Itthon

Marslakó magyarok, háromszoros pénz, pontos felmérések – frissül

Megint összeültek egyeztetni az Országgyűlésről
április. 25. péntek 8:53

Péntek reggel második alkalommal ültek össze a parlamenti választáson mandátumot szerzett pártok képviselői, hogy előkészítsék az Országgyűlés május 6-ai alakuló ülését. A megbeszélésen a házvezetés részéről - a szerdai egyeztetéshez hasonlóan - jelen van mások mellett Such György, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, helyettesei, Bárány Tibor és Bakos Emil, a Köztársasági Elnöki Hivataltól pedig Haszonicsné Ádám Mária főigazgató.

A Fideszt ezúttal is Rogán Antal, Gulyás Gergely és Balla György, a KDNP-t Harrach Péter, Rubovszky György és Latorcai János képviseli. Az MSZP részéről Mesterházy Attila, Hiller István és Tóbiás József, a Jobbiktól Vona Gábor, Balczó Zoltán és Farkas Gergely, az LMP-től pedig Schiffer András, Szél Bernadett és Vida Attila vesz részt a tárgyaláson. 

Rezsiharc: a magyar módszer tényleg páratlan
április. 25. péntek 8:27

A magas energiaárak miatt az EU szinte valamennyi tagállama törekszik a rezsicsökkentésre, mégpedig az új árindexálástól kezdve az állami-közösségi szerepvállalásig számtalan eszközzel – derül ki a fejlesztési minisztérium lapunknak eljuttatott belső anyagából. Az összefoglaló alapján két dolog teljesen egyértelmű: a rezsiharcban nincs biztosan üdvözítő megoldás, illetve a magyar stratégia valóban egyedi – bár a hosszú távú hatása még nem bemérhető. Részletek ide kattintva.

Gyurcsány lemond, ha rosszul szerepelnek
április. 25. péntek 8:26

Lemond Gyurcsány Ferenc, ha rosszul szerepelnek az európai parlamenti választáson. A Demokratikus Koalíció elnöke az Egyenes Beszédben azt mondta, hogy bízik a jó szereplésben, de ha mégsem így történik, akkor vállalni kell a hibákat és a következményeket.

Az MSZP hiteleiről Gyurcsány azt mondta, hogy ez egy nehéz teher, de amit a pénzügyekben tett, azt jól tette - hangsúlyozta a pártelnök.

Ezek a bizottságok néznek ki az ellenzéknek
április. 25. péntek 7:45

Amint arról beszámoltunk, mandátumarányához képest több parlamenti bizottság vezetése kerülhet ellenzéki pártokhoz. Az atv.hu információi szerint a Fidesz öt bizottságot ajánlott, és ezek közül a zártkörű szerdai egyeztetésen négyet meg is nevezett: a nemzetbiztonság és a költségvetési bizottság hagyományosan ellenzéki vezetésű, ezeken túl – az egyik baloldali tárgyalótól származó értesülésünk alapján – az európai ügyek, illetve a fenntartható fejlődéséért bizottság átengedésére tett a Fidesz tárgyalódelegációja ráutaló magatartást. Részletek ide kattintva.

Több mint háromszorosára nő a képviselők alapdíja
április. 25. péntek 7:18

Több képviselőnek akár százezrekkel csökkenhet a fizetése. Az új parlamenti ciklusban ugyanis jelentősen változnak a díjazási szabályok. A jövőben már nem lehet halmozni a különböző pótlékokat, igaz, cserébe a többszörösére emelkedik az alapdíj. Az új Országgyűlésben 24 olyan képviselő lesz, aki életében először teszi le a képviselői esküt.

Elhagyták a Szabadság teret a munkások
április. 25. péntek 7:17

Marslakó magyar tudósokról beszélt Áder Amerikában
április. 25. péntek 7:17

Rubik Ernő a Jersey Cityben található Liberty Science Center (LSC) Beyond Rubik's Cube (Túl a Rubik-kockán) című kiállításának megnyitóján köszönetet mondott a bűvös kockát forgató gyerekek millióinak bátorságukért, s azért, hogy vállalni merik a kihívást.

"Kell, hogy legyen bennünk magabiztosság, hogy vállaljuk a kihívásokat. Ez az, amit a kockának tanítania kell" - mondta helyi idő szerint csütörtökön a 70. életévét idén betöltő feltaláló és építész, aki a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakának tanársegédjeként alkotta meg a logikai játékot 1974-ben. További részletek itt.

Ismét tüntetnek a Szabadság téren
április. 25. péntek 6:51

Mintegy tucatnyi tüntető jelent meg péntek hajnalban a Szabadság téren. Miután az épülő német megszállási emlékmű előtti kordont már tegnap lebontották, a demonstrálók székeket és pokrócokat hoztak, majd leültek az emlékmű talapzatához, hogy testükkel akadályozzák meg az építés folytatását- jelentette a térről az atv.hu tudósítója. A munkások elvileg 6 órától dolgoztak volna, de tudósítónk beszámolója szerint a tüntetés láttán egyelőre nem jöttek ki a mintegy 100 méterrel odébb álló szállásukról. A téren körülbelül 10 rendőr van, ők egyelőre nem avatkoztak be.

Pontosak voltak a közvélemény-kutatások
április. 25. péntek 6:50

Az országgyűlési választást megelőző kutatások viszonylag pontosan jelezték előre az eredményeket, rácáfolva arra a vélekedésre, hogy az emberek nem merik elmondani a véleményüket - hangoztatták politikai elemző cégek - az Ipsos, a Medián, a Nézőpont és a Political Capital - képviselői csütörtökön egy budapesti szakmai tanácskozáson.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által rendezett Mérők Klubja elnevezésű fórum előadói abban is egyetértettek, hogy a rejtőzködő szavazók nem a baloldal, hanem éppen a Fidesz és a Jobbik táborát erősítették.

"Magyarország egyik szélsőségből sem kér"
április. 24. csütörtök 19:51

A Fidesz szerint Magyarország egyetlen szélsőségből sem kér, az emberek a nyugalomra szavaztak, és nem kérnek azokból, "akik nyomában csak erőszak és a gyűlölet jár". A kormánypárt arra reagált, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetői csütörtökön a Szabadság téren arról beszéltek: nincs helye a szabadságról elnevezett téren sem a szovjet hősi, sem pedig a német megszállás áldozatainak emlékére építendő emlékműnek; az 1945 előtti állapotokat kellene helyreállítani az ereklyés országzászlóval. A Fidesz közleményében úgy fogalmazott: folytatódik a politikai hisztéria azzal, hogy a szélsőbaloldal után a szélsőjobboldal is kivonult a Szabadság térre, hogy "indulatokat keltsen".