Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-22 11:24:00

Potencianövelőt forgalmaz egykori pártelnök, korábbi miniszter

Emésztési zavarok, fáradékonyság, merevedési problémák: mindenre van megoldás, és még pénzt is lehet keresni.

Ismeretlen számról hívnak. „Jó napot kívánok, G. B. vagyok, a munkatársától kaptam meg a számát. Beszélt az ön kvalitásairól, és említette, hogy érdekelné egy pénzkereseti lehetőség.” Nagyjából így indít a Kyäni termékeket forgalmazó cég munkatársa, majd rövid beszélgetés után időpontot egyeztetünk egy személyes találkozóra. Amibe egyetlen félmondat miatt megyek bele: G. B. azt állítja, csapatukban egykori miniszterek és államtitkárok is dolgoznak.

MLM

A multilevel marketing-rendszer lényege, hogy az értékesítés a vállalattal alvállalkozói szerződésben lévő értékesítők vagy hálózatépítők által történik, személyes fogyasztás, illetve az ismerősök felé történő ajánlás által.

Elegáns Duna-parti irodaház. A parkolóban a cég matricájával dekorált Porsche áll. Az ötödik emeletre irányítanak. A cég bérli a földszintet és a felső három emeletet. Egy százfős előadóterem végében ülünk le beszélgetni, G. B., egy hölgy munkatárs és én. A terem másik felében és a földszinti kávézóban is beszélget néhány, jellemzően háromfős társaság.

Először kérdéseket kapok: Fontos-e számomra az egészségem? Tudok-e időt szánni valami új dologra, csatlakoznék-e egy sikeres csapathoz? A szokásos kérdések úgynevezett fogyasztói csoportépítésnél. A cég neve magyarul azt jelenti: erős orvosság. Termékeik szuperélelmiszerek. Vérnyomáscsökkentő, emésztésjavító, rákellenes, potencianövelő, fájdalomcsillapító és egy sor más, pozitív hatásuk klinikailag bizonyított. Hangsúlyt kap az alaszkai vadáfonya, az alaszkai lazac, valamint az az alaszkai törzs, melynek nyelvében ismeretlen a szív- a rák és a cukorbetegség.

Jobb merevedés

A Kyäni Nitro-FX terméket a Noni növény bizonyos részeiből készítik. Egyik jótékony hatása: Természetes viagra, a barlangos testekbe vezető erek izmait lazítja el: jobb merevedés.

A kezdőcsomag, amit meg kellene venni, most csak 670 euró. Van 1000 eurós csomagjuk is, de nem az a cél, hogy óriási kiadásba verjük magunkat. Csatlakozhatok fogyasztóként, vagy lehetek üzleti partner is. Ha 24 embernek megmutatom a terméket, és abból a negyedének megteszik, de ha ennek csak a fele, vagyis 3 ember belép a rendszerbe, már jók vagyunk. Terjeszthetném az árut az ismeretségi körömben – nem titkolom, hogy az ATV szerkesztője vagyok –, vagy kiskereskedelmi üzletekben.

Lendületesen zajlik a prezentáció, időről időre megkérdezik a véleményemet, így azt is, hiszek-e egy ilyen termékcsalád sikerében? Visszakérdezek: kik garantálják a minőséget? G. B. is kérdéssel felel: „Mond neked az a név valamit, hogy Kökény Mihály? És Székely Tamás?” Persze, két korábbi egészségügyi miniszter a szocialista érából. „Ők tesztelték a termékeket?”, kérdezem. „Nem csak tesztelték, benne vannak a rendszerben! Kilenc miniszter dolgozik az én vonalamon”, állítja G. B.

Kezd izgalmas lenni.

A hölgy megkínál egy termékmintával, áfonya ízű szörp. Azt mondja, két és fél éve van a cégnél, háromezer ügyfelet gyűjtött, eddig 140 ezer dollárt keresett. Az anyavállalat amerikai, ez a cég, ahová én is csatlakozhatnék, Európában piacvezető. Nagyjából itt tartunk, amikor G. B. közbeszól: „Engedd meg, hogy bemutassam egyik vezető munkatársunkat!” Hátrafordulok, elegáns hölgy nyújtja a kezét: „Jó napot kívánok, Lamperth Mónika vagyok”. Igen, ő az: a Medgyessy és a Gyurcsány-kormány belügy- és önkormányzati minisztere, az MSZP egykori elnökségi tagja. Nagyon kedves. Megkérdezi, találkoztunk-e már korábban, sok sikert kíván a munkámhoz, majd néhány mondat után elbúcsúzik. „Tóth Józsihoz megyek a XIII. kerületbe, holnap jövök” – tájékoztatja G. B.-t és a hölgyet, majd utóbbinak puszit ad és távozik. G. B. azt állítja, mielőtt belevágtak a vállalkozásba, Lamperth Mónika ellenőrizte le az amerikai anyacéget. „Titkosszolgálati eszközökkel”, teszi hozzá, de érzem, hogy ezt csak a hatás fokozása miatt mondja.

A közel 60 perces prezentáció végén vásárlok egy teljesítménynövelő folyadékot ötezer forintért, és megbeszélünk egy új időpontot a jövő hétre: addigra megtapasztalom, mi mindent tud a szer.

Délután Hívom Székely Tamást, a második Gyurcsány-kormány illetve Bajnai Gordon kormányának egészségügyi miniszterét. Székely azt mondja, valóban benne volt a projektben, ám később megszakadt a kapcsolat. De nem azért, mert nem jó üzlet, hanem mert másként alakult az élete.

Hívom Kökény Mihályt, a Medgyessy majd a Gyurcsány-kormány egészségügyi miniszterét: Kökény megerősíti, hogy a termékek minősége kiváló, és azt is elmondja, hogy korábban embereket is ajánlott a hálózatba. Jelenleg aktívan nem vesz részt a cég tevékenységében, mert külföldön dolgozik.

A csapat összetétele így is figyelemre méltó: a hálózat tagja Herényi Károly, az MDF egykori ügyvezető elnöke, aki jelenleg is aktívan szervezi az új belépőket.

G. B. szerint őket erősíti több korábbi miniszter – állítása szerint Lévai Katalin, Juhász „Feri”, Derzsi András –, egykori országgyűlési képviselő, államtitkár.

A hálózatépítésről több vezető szocialista is hallott, már másfél éve feltűntek volt politikusok a cég termékeivel. A választások óta új lendületet kapott a tevékenység. Némelyek botránytól tartanak.      

A hivatal vizsgálódik

A Gazdasági Versenyhivatal tavaly ősszel eljárást indított a Kyäni Hungary Kft. és a Kyäni Europe AB vállalkozásokkal szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. 

Frissítve: Cikkünk megjelenése után jelentkezett szerkesztőségünknél Lévai Katalin és közölte: valóban végighallgatta a cég prezentációját és elsőre igent mondott, ám másnap egyértelműen tudatta, hogy nem kíván csatakozni a hálózathoz.  

További belföldi híreink