Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-04-10 10:01:00

Zoltai Andrea: Ha felépül, a nácik zarándokhelye lesz az emlékmű

Heisler András Mazsihisz-elnök megérti a szerdán lemondott ügyvezető igazgató Zoltai Gusztávot, aki közel nyolcvanéves fejjel kordonbontásra készül. A Mazsihisz hétfői, Orbán Viktornak írt levelét mindketten védelmükbe vették, bár más-más indokkal.

Vasárnap lesz Mazsihisz-vezetőségi ülés, ahol a szervezet kialakítja a Szabadság téri emlékmű építésével kapcsolatos álláspontját – közölte megkeresésünkre Heisler András. Egyelőre még állásponttervezet sincs, „az én fejemben legalábbis nincs”, mondta a Mazsihisz elnöke, aki ugyanakkor teljesen megérti Zoltai Gusztáv bejelentését. Ahogy arról az atv.hu elsőként beszámolt, a Mazsihisz szerdán lemondott ügyvezető igazgatója ugyanis korábban úgy nyilatkozott: saját kezűleg fogja elbontani az építési kordont. „Közel nyolcvanéves Holokauszt-túlélőről van szó. Megértem, hogy nem tudja elfogadni egy történelemhamisító emlékmű felállítását” – fogalmazott interjúalanyunk.

Heisler azt mondta: a Mazsihiszt köti a februári közgyűlési határozat, ugyanakkor komolyan vették a miniszterelnök februári levelét, amelyben Orbán Viktor azt írta, hogy az emlékműről szóló vitát egyelőre tegyék ad acta és húsvét után térjenek rá vissza. „De a miniszterelnök nem ezt ígérte nekünk” – fogalmazott. (Mint arról korábban beszámoltunk, a szövetség három feltétel esetén vesz részt a magyarországi Holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából rendezendő kormányzati eseményeken. E három feltétel egyike a Szabadság téri emlékmű fel nem épülése)

Kérdésünkre, hogy a legújabb fejlemények ismeretében nem volt-e hiba a Mazsihisz-vezetés részéről, hogy hétfőn levélben gratulált Orbán Viktornak a választási győzelemhez – ráadásul tette en bloc „a magyarországi zsidóság, a zsidó közösség nevében” –, a Mazsihisz elnöke úgy reagált: „Természetes dolognak tartom, hogy gratuláltunk, s megtehettük, hogy gratulálunk, hiszen korábban a közéletben bebizonyítottuk, hogy ha kell, ki tudunk állni az érdekeink mellett, akár a kormánnyal szemben is. Úgy látszik, hogy ma Magyarországon nemcsak az érdekvédelemhez, hanem a gratulációhoz is bátorság kell” – mondta. További érdeklődésünkre közölte: a zsidó közéletből bírálatot és dicséretet egyaránt kapott a gratulációért.

Zoltai Andrea, a Szabadság téri szobor elleni fellépés egyik spiritusz rektora az atv.hu megkeresésére azt mondta: a szobor felépítését nem hagyják, akár élőlánccal, akár polgári engedetlenséggel megakadályozzák azt. „Ez nem zsidó ügy, hanem össztársadalmi probléma. Ez ellen minden normálisan gondolkodó embernek kutyakötelessége fellépni” – vélte a Toleráns Holnapért Egyesület elnöke.

Felvetésünkre, hogy nincs-e meg annak veszélye, hogy – akárcsak a Haha  vagy a Kiha pár évvel ezelőtti akciói – a tüntetéssorozat egyszerűen kifullad, úgy reagált: ez egy valós veszély. „Megvalósíthatatlan mindennapra flash mobot szervezni, azt viszont szeretnénk elérni, hogy minden nap legyen ott valamiféle öt-tíz, esetleg tizenöt fős őrség, amely adott esetben híradólánc őrségként működne. Mindenképpen meg kell próbálnunk megakadályozni, hogy ezt a gyalázatot ott elhelyezzék. Ha szélmalomharcot folytatunk, akkor is muszáj” – fogalmazott. Ha felépül az emlékmű, az a nácik zarándokhelye lesz – tette hozzá.

Zoltai úgy vélte: Németországnak is bele kellene szólni az ügybe, „mert ez a történelemhamisítás a németeket is érinti”.

Kérdésünkre Zoltai Andrea – egyébként Zoltai Gusztávnak, a Mazsihisz szerdán lemondott ügyvezető igazgatójának lánya – azt mondta: nem volt hiba a szervezet részéről gratulálni Orbán Viktornak a Fidesz választási győzelméhez. „Attól, hogy a Fidesz nem európai, mi még szeretnénk azok maradni. Európában teljesen megszokott dolog gratulálni a győztesnek. Ettől még én, Zoltai Andrea magánember az életben nem gratulálnék a Fidesznek”, de a Mazsihisz nem magánember, hanem egy szervezet – mondta. „A sorok között olvasva én abban a levélben olyan üzenetet is találtam, ami inkább felszólítás volt, mint gratuláció” – hangsúlyozta.

atv.hu, Szegő Péter

Ajánlom

További belföldi híreink