Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-04-18 07:10:00

Sonka-Magyarország 2014

Még a sokat tapasztalt ellenőröket is meglepte, amit egy Nógrád megyei illegális húsüzemben láttak. Egy férfi ugyanis a koszban, földön tárolt húsokat készített elő a kazánházban, mindezt rozsdás eszközök között. A főzést pedig üstökben oldotta meg az udvaron. Az ellenőrök több mint két tonna terméket foglaltak le, ezeket meg is semmisítették. Közben tovább tart a roham a boltokban a húsvéti ételekért.

A húsvéti időszakban vásárolt édességek mennyisége évről-évre csökken, de kevesebb fogy a sonkából is - derül ki a GfK piackutató intézet adataiból. Az ünnepi időszak hagyományosan fontos terméke a sonka; míg a tavalyi év egy átlagos hónapjában ötből egy háztartás vett sonkát, addig a húsvéti szezonban a duplájára emelkedett a vásárlók száma.

A háztartások tavaly a húsvéti időszakban vásárolták az éves szinten elfogyasztott sonkamennyiség csaknem felét. Ugyanakkor a 2012-es csúcsidőszakhoz képest 9 százalékkal kevesebb sonka fogyott 2013-ban. Az értékbeli forgalom viszont lényegében stabil maradt a jelentős áremelkedés miatt.

A húsvéti főtt füstölt-sonkát az idősebb, 50 év feletti háziasszony által vezetett háztartások vásárolták nagyobb arányban, a 39 évnél fiatalabb háziasszony által vezetett háztartások viszont országos arányukhoz képest kevésbé vették ezeket a húskészítményeket.

Az ATV tavaly húsvétkor csinált egy nagy sonkatesztet és nagyon úgy tűnik, hogy az akkori eredmények most is aktuálisak. Ha érdekli, mire jutottunk, kattintson ide.

atv.hu

További belföldi híreink