Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-03-14 17:03:00

Ezt csinálta Németh Lászlóné – fénykép is van róla

Pénteken átadták a megújult Ferenciek terét és környékét pénteken. A rendezvényen – amelyen részt vett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter is – Rogán Antal az V. kerület polgármestere kormánypárti azt hangsúlyozta, hogy a Belváros komoly változáson ment át az elmúlt hét és fél évben, a megújuláshoz, vagyis a közterületek élettel való megtöltéséhez azonban idő kell. Felidézte: a cél az volt, hogy minél több területet visszaadjanak a gyalogosoknak és kiszorítsák az átmenő forgalmat. Utóbbival összefüggésben kifejtette: a beruházások előtt egy nap hét és fél-nyolcezer autó haladt keresztül a belvárosi utcákon.

Ezt csinálta Németh Lászlóné – fénykép is van róla

Rogán Antal szavai szerint három tengely megújítását tűzte ki célul polgármesterré választásakor. Elsőként a Bazilika és környéke újult meg 2006 és 2010 között, majd a belváros észak-déli átmenő forgalmának csökkentéséhez fogtak hozzá. Ezt követte a Ferenciek tere és környéke, ahol „a felszínre akarták hozni, ami a felszínre való”. Mint fogalmazott, mégiscsak furcsa, hogy „a Ferenciek terén egy szűk aluljáróban gyalogosok bújnak el az autók elől”. Kitért arra: ez lehet Budapest első olyan megújult aluljárója, amit éjszakára akár le is lehet zárni a rongálások ellen, hiszen a gyalogos forgalom a felszínen is megoldott.

A polgármester elmondta, hogy a Váci utca két szakaszának gyalogosátkelővel való összekötésével párhuzamosan a kerület megújította a Belváros déli fele kis utcáinak többségét, az Irányi utcát, a Veres Pálné utcát, valamint a Molnár utcát. A végéhez közeledik a Váci utca burkolatcseréje, a Duna-korzóét márciusban vehetik birtokba, a közvilágítás pedig május elejére újul meg.

Rogán Antal a hátralévő teendők között említette a Szervita tér és környéke megújítását, amelyet a főváros anyagilag támogat.

Tarlós István főpolgármester azt emelte ki: nincs ember, aki azt állíthatná, hogy a főváros nem fejlődik, szépül. Példaként említette a Vigadót, az új Fradi-stadiont, a Ludovika campust, a Várkert bazárt és a Kossuth teret.

Úgy vélekedett: a Kossuth Lajos utca régen az egyik legforgalmasabb bevásárló utca volt, a Ferenciek tere pedig elvesztette tér jellegét. A főváros „egyik legforgalmasabb részén földön fekvő hajléktalanokat, galambürüléket kellett kerülgetni” a budapestieknek és a turistáknak, ami szavai szerint méltatlan volt.

A Ferenciek tere megújításával összefüggésben kifejtette: a távlati cél az volt, hogy levegőhöz juttassák az ott élőket és csökkentsék az átmenő forgalmat. Hozzátette: ehhez még a tömegközlekedési szolgáltatásnak is fejlődnie kell.

„A Ferenciek tere és környéke megújítása 2012 novemberében kezdődött, a 3,6 milliárd forintos beruházást az állam és az Európai Unió finanszírozta. A téren egyebek mellett kiváltották a korábbi Y-aluljárót, új zöldfelületeket hoztak létre és számos forgalmirend-változás lépett életbe.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink