Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-07 09:39:00

Gaudi-Nagy: Pásztor örüljön, hogy nem lóg lámpavason

Gaudi-Nagy Tamás szerint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke hazaáruló, és megérdemelte, hogy leköpték. Pásztor István nem tesz feljelentést. A Fidesz felszólította Vona Gábort, hogy ítélje el Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina tettét.

Pásztor István örüljön, hogy ennyivel megúszta, mert a hazaárulók a lámpavason szoktak lógni - mondta Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, a Jobbik országgyűlési frakciójának volt tagja az M1 Ma reggel című műsorában szerdán annak kapcsán, hogy az általa felhergelt emberek kedden Budapesten a Kossuth Lajos téren szidalmazták és leköpdösték a VMSZ elnökét.

gaudi-nagy tamás tegnap a kossuth térenGaudi-Nagy Tamás tegnap a kossuth téren

Gaudi-Nagy Tamás úgy vélekedett, hogy Pásztor István hazaáruló, mert összeállt a magyar nemzeti érdekeket veszélyeztető szerb radikálisokkal, azokkal, akik kiüldözték a délvidékről a magyarok döntő többségét. Pásztor azért is a délvidéki magyarság árulója, mert nem követeli a területi autonómiát - tette hozzá. Ezért ez a legkevesebb amit kaphatott Pásztor István és minden hazaáruló meg fogja kapni a jussát - fogalmazott Gaudi-Nagy Tamás.

Gaudi-Nagy Tamás azt is szóvá tette, hogy Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója nem ment el a tüntetésükre

Fidesz: Vona Gábor ítélje el Gaudi és Morvai tettét

A Fidesz arra szólítja fel Vona Gábort, a Jobbik elnökét, hogy személyesen ítélje el a pártja keddi rendezvényén történteket, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének inzultálását, és erre utasítsa Morvai Krisztinát, a Jobbik európai parlamenti listavezetőjét is. Ezt Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, emlékeztetve: kedden a Jobbik Kossuth téri rendezvényén inzultálták, leköpték és hazaárulónak nevezték Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét. A szóvivő hozzátette: Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik korábbi országgyűlési képviselője szervezte a rendezvényt, ők szónokoltak, „uszítottak és hergeltek”, így az ellenzéki párt nem határolódhat el a rendezvénytől.

Meglepő, hogy senki nem védte meg

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke nem tesz feljelentést, amiért szidalmazták és leköpdösték kedden Budapesten, a Kossuth Lajos téren. Pásztor István erről az M1 Ma reggel című műsorában beszélt szerdán. A politikus meglepőnek nevezte, hogy a Kossuth Lajos téren senki nem volt, aki meg tudta volna védeni az inzultustól.

A vajdasági magyar pártvezető reagált Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetőjének szerdai nyilatkozatára is. Pásztor István szerint Gaudi-Nagy Tamást a "mindegy hogy mi van, csak gyalázkodni lehessen" típusú közéleti szerepvállalás jellemezte az elmúlt években. Hozzátette: nem ijed meg tőle, ugyanis korábban találkozott már más "bitangokkal" is, és tőlük sem félt, mert harcedzett ember. Megfogalmazása szerint olyan nemzet építésében érdekelt, amely kiveti magából azokat, akik Gaudi-Nagy Tamáshoz hasonló nézeteket vallanak.

Morvai szembement a Jobbikkal

Órákkal az inzultus után a Jobbik azt közölte: elítélik Pásztor megtámadását. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy Gaudi-Nagy Tamás nem tagja és már nem is képviselője a pártnak, és a Jobbik az általa szervezett rendezvényen történtekkel semmilyen közösséget nem vállal. Gaudi-Nagy egyébként – 2010-től – egészen kedd délelőttig a Jobbik képviselője volt. Ráadásul Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője a botrányt követően Facebook oldalán azt írta, hogy kedd este fél hatig kint lesz a Kossuth téren Gaudi-Nagy Tamással, és mindenkit „szeretettel várnak”. Morvai tehát Gaudi ügyében élesen szembement a Jobbik álláspontjával.

"Sok mindenre számít az ember, de erre nem"

Az atv.hu-nak is beszámolt tegnap Pásztor István a történtekről. „Egy óra körül hagytam el a Parlament épületét a 12-es kapun keresztül. Éppen telefonáltam, amikor arra lettem figyelmes, hogy valaki a nevemet emlegeti, meg azt kiabálja, hogy magyarázzam meg a nemzetárulásomat” – emlékezett vissza Pásztor István az inzultus előtti percekre. Mire felfogta, hogy 40-50 méterre tőle Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik volt országgyűlési képviselője uszítja ellene az éppen a földtörvény ellen tüntető jobbikosokat, már ott is termett 8-10 szélsőséges, akik elkezdték szidalmazni, sőt leköpködték, miközben ketten-hárman videózták-fényképezték a jelenetet.

„Határon túli magyar vendégként sok mindenre számít az ember a Kossuth téren, az Országgyűlés alapítóülésén, de arra a legkevésbé sem, hogy magyarok próbálják megverni, és senki nincs, aki közbelépjen” – jegyezte meg a vajdasági politikus, aki csak úgy tudta elkerülni a komolyabb tettlegességet, hogy válasz nélkül tovább sietett, miközben sem a rendőrök, sem a biztonságiak nem léptek közbe.

Arra a kérdésre, hogy mi lehetett az oka, hogy a jobbikos tüntetők nekiestek, nem tudott válaszolni. „Tele van a padlásom azzal, hogy a Vajdaságtól 200 kilométerre élő emberek osztják az észt azzal kapcsolatban, hogy miként kell képviselni a magyarságot, mi szolgálja a nemzet érdekeit, és mi nem” – fogalmazott. (Pásztor tavaly károsnak minősítette Gaudi-Nagy akcióját, aki az Európa Tanácsban igyekezett fellépni a vajdasági magyarok védelmében – már ez is elég lehetett a szélsőséges politikus haragjának kivívásához.)

A VMSZ elnöke szerint erőtlen a Jobbik védekezése, miszerint Gaudi-Nagy Tamás nem a párt tagja, hiszen évekig ő volt a „Jobbik ostora”. „Aki kiengedi a szellemet a palackból, az felelős azért a szellemért. A Jobbik a mesebeli farkashoz hasonló, aki hiába mártja lisztbe a lábát, hogy megtévessze a kisgidákat, attól még fekete marad” – mondta Pásztor István.

Hozzátette: a maga részéről nem tesz feljelentést, de bízik abban, hogy „akiknek ez a feladata, azok el fognak járni ebben az ügyben”.

Semjén: az egész nemzetet ütötték arcul

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Pásztor István megtámadása a nemzet egysége ellen intézett támadás. „A felelőtlen elkövetők tettét - akár őrültek, akár provokátorok - mélységesen elítéljük. Méltatlan cselekedetükkel az egész nemzetet ütötték arcul" - fogalmazott Semjén Zsolt közleményében. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az emberi méltóság és a magyar demokrácia elleni provokációként értékeli a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének megtámadását. A Jobbik délután kiadott közleményében azt írta, hogy a leghatározottabban elítéli azt a gyalázatos inzultust, amely Pásztor Istvánt érte.

Zsigó: Ez a Jobbik igazi arca

Szanyi: Ki lesz a következő?

atv.hu / Sebestyén István

További belföldi híreink