Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-08 15:24:00

Paks: az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordul az Együtt-PM

Ki szeretnék kényszeríteni az atomerőmű bővítéséről szóló referendumot.

Az Együtt-PM Szövetség az Alkotmánybírósághoz és Székely László ombudsmanhoz fordul, és a továbbiakban is mindent megtesz, hogy kikényszerítse a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló referendumot, mert ez a kérdés évtizedekre határozza meg hazánk jövőjét- írta közleményében a pártszövetség. Az ombudsmant arra kérik, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróság eljárását arról, hogy a paksi bővítési és orosz államkölcsön-szerződés nem sérti-e az alaptörvény azon rendelkezését, mely az államadósság növelését tételesen tiltja. Hozzátették: nem tartják elfogadhatónak, hogy „a kormányzat jogi trükközéssel meg tudja akadályozni népszavazás megtartását”.

Sajnálatosnak tartják, hogy „a Kúria döntésében megjelenő jogértelmezés - a korábbi alkotmánybírósági esetjoggal szemben - lényegében általános népszavazási tilalmat érvényesít minden olyan kérdés tekintetében, mely bármely érintőlegesen is nemzetközi szerződést érint”. Közölték, minden eszközt meg fognak ragadni, hogy az útjába álljanak "ennek a szerződésnek, mert a nemzeti érdekkel ellentétes, hazánkat mind pénzügyileg, mind az energiagazdálkodás tekintetében orosz függőségbe taszítja".

Mint ismeretes, a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát és úgy döntött, hogy nem lehet népszavazást tartani a paksi atomerőmű bővítéséről. A Kúria honlapján olvasható közlemény szerint a testület azért utasította el a kérelmet, mert - egyetértve az NVB-vel - úgy találta, hogy az alaptörvény értelmében nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről.

A Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke által benyújtott kérdés úgy hangzott: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?"

A NVB február közepén hozta meg döntését arról, hogy elutasítja a két politikus közös, az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kérdésének hitelesítését. A kérelmezők ezután a Kúriánál felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a bizottsági döntés ellen, ám a Kúria hétfőn meghozott határozatában a Nemzeti Választási Bizottság határozatát hagyta helyben.

A közlemény szerint a Kúria rögzítette, hogy az alaptörvény alapján nem bocsátható népszavazásra olyan kérdés, amely hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségre, illetve az e kötelezettséget is tartalmazó törvények tartalmára vonatkozik.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink