Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-04-03 13:01:00

Átjelentkezés: Zugló nem enged vizsgálatot

A zuglói választási bizottság úgy döntött: nem ad helyt annak az állampolgári keresetnek, amely Kemecséről Zuglóba történő tömeges átjelentkez(tet)és ügyében született. Az Élőlánc fellebbezett az ügyben.

A hírek szerint Kemecséről, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, kevesebb mint ötezer fős kisvárosból hétszáz embert jelentkezettek át Zuglóba az elmúlt két hónapban. Nyolc pártdelegátus közül igennel szavazott az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP, az Élőlánc és a Magyar Munkáspárt képviselője, nemmel a JESZ-é, a Jobbiké és az LMP-é. A kormánypárti és a KTI-jelölt nem vett részt a szavazáson.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este Bárándy Gergely szocialista képviselő arról számolt be, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén mintegy hétszázzal kevesebben vannak a választói névjegyzékben, mint két hónappal ezelőtt, míg Zuglóban hétszázzal többen. Mit tesz Isten, Kemecse polgármestere pont Papcsák Ferenc kormánypárti képviselőjelölt-polgármester kampányfőnöke – derült ki az ellenzéki politikus szavaiból. Bárándy arra utalt, hogy a billegő választókerületeket a kormánypártok így kívánják a saját javukra billenteni.

Az ügyben a zuglói választási bizottságnál egy honpolgár bejelentést tett. Az esetről csütörtökön döntött a magas testület, 7:3 arányban elutasítva a keresetet. Igennel szavazott az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP, az Élőlánc és a Magyar Munkáspárt küldöttje. Nemmel szavazott a JESZ, a Jobbik és az LMP képviselője, valamint az Fidesz-KDNP dominálta önkormányzat által delegált négy küldött. A Fidesz-KDNP és a KTI jelöltje nem volt jelen a szavazásnál – tudtuk meg Balog Judittól, az Élőlánc által delegált bizottsági tagtól. Az ökopárt fellebbezett.

Az Élőlánc jelöltje a választókerületben egyébként a NAV-botrányt kirobbantó Horváth András.

A hvg.hu tudósítója jelen volt a csütörtöki ülésen. A portál azt írja: „A csütörtöki ülésen, a helyi választási irodát vezető Papp Csilla jegyző által közölt adatokból kiderült, hogy a kifogáshoz csatolt, a választásra jogosultak számának változását mutató táblázat pontos, hiszen március 30-án biztosan 80 215 választásra jogosult szerepelt a 8. választókerület névjegyzékében (az NVI adatai szerint ez 755-tel több, mint március 1-én). A jegyző azonban frissebb számokat is idézett, amelyek szerint április 2-án szerdán már csak 79 975 fő volt a névjegyzékben, ami csak 65-tel több, mint ahányan idén január 2-án voltak. Ha minden adatot összevetünk, akkor az derül ki, hogy január 2. és február 1. közt 401 fővel csökkent a választópolgárok száma, majd március 30-ig 706 fővel nőtt, majd ehhez képest három nap alatt 240 fővel csökkent. Ezekben a változásokban persze minden változás, így a halálozások is benne vannak. Azt a jegyző nem tudta megmondani, hogy adott napokon hányan létesítettek Zuglóban (illetve annak 8. választókerülethez tartozó részében) lakcímet, az okmányirodák ugyanis a kormányhivatalhoz tartoznak, nem a polgármesteri hivatalhoz.”

Kemecsét az orgánum is megemlíti, mivel megszólal a cikkben Békefi László, az ötpárti kormányváltó szövetség delegáltja. „Szerinte inkább a kisvárdai választókerületből (külön is kiemelte Kemecse községet) hiányzó több mint ötszáz embert kellene Zuglóban keresni. Ezeket az embereket pedig úgy lehetne megtalálni, ha az informatikai rendszerből láthatnák, ha egy-egy címre feltűnően sokan vannak bejelentkezve” – írja a lap.

A hvg.hu ugyanakkor Papp Csilla jegyzőt is idézi, aki úgy tudja: „Kemecséről mindössze egy ember jelentkezett be a közelmúltban Zuglóba.”

Pirosfüggönyös teremben nem szabad szavazni

Értesüléseink szerint Fóton az egyik iskolai osztályterme szavazóhelyiség lett volna vasárnap. Az iskola egyik dolgozója elmondta, hogy valaki az ablakon lévő piros függönyök miatt panaszt tett. A hivatal helyt adott a panasznak, így az adott osztályterem mégsem lesz szavazóhelyiség.

atv.hu, hvg.hu, Sz. P.

Ajánlom

További belföldi híreink