Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-04-09 14:01:00

Újra lebontották a kordont a Szabadság téri emlékműnél

Kedden kezdték a gábrieles-sasos emlékmű építésének előkészítését, majd több száz tüntető jelent meg a téren, akik elbontották az építési terület kordonjait. Szerda délelőtt újraépítették a kerítést, délután lebontották. A téren egyébként nem csitulnak az indulatok, Horváth Csabát például az atv.hu kamerája előtt majmozták le.

Újra lebontották demonstrálók szerda délután a kordont. A helyszínen Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke és Horváth Csaba, az MSZP fővárosi vezetője azt hangsúlyozta, hogy nem engedik fölépíteni az emlékművet, amely szerintük az újnácik gyülekezőhelyévé tenné a Szabadság teret. A tüntetők a "nem hagyjuk" jelszót skandálták.
   
A helyszínen tartózkodó rendőrök nem léptek közbe.

Újraépítették a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékművet védő kordont a munkások- tapasztalta az atv.hu tudósítója a helyszínen. Munkatársunk civil ruhás rendőrökkel is találkozott a Szabadság téri emlékműnél. A nyomozók szűkszavúan annyit mondtak, hogy helyszínelnek. A rendőrök a kordonbontás nyomait fényképezték és úgy tűnik, hogy kárfelmérést végeznek - jelentette a helyszínről munkatársunk.

A területen dolgozó munkások egyébként megfenyegették a sajtó helyszínen lévő képviselőit, hogy, amennyiben felvételt készítenek róluk, be fogják perelni a lapokat.

"Tanuld meg Horthy nevét, te majom!"

Szerda reggel még nyugodt volt a hangulat a Szabadság téren. Hét óra körül néhány munkást már lehetett látni, de nem az emlékmű tervezett helyszínén, hanem egy kicsit távolabb, az építési területen. Elmondták munkatársunknak, hogy őket semmiről nem tájékoztatták, azt sem tudták megmondani, hogy a mai napon milyen munkálatok várhatók a Szabadság téren.

Néhány rendőrt és rendőrautót is látni a környéken- jelentette tudósítónk, aki a téren embereket is megszólított. A többség ellenezte a német megszállás emlékművének feállítását, de arcukat nem engedték mutatni a kameráknak, mert attól félnek, ha meglátják őket, hogy így nyilatkoztak, elveszíthetik állásukat.

Ahogy beszámoltunk róla tegnap, tüntetők elbontották a kordonokat a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű körüli építési területről.

Magyar Fruzsina dramaturg, a helyszínen tartózkodó aktivisták egyike az atv.hu-nak azt mondta: körbeállványozták a helyszínt. Az ott dolgozó munkások elmondása szerint a tervezett gábrieles-sasos emlékművet készítik elő – közölte az atv.hu-val Magyar. Úgy tudja: a munkások arra kaptak utasítást, hogy fóliázzák körbe a területet. A Tolerancia Csoport, a Tiszta Emlékezet és az Élő Emlékezet több aktivistája a helyszínen volt. „Várjuk a civil szervezetek és a demokrata pártok képviselőit” – közölte az atv.hu-val Magyar tegnap este.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció helyszínen tartózkodó elnökségi tagja az atv.hu-val közölte: akciót terveznek az építkezés ellen. Később a politikus sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette, hogy a felszólalások végén elbontják az építkezést elkerítő mobilkerítést. A DK politikusa szerint a Fidesz egy olyan emlékmű felállítását határozta el, amelyik összemossa az áldozatok és a tömeggyilkosok emlékét. A tömeggyilkosoknak "borzalmas, mocskos emlékük van", ők nem érdemelnek szobrot - jelentette ki. Szerinte a kormány a döntéssel a szélsőjobbnak tesz gesztust. "Ez a szobor, ez a kordon szimbóluma a Fidesz, az Orbán-kormány és az újnácik közötti tényleges koalíciónak" - jelentette ki.

tiltakozás a német megszállás áldozatainak emlékműve miattTiltakozás a német megszállás áldozatainak emlékműve miatt
Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje úgy fogalmazott, hogy a "szégyenteljes náci emlékmű" szándéka a szimbolikus erőfitogtatás. Hozzátette, hogy a hatalmon lévők - becsapva a korábban tiltakozó szervezeteket - két nappal a választások után felállították a kordont, hogy egy "félelemkeltő emlékművet" emeljenek.

Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd szocialista képviselő arról beszélt, hogy az a nép, amelyik nem képes feldolgozni a múltját és nem képes tanulni a hibáiból, nem méltó arra, hogy az európai népek családjába tartozzon. Szerinte Magyarországon önkényuralom van, ami ellen fel kell lépni.

Popper Gábor, a Magyar Liberális Párt ügyvivője úgy fogalmazott, hogy a következő négy évben az embertelenségre kell felkészülni és arra, hogy "a Fidesz tulajdonképpen azt csinálhat velünk, amit akar, ha hagyjuk". Ehelyett fel kell emelniük a hangjukat - hangsúlyozta.

A szervezők odahívták Karácsony Gergelyt, az Együtt-PM politikusát, aki szintén bejelentett egy sajtótájékoztatót a térre, így ő is a kordon előtt beszélt. A független országgyűlési képviselő azt mondta, hogy az emlékmű azokat az egykori honfitársainkat alázná meg, akikre emlékezni kellene. A szobor "elhazudja a múltunkat", amellyel szembe kellene nézni – folytatta, hozzátéve: az emlékmű nem fog felépülni.

Steiner Pál MSZP-s országgyűlési képviselő bejelentette, helyi népszavazást kezdeményez, hogy az önkormányzat vonja vissza az emlékmű építéséhez adott tulajdonosi hozzájárulást, mert így meg lehet akadályozni, hogy a szobrot felállítsák.

tüntetők bontják a kordontTüntetők bontják a kordont
A beszédek után a demonstrálók lebontották a kerítés nagy részét, és bementek az elzárt területre, ahol kaddist mondtak. A szervezők arra kérték a demonstrálókat, hogy semmit ne romboljanak le, ami az elzárt területen van.

A demonstráció végén Kerék-Bárczy Szabolcs arra kérte a résztvevőket, hogy mindenki vegyen részt a terület őrzésében, hogy ne lehessen újra felállítani a kordont és csak a "testünkön keresztül" lehessen felépíteni az emlékművet.

A demonstráció elején száz-százötvenen voltak, a végére háromszázan.

A beszédek alatt a még álló kordonra egy "Történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés!" feliratú transzparenst, sárga csillagokról készült kinyomtatott fekete-fehér fotókat, illetve egy egykori munkaszolgálatosnak a magyar katonákat ábrázoló, 1944-ben rajzolt képeit tették ki. A résztvevők közül többen is sárga csillagot tűztek a mellükre. A kordon mögött rengeteg, az áldozatok emlékére lerakott követ, két fehér széket és régebbi mécseseket lehetett látni, de az érkezők újabb mécseseket is gyújtottak.

A tömegben a Liberálisok, a DK és az MSZP zászlói is feltűntek. A téren megjelent Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára és ott volt Suchman Tamás, a Horn-kormány minisztere is.

December 31-én jelent meg a közlönyben hogy március 19-én, a hetvenedik évfordulón felállítják a német bevonulás emlékművét. Mint arról korábban beszámoltunk, több politikus is tiltakozott a terv ellen, ennek ellenére a kormánypárti többségű belváros-lipótvárosi önkormányzat megszavazta a kormányzati elképzelés megvalósításához az előzetes tulajdonosi hozzájárulást.

A tiltakozók úgy vélik: az emlékmű elkeni a Holokausztban vitt magyar felelősséget, úgy tünteti fel a náci csapatok magyarországi bevonulását, és annak következményeit, mintha Magyarország áldozat, nem pedig társtettes lett volna.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége februárban nagy többséggel határozatot hozott, miszerint három feltételhez köti, hogy részt vegyen a hetvenedik évfordulós kormányzati Holokauszt-megemlékezéseken. A feltételek egyike az emlékmű meg nem épülése.

Februárban a kormány úgy döntött: május 31-re halasztja a kivitelezést, márciusban pedig több száz fős tüntetést tartottak az építkezés ellen.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink