Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-04-21 17:17:00

Közbeszerzések: a Közgép és a Strabag vitte a pálmát

Egyedüli cégként a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. nyerte el a legtöbb, mintegy 491 milliárd forintnyi közbeszerzést 2013-ban – írja elemzésében a portfolio.hu.

Az összeállítás a kozbeszerzes.hu adatbázisa alapján készült, és azt a 10 céget (illetve cégcsoportot) állítja sorrendbe, amelyek a legtöbb közpénzt nyerték el 2013-ban. Amennyiben cégcsoportok alapján nézzük a listát, az első helyen a Strabag áll, 586,6 milliárd forinttal. Ennek nagyobbik része a Strabag Általános Építő Kft.-hez köthető, mely 2013-ban cserélte le nevét Magyar Aszfaltról. A cég egyedül 412 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el, ami egyéni versenyben a második helyre lenne elég. A többi pályázaton pedig a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. tarolt, összesen 175 milliárd forint értékben, ami csak a 8. helyre elég.

Egyedüli cégként a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. nyerte el a legtöbb, mintegy 491 milliárd forintnyi közbeszerzést 2013-ban. A cég egyébként árbevétel és profitabilitás szempontjából is második helyen végzett, 3,3 milliárd forintos adózott eredményével. Legfőbb 2013-as projektjeik között a Strabaggal közösek (M86, M4) mellett ott találjuk a békéscsabai vasútállomás felújítását 17 milliárd forintért, valamint az M3-as egy új szakaszát és több vasúti fejlesztést is, elsősorban hídfelújításokat.

A sorban a Swietelsky következik, amely 2013-ban csaknem 396 milliárd forint értékben szerepelt nyertesként a közbeszerzések adatbázisában. 2013-as legjelentősebb közbeszerzéseik között elsősorban szennyvízberuházásokat és kisebb vidéki útépítéseket találunk, de részt vettek a Várkertbazár felújításában, a Semmelweis Egyetem "Korányi projekt" nevű beruházásának kivitelezésében és persze az M4-es Abony-Fegyvernek szakaszának megépítésében is.

A következő nagy nyertes a francia anyacégű Colas-csoport, mely mintegy 381 milliárd forint értékben tarolt a 2013-as tendereken. L értékű beruházásaik közé tartozik több autópálya- és autóút építés (M85, M86, M4, M3-49), szinte mindegyik konzorciumokon keresztül.

Az útépítéssel és alapanyaggyártással foglalkozó EuroAszfalt 2013-ban közel 255 milliárd értékben nyert el közbeszerzést. 2013-ban legnagyobb beruházásai között szerepel az M86-os autóút építése, a 62-es főút elkerülő szakaszának építése, a 8-as főút székesfehérvári elkerülője közel 15 milliárd forintért, valamint a Budapest-Tárnok vonalszakasz rekonstrukciója 31 milliárd forint értékben.

A listán a következő a Duna Aszfalt, a maga 246 milliárdos tendereredményével. A cég elsősorban országos-, városi- és kerékpárutak építésével, szennyvíz-beruházásokkal, környezetvédelmi projektekkel foglalkozik. A tavaly általa elnyert közbeszerzések közül a legjelentősebb egy 8 milliárd forintos szekszárdi vízépítési beruházás, a szolnoki városközpont 10 milliárd forintos átépítése, valamint számos útépítési és felújítási beruházás.

Az A-Híd Építő Zrt. 7. helyen végzett 203 milliárd forintos egyenlegével. Főbb kivitelezéseik közé tartozik a 4-es metró több állomása, számos híd (újpesti vasúti híd, Szabadság híd felújítása, kőröshegyi völgyhíd, Pentele híd, szegedi Móra Ferenc híd), valamint autópályák (M31, M43, M6) is.


Fontos szereplő még a közbeszerzések világában a francia SADE 1995-ben alakult magyarországi leányvállalata, a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft a maga 78 milliárd forintos 2013-as eredményével. Az SMM szennyvíz- és csapadékelvezető rendszerek, ivóvízellátó-rendszerek, távhő- és gázhálózatok építésével, valamint út-, parkoló- és közműépítéssel, műemlék-felújítással, telekommunikációs rendszerek fejlesztésével foglalkozik. 2013-ban leginkább csatornázással kapcsolatos milliárdos beruházásai voltak.

Bekerült még a top 10-ba a Penta-csoport is a maga 45 milliárd forintos éves közbeszerzési mérlegével. 2013-ban Budapesten 17 milliárdért forint értékben nyertek el csatornázási projekteket, de vidéken is fontos szereplők ebben a kategóriában. Egerben pedig többek között a Colassal közösen nyertek el egy több mint 2 milliárd forintos közterület-rehabilitációs beruházást.

atv.hu/portfolio.hu

Ajánlom

További belföldi híreink