Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-05 13:46:00

Puch szervezésében gyűlnek össze a kibukott szocialisták

Az MSZP volt pénztárnoka május 14-15-én Harkányban vendégül látja az Országgyűlésből kikerült szocialista parlamenti képviselőket, köztük számos volt minisztert és pártvezetőt, értesült az atv.hu. Többek szerint nem csak búcsúbuli lesz a Puch László szervezte összejövetel.

Az eddigi 47-ről 29 fősre csökkenő MSZP-frakció lesz az új Országgyűlés legfiatalabb csoportja, mivel a Mesterházy Attila vezette elnökség egy sor ifjú politikust is befutó helyre sorolt az országos listán. Az MSZP büszkélkedhet a legfiatalabb újonc „címével”, hiszen az 1984-es születésű Heringes Anita 30 évesen került be a Parlamentbe. A fiatal szocialista politikusokat körét erősíti Demeter Márta, Kunhalmi Ágnes és Kiss László is. A frakció majdnem fele, 13 képviselő új lesz.

Ugyanakkor olyan politikusok kerültek ki a T. Házból, akik évekig meghatározói – mondhatni „nagyágyúi” – voltak a pártnak: távozik többek között Baja Ferenc egykori környezetvédelmi miniszter, Juhász Ferenc egykori ügyvezető alelnök, volt honvédelmi miniszter, Kovács László volt pártelnök, uniós biztos, Lamperth Mónika egykori belügyminiszter, Lendvai Ildikó korábbi elnök és frakcióvezető, Nyakó István, aki évekig az MSZP szóvivője és az éhségmenet fő szervezője volt, illetve Puch László egykori pénztárnok. Rajtuk kívül ismert távozónak tekinthető még Steiner Pál, Belváros-Lipótváros volt polgármestere, Szekeres Imre korábbi honvédelmi -, illetve Veres János gykori pénzügyminiszter, igaz, utóbbi nagy eséllyel uniós képviselő lesz. A fenti politikusok közöl többen kritikusak az MSZP jelenlegi vezetésével.

Az atv.hu információi szerint Puch László május 14-15-én vendégül látja Baranyában a parlamentből kikerülő politikusokat, köztük a kritikusokat is. Kerestük Puch Lászlót, de a telefonját felvevő hölgy későbbre ígért visszahívást, és kérdésünkre csak annyit mondott, hogy nem hivatalos, hanem magán-összejövetelről van szó. Ugyanakkor több meghívott politikus is megerősítette a találkozó tényét, és azt, hogy tervezi a részvételét Puch László „búcsúbuliján", amit Harkányban rendeznek.

Szekeres Imre szerint az április 6-i súlyos vereség „új helyzetet teremtett a baloldal számára”. Az MSZP egykori elnökhelyettese az atv.hu-nak azt mondta: szerinte a magyarországi politikai rendszer nem lett stabilabb attól, ami áprilisban történt, mivel a Fidesz jelentős mennyiségű szavazatot veszített 2010 óta, a baloldali-liberális blokk viszont annak ellenére is súlyos vereséget szenvedett, hogy stabilizálni tudta szavazóbázisát. A választás legnagyobb nyertese a radikális jobboldal, amely 2010-es, egyáltalán nem gyenge eredményéhez képest is meg tudott erősödni – értékelte a helyzetet Szekeres, aki szerint a következő években a társadalmi feszültségek növekedni fognak, és innentől kezdve csak az a kérdés, hogy a látszólag stabil centrális erőteret a baloldal vagy a radikális jobboldal erősödése kezdi-e ki.

Lendvai Ildikó szintén kapott meghívást. A politikus lapunknak azt mondta, örül a meghívásnak, egyetért a találkozó megszervezésével, ám külföldi útja miatt nem tud részt venni rajta.

Nyakó István részt vesz a találkozón. Az MSZP volt szóvivője, ózdi képviselő-jelölt az atv.hu kérdésére kijelentette: számára nem politikai szervezkedést jelent a találkozó, hanem egy szép gesztust, miszerint szolidárisak maradnak egymással a távozó képviselők. Nyakó egyébként felkérést kapott Mesterházy Attila részéről, hogy vezesse a MSZP egyik kabinetjét. Emellett részt vesz – egyebek mellett plakátragasztóként – az ózdi alapszervezet önkormányzati kampányában, tehát nem hagyja abba a politizálást. Nyakó biztos benne, hogy Puch László „buliján” vastagon szó lesz nagypolitikáról, mert nem is lehet másként, ha több tucat volt és jelenlegi politikus találkozik.

A MSZP vezetéséhez közel álló forrásból úgy értesültünk, hogy Mesterházy Attiláék szerint az EP-választás eredménye is meghatározhatja, hogy a találkozó zászlóbontás lesz-e, vagy csak egy szimpla „mulatság”. Egyébként több forrásunk úgy tudta, hogy korábbi tervek szerint az EP-választások napján – május 25-én – kezdődött volna a találkozó. Így – egy jelentős MSZP vereség esetén – másnap már az eredmény értékelését is megkezdhették volna. Az időpont végül előrébb került, de a szocialista vezetésben ezzel együtt is számolnak a „buli” utóhangjával.

atv.hu / Hazafi Zsolt, Gavra Gábor

Ajánlom

További belföldi híreink