Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-04-02 09:18:00

Ügynököt telepítettek Simon Gábor mellé a zárkába

A Magyar Nemzet szerint Simon állítólag elmondta, hogy Mesterházy és Gyurcsány is tudtak a százmilliókról. Gyurcsány szerint ez a Simicskától kapott pénz, amit öreg korukra akartak félretenni Orbánnal.

Egy XVIII. kerületi ingatlanügyletből származik a Simon Gáborhoz köthető külföldi és magyar bankszámlákon fellelt pénzösszegek egy része – a Magyar Nemzet mai cikke szerint egyebek mellett ez derült ki az MSZP volt elnökhelyettesének ügyében lefoglalt iratokból. A dokumentumok között van Mesterházy Attila kézjegyével ellátott szerződés is. A lap megtudta azt is, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Simon Gábor mellé zárkaügynököt helyeztek, akinek az egykori szocialista politikus elmondta: Mesterházy Attila jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt pártelnök tudtak a százmilliókról.

A lap úgy tudja, a nemrég váratlanul elhunyt Welsz Tamás beszámolt a hatóságoknak arról, hogy Simon Gábor szerette volna legalizálni a vagyonát, és ehhez az ő segítségét kérte. Arról is írnak, hogy Simon Gábor nehezen viseli a fogva tartást, és rosszul éli meg volt párttársainak az ügyben tanúsított viselkedését.

"Azt írja a Magyar Nemzet, hogy Simon Gábor mellé telepített zárkaügynök jelentése szerint tudtam a rejtegetett százmilliókról"- írja ma reggeli Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc, aki ezt követően "feltáró vallomást" is tesz: "Orbánnal közösen bíztuk meg Simont, hogy a Simicskától kapott pénzt rejtse el annak érdekében, hogy öreg korunkra vehessünk majd egy közös társasházat, ahol egy tálból cseresznyézve adomázhazunk fiatalságunkról és ugróiskolát játszszunk unokáinkkal. Most befuccsolt a terv. Kár. Pedig milyen jól elterveztük Viktorral. Ez az átkozott Simon cserbenhagyott bennünket. Lehet, hogy már soha nem lakhatok Viktorral együtt. Hogyan fogom kibírni?"

Simon: nem volt afrikai útlevelem

Közben Simon Gábor ügyvédje a Népszavának nyilatkozott. Nagy István elmondta, Simon Gábornak nem volt bissau-guineai útlevele, és nem járt a MagNet Bankban sem, továbbá tagadta az ellene felhozott adócsalást. A védő szerint Simon Gábor nem nyitott a pénzintézetben a nem létező okmány segítségével bankszámlát, és főleg nem fizetett be rá 75 millió forintnyi eurót. Nagy István jelezte azt is: az eddig egyetlen, hivatalosan is ügyfelének tulajdonított bankszámlán - ez az első nyilvánosságra került számla a bécsi Volksbankban, rajta mintegy 240 millió forintnyi euróval - szereplő pénzről Simon nem állította, hogy az az MSZP-hez kötődne, sőt vallomásában azt állította, hogy még csak nem is a sajátja, az összeg felett csak vagyonkezelőként rendelkezett.

Ezzel viszont megdől az adócsalás - hivatalosan költségvetési csalás - vádja, de ha mégsem így lenne, az okozott "kár", vagyis az adóhátralék "megtérült" azzal, hogy a számlán az ügyészség zárolta a vélt tartozás összegének megfelelő 238 ezer eurót - mondta az ügyvéd. A három másik - grazi, salzburgi és zürichi - bankszámlán lévő pénzekkel összefüggésben Simont semmivel nem gyanúsították meg eddig, sőt március 10-e óta nem is hallgatták ki a nyomozók - mondta az ügyvéd.

atv.hu / mno.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink