Itthon

Az Együttnél megvannak az aláírások, Szigetvári nem lesz képviselő – frissül

Róna: Tényleg vett Lajkó Félixnek hegedűt az MNB
április. 17. csütörtök 9:01

A Magyar Nemzeti Banknak mindent meg szabad tennie, ami nincs tiltva, ezzel érvelt a jegybank jogásza azzal kapcsolatban, hogy összesen százmilliárdnál is többet költ az MNB új vezetése ingatlanokra, antik hegedűre és festményekre – erről Róna Péter beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A jegybank felügyelő bizottságának tagja elmondta: ezen elmélet szerint akár egy fagyizót is működtethetne a nemzeti bank a publikum számára. A szakember hangsúlyozta: az MNB közintézmény, azzal foglalkozhat, amire felhatalmazása van, hiszen az adófizetők pénzéről van szó. A költekezésre nem ad jogalapot a jegybanktörvény, nincs ilyen felhatalmazás benne – jelentette ki.

Karácsony főpolgármester-jelölt lehet
április. 17. csütörtök 8:30

Karácsony Gergely lehet az Együtt–PM-szövetség főpolgármester-jelöltje– írja a Magyar Nemzet. Az Együtt–PM ma mutatja be EP-jelöltjeinek listáját. Karácsony esetleges indulásával eldőlni látszik, hogy a baloldalon legalább egy jelölt lesz a szocialista Horváth Csabával szemben. Karácsony hétfőn az ATV-ben azt mondta, ha kapna ilyen jellegű felkérést, akkor azt elvállalná.

Kötelezettségszegési eljárás indul
április. 17. csütörtök 8:08

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság az Erzsébet-utalvány és a Szép kártya miatt – írja a nol.hu. A bizottság pontos indokai és kifogásai még nem ismertek. A lap szerint a korábbi nyilatkozatokból ugyanakkor sejthető, mi szerepelhet majd az írásos anyagban. A kormány 2010-ben gyakorlatilag elvette a piaci szereplőktől a béren kívüli juttatások kedvezményes adóztatását, és azt egy állami tulajdonú cég terméke, az Erzsébet-utalvány számára tartotta fenn. A Szép kártyát pedig korábban csak egy, a kormány által kiválasztott cég forgalmazhatta. Ez azóta módosult, az OTP csoport mellett megjelent több, más bank is, amelyek ugyanakkor az OTP előnyét nem tudták ledolgozni.

Schiffer: két képviselőnk is bejuthat az EP-be
április. 17. csütörtök 7:54

Schiffer András szerint a májusi európai parlamenti (EP-) választáson sok minden múlik részvételen, de nem tartja kizártnak, hogy az LMP akár két képviselőt is tud majd delegálni az EP-be. A párt társelnöke csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: miután sikerrel vették az "aláírásgyűjtési kanyart", úgy véli, biztonsággal be fognak tudni kerülni az Európai Parlamentbe. Kifejtette: az LMP egy europolitikus párt. Álságosnak tartja a mintegy tíz éve tartó vitát arról, hogy erősebb vagy gyengébb, kisebb vagy nagyobb Európa kell.

Schiffer András

Schiffer András szerint az, hogy a "tőke Európáját valósították meg az elmúlt évtizedekben, előidézett egy többsebességes Európát", amelynek a kelet-európai országok - köztük Magyarország -, illetve Dél-Európa is kárvallottja. A párt társelnöke azt mondta: az LMP képviselői más zöld politikusokkal ki fogják dolgozni az ökoszociális Európa tervét, ahol például a bérek, a környezetvédelem, a munkavédelmi jog tekintetében "több Európára" lesz szükség. Ugyanakkor például a termőföld védelménél nagyobb autonómia kell - tette hozzá Schiffer András.

Szigetvári nem lesz képviselő
április. 17. csütörtök 7:12

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke nem lesz országgyűlési képviselő. Ezt maga az ellenzéki politikus jelentette ki az ATV-ben szerda este. Ezzel jelentősen megnőttek az ugyancsak együttes Szelényi Zsuzsanna esélyei.

Az ATV Hírvita című műsora szerda esti adásának ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF ügyvédje és Szigetvári Viktor volt a vendége. Lomnici egy alkalommal „leendő képviselő úrnak” szólította vitapartnerét, mire Szigetvári megjegyezte: „nem leszek képviselő”. További részletek ide kattintva.

Molnár adásban szólt be a kormánynak
április. 17. csütörtök 6:35

Nem hinném, hogy azzal kellene szórakoznia a magyar rendőrségnek, hogy tisztességes, véleményüket elmondó embereket vegzálnak – ezt Molnár Csaba mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy a rendőrök beidéztek több, a Szabadság téri emlékmű ellen tiltakozót.

Molnár Csaba

A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint ez az Orbán-rezsim lényege, hogy megfélemlítsék az embereket, mert az segít fenntartani a rendszert. A politikus hangsúlyozta: nem szabad félni, szembe kell menni a rendszerrel, ellen kell állni. Hozzátette: Orbán Viktor azért építi meg ezt az emlékművet, mert megteheti. Orbánnál nincs politikai tisztesség és becsület, nálunk van – magyarázta.

Megint elbontották
április. 17. csütörtök 6:34

A pártelnök beszédét követően a demonstráció résztvevői lebontották a tervezett emlékmű építési területe köré felállított kordonokat és állványokat. A vasállványzaton lévő fóliát leszedték, majd húsz perc alatt szétszerelték a kordonokat. A rendezvényt a rendőrség biztosította, de nem lépett közbe, amikor a tüntetők elkezdték szétszerelni a kerítést, csak felvételt készítettek.

A liberális párt szerdán azt közölte az MTI-vel: elfogadhatatlannak tartják, hogy a német megszállás áldozatainak emlékműve ellen tiltakozókat rabosítják, "kizárólag azért, mert a regnáló hatalom hazug és sértő projektje elleni véleményüket, személyes érzéseiket a kordonon levő molinóra írják". Hozzátették: a rendőrség szerdán 13 órára Mécs Imre volt szabad demokrata, majd szocialista országgyűlési képviselőt is beidézte, és ez ellen tiltakoznak. Az MTI tudósítója látta Mécs Imrét a délutáni tüntetésen.

Fodor: ez a hazugság emlékműve lesz
április. 17. csütörtök 6:33

A Magyar Liberális Párt elnöke szerint a kormány arra készül a német megszállás áldozatai emlékművének felépítésével, hogy meghamisítsa a múltat. Fodor Gábor szerda délután a Szabadság téren tartott tüntetésen arról beszélt, hogy ez a "hazugság emlékműve" lesz. "Aki a múltat uralja, a jövőt is uralja, ezért lényeges az, hogy itt legyünk és tiltakozzunk az emlékmű ellen" - hangsúlyozta mintegy száz ember előtt.

A pártelnök szerint mindent meg kell tenni, hogy a német megszállás áldozatainak emlékműve ne készülhessen el, mivel az "a történelemhamisítás szomorú mementója". Szerinte azt jelképezi, hogy Magyarországnak nem volt felelőssége mindabban, ami akkor történt, pedig a magyar hatóságok aktív közreműködésével hurcolhattak el több százezer embert otthonából. Az emlékmű azt is jelenti, hogy Magyarország nem tud szembenézni a múltjával - mondta Fodor Gábor.

Fodor Gábor

Mesterházy szerint nem kell feloldani az MSZP-t
április. 16. szerda 19:22

Mesterházy Attila pártelnök szerint az MSZP-t nem kell "feloldani" egy új pártban, egészen eddig azért küzdött, hogy ne tűnjön el a "süllyesztőben", és sikernek nevezte, hogy megőrizték szervezettségüket. Az MSZP elnöke erről szerdán az Inforádió Aréna című műsorában beszélt. Azt mondta, soha nem fog egyetérteni olyan irányvonallal, amely arról szól, hogy az MSZP-nek fel kell oldódnia más formációban. Ezzel Szekeres Imre országgyűlési képviselő szavaira reagált, aki kedden a Facebook-oldalán közölte, lemondott jászsági elnöki pozíciójáról, és álláspontja szerint az MSZP bázisán új baloldali demokratikus pártot kell szervezni.

Újraszámlálás jön Kunhalmi körzetében
április. 16. szerda 17:50

Elrendelte a budapesti 15-ös országgyűlési egyéni választókerület két szavazókörében leadott szavazatok újraszámlálását szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. A választókerületben Kucsák László, a Fidesz-KDNP jelöltje 60 szavazattal nyert a választáson. Bővebben itt.