Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-03-14 06:58:00

Kövér: a Jobbik ártana az országnak

Az Országgyűlés elnöke szerint a baloldalnak nincs programja, és hiteles kritikát, illetve alternatívát sem tud megfogalmazni az elmúlt négy évvel szemben, az LMP részben a baloldal gyengesége miatt tűnik esélyesnek arra, hogy bejusson a parlamentbe, a Jobbik viszonylagos előretörését pedig nem indokolt túlbecsülni.

Kövér László csütörtökön Egerben az MTI-nek kifejtette: a baloldal meggyengülésében nem lát semmi meglepőt, számára inkább az a meglepő, hogy "még mindig sokkal többen támogatják az egyesült baloldalt, mint amire érdemesek lennének". "Sem programjuk nincs, sem kritikát nem tudnak hitelesen megfogalmazni az elmúlt négy évvel szemben, hiszen nyolc évük volt arra, hogy megmutassák, mit tudnak, és annyira futotta az erejükből, hogy a csőd szélére juttatták az országot" - tette hozzá.

Kövér László elmondta azt is: a Jobbiknak egyelőre nem látszik komoly esélye arra, hogy felülmúlja a 2010-es eredményét, vagy megszorítsa a kormánypártokat. Mindenképpen fel kell hívni azonban a figyelmet arra - tette hozzá a házelnök -, hogy nemcsak a baloldal nem tud hiteles alternatívát felmutatni, hanem a Jobbik sem, mert olyan ígéreteket, fenyegetéseket fogalmaznak meg, amelyek - ha ezeket be is tudnák váltani - ártanának az országnak.

A házelnök szerint nem lehet differenciáltan külfölditőke-ellenes olyan párt, amely felelősen akar cselekedni Magyarországért, mert több millió ember maradna hirtelen munka nélkül, ha kivonulnának a külföldi befektetők. A bankokkal, bankárokkal szemben ugyanúgy nem lehet differenciáltan támadóan fellépni, mert a bankok finanszírozzák a magyar vállalkozókat, és ha a pénzintézeteket "a kelleténél és az ésszerűnél jobban megszorongatja a magyar politika, azzal a gazdaságon, a vállalkozókon keresztül saját magának okoz kárt" - jelentette ki.

A házelnök arra is kitért, hogy a közvélemény-kutatások hosszú ideje a Fidesz-KDNP megnyugtató előnyét mutatják, továbbá figyelembe véve, hogy több mint százezer önkéntes és aktivista rövid idő alatt 2 millió 100 ezer támogató aláírást gyűjtött össze, "akkor talán el lehet hinni, hogy a felmérő cégek által publikált számok mögött a valóság is ott áll".

Arra a kérdésre, hogy mekkora véleménye szerint a kétharmados győzelem esélye, Kövér László úgy válaszolt: 2010-ben sem azzal foglalkozott, hogy meglesz-e ez az arány, és 2014-ben sem ezt gondolja a legfontosabbnak.

Egy biztos többséggel, biztos támogatással rendelkező kormány tovább folytathatja megkezdett munkát, be tudja fejezni az elkezdett programokat, reformokat; minél nagyobb a támogatottság, annál erősebb a kormány, minél erősebb a kormány, annál erősebb lehet az ország - jelentette ki.

Kövér László azt is elmondta, hogy a zászlófelvonással március 15-én szimbolikusan átadják a megújult budapesti Kossuth teret a nagyközönségnek. A felszíni munkák jelentős része befejeződik, de április 8-ig még építési területnek minősül a tér. A látogatóközpont néhány hónap múlva készül el, ezen belül a múzeum év végére-jövő év elejére, a szobrok pedig a szerint kerülnek a térre, ahogyan a kivitelezés azt megengedi.

A gyalogosok és a kerékpárosok már szombaton birtokba vehetik a teret, a 2-es villamos is teljes vonalán jár majd, de autók nem hajthatnak be a Kossuth térre - tette hozzá Kövér László.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink