjuk tartani a pozícióinkat, ami a befolyásunkat növelheti az Európai Néppárton belül. Egyébiránt erre a jelenségre lehetett számítani, éppen ezért éleződött ki a két nagy pártcsalád, a néppárt és a szociáldemokraták közötti politikai verseny. Mint az Európai Néppárt jogalkotásért felelős alelnöke azt tudom mondani, hogy jogalkotási kérdésekben a két nagy pártcsalád valamilyen szinten eddig is lénytelen volt egymásra támaszkodni, hiszen önmagában senkinek nem volt többsége. Éppen ezért furcsa retorika volt Magyarországon, hogy ki szerzi meg a többséget, mivel ez a kérdés inkább relatív. Nagyobb ugyan a győztes párt frakciója, de érdemben nem teszi ki az ötven százalékot, ami miatt mindenképpen szükségesek lesznek az ügyek mentén történő megegyezések. Az európai jogalkotás tempójának és ütemének tartásához eddig mindig is szükséges volt az együttműködés.

Tehát akkor Európában egyfajta nagykoalícióra kényszerülnek a szociáldemokratákkal?

- Az Európai Parlamentben ezt másként szokták megfogalmazni, de eddig is, legalábbis a technikai és a személyi kérdésekben tulajdonképpen nagykoalíció volt. Talán az 1999-2008 közötti időszakot leszámítva, amikor a néppárt a liberálisokkal volt szövetségben, mindig volt együttműködés a szociáldemokratákkal. Valószínűleg a szélsőségesek megerősödésével ennek a szükségessége még nagyobb lesz, hiszen a felelősség a nagypártok vállán nyugszik. A kispártok persze másként viselkednek, tízéves tapasztalatom szerint ideológiai kérdésekben elképesztően harsányak, de a jogalkotásba nem nagyon tudnak beleszólni. 

Mekkora veszélyt jelentenek „az unió projektre” a nacionalista, EU-szkeptikus és az unió ellenes radikális baloldali pártok?

- Mindenkinek fel kell ébrednie! Az unió elitje elhanyagolta azt, hogy a polgárokat is bevonja az európai integráció folyamatába. Ez eredetileg egy elitprojekt volt, de most már egyértelműen látható, hogy a polgárok bevonása nélkül így nem mehet tovább. Meg kell őket győzni és világosan el kell nekik mondani, hogy mi a tét. Demokratikus vitában ezek a kérdések rendezhetőek.

atv.hu, Hazafi Zsolt

Ajánlom

További belföldi híreink