Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-17 13:00:00

Vértes: ősszel jöhetnek a megszorítások

Szép adat a 3,5 százalékos első negyedéves GDP-adat, még a régióban is, de ez sok egyedi tényezőnek köszönhető – ezt Vértes András mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A GKI elnöke szerint saját magunkhoz képest dübörgő adatnak lehet nevezni a mostani gazdasági növekedést, de ez valójában nem tartós. A szakember elmondta: nem csoda, hogy Varga Mihály is éves szinten csak 2,5 százalékos növekedéssel számol. Hozzátette: sokat segített az építőiparnak, hogy gyakorlatilag nem volt tél. Az EU-s pénzek is áramlanak, idén majdnem 6 milliárd euró várható, de ez is átmeneti tényező, mindenki azzal számol, hogy le fog csengeni – magyarázta.

Vértes András szerint az is benne van a mostani adatban, hogy a költségvetés túlköltekezett, az első hónapokban gyakorlatilag elértük az egész évre tervezett célt. A GKI elnöke kijelentette: nincs nagy költségvetési fegyelmetlenség, volt egy kis költekezés a választások előtt, előrehozták a kiadásokat. A szakember hangsúlyozta: éppen ezért az önkormányzati választások után lehetnek megszorítások, 150-300 milliárdos kiigazításra lesz szükség, vagy el kell törölni az összes tartalékot. Vértes András szerint a rezsicsökkentés miatti defláció következtében elkezdődött egy fogyasztásnövekedés, ami 2-3 százalék körül lehet, de ez sem tartós.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók