Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-04-11 08:59:00

Szabadság tér: újra lebontották a kordont, beindult a szökőkút

A tüntetők pénteken nem álltak meg, tudósítónk szerint néhány résztvevő elkezdte bontani a német megszállási emlékmű talapzatát is.

Tudósítónk szerint a péntek délutáni kordonbontás megkezdésével szinte egyszerre bekapcsolták a szökőkutat, vélhetően azért, hogy a tüntetők vizesek legyenek.

A kordont a sokaság elbontotta, de a tömeg nem állt meg félúton és a szervezők kifejezett kérése ellenére a szobor vasbetonalapját is elkezdték bontani. Ez utóbbi rongálás – tudta meg tudósítónk. A rendőrök ennek megfelelően kiemeltek a tömegből több embert, akik a figyelmeztetés ellenére nem hagyták abba az alap bontását. Vélhetően szabálysértési eljárás indul ellenük.

Felvétel a kordonbontásról:

Részlet Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő, volt V. kerületi polgármester felszólalásából:

Bontják a vasbetont:

Rózsa Mihály, a Magyar Liberális Párt aktivistája inkább leüli, de nem fizet:

Fried Alice-t, a vészkorszak egyik túlélőjét is beidézték a rendőrségre:

Előkerült a személyes tárgyak: kövek, gyertyák, a vészkorszak áldozatainak fényképei.

Az akció szombat reggel hétkor folytatódik.

A délelőtti események 

„Falfirka bűncselekmény” elkövetése miatt beidéztek az V. kerületi rendőrkapitányságra egy újságírót, aki azt fújta föl a Szabadság térre tervezett "Megszállási-emlékmű" építési területe köré felhúzott kordont takaró ponyvára, hogy "itt náci emlékmű nem fog épülni" és azt, hogy "nem vagyunk Horthy katonái".

Lovas Zoltán újságíró lapunknak elmondta, hogy „falfirka bűncselekmény” elkövetése miatt beidézték az V. kerületi rendőrkapitányságra. Megmutatjuk a falfirka bűncselekményt:

Lovas Zoltán megszólalt:

Az atv.hu helyszínen tartózkodó munkatársa szerint a péntek délelőtt csendesebb, mint a csütörtöki, de délutánra újabb demonstrációra számítanak az építkezésnél. Megpróbáltuk megszólaltatni az építésvezetőt, de a munkások közlése szerint a "jelen pillanatban" nincs ott senki, aki bővebben tudna tájékoztatni például arról, hogy mennyiben befolyásolják a tüntetések a kivitelezést.

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy fél egy körül kiengedték a rendőrkapitányságról Lovast. Az újságíró közölte: azt mondta a rendőrségen, hogy csak akkor tesz vallomást, ha minden szavát jegyzőkönyve veszik. Ebbe a nyomozók beleegyeztek. Ujjlenyomatot vettek tőle és lefotózták.

Amíg Lovas nyilatkozott, Magyar Fruzsina dramaturg, a szobor elleni tiltakozás egyik spiritusz rektora összefirkálta a nejlonhálót. „Itt és sehol máshol náci szobor nem épül!” – írta.

Délután négytől újabb kordonbontás lesz – jelentette az atv.hu helyszíni tudósítója.

Tudósítónk szerint fél öt körül megkezdődött a kordonbontás. Több száz ember van jelen.

"Nem akarom ezt a szobrot:"

Szombat: se kordon, se tüntetők

atv.hu / K. Sz.

További belföldi híreink