Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-03-07 15:38:00

Pokorni Zoltán beintett Bauer Tamásnak

Bauer Tamás nem írta alá a választási etikai kódexet a főváros 3-as számú választókerületében pénteken. Az ellenzéki jelölt többek között az esélyegyenlőség hiányával indokolta döntését.

Bauer Tamás – aki az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és az MLP közös jelöltje – pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a Fidesz és a KDNP és az általuk támogatott kormány az elmúlt négy évben jogalkotási és jogalkalmazási lépések sorozatát tette annak érdekében, hogy a jelöltek és a jelölőszervezetek között ne legyen esélyegyenlőség. Szerinte olyan választójogi, választási eljárási és médiaszabályozást alakítottak ki, amely hatalmas előnyt biztosít a számukra. Kitért arra is, hogy a kerületben a Hegyvidék című újság a kormánypárti Fónagy János kampányát folytatja önkormányzati pénzből.

Azért sem írta alá – mondta – mert bár a kódex azt tartalmazza, hogy a kampány célja a pártok, a jelöltek és az általuk képviselt értékek bemutatása, Fónagy János elutasította nyilvános vitára hívó kezdeményezését.

Kifogásai között említette, hogy a kormányzó pártok lejárató kampányt folytatnak, és azt részben egy általuk finanszírozott, de a választójogi és választási törvény hatálya alá nem eső civilszervezettel, a CÖF-fel végeztetik.

Bauer Tamás közlése szerint elutasító álláspontjára Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere jelezte, hogy ebben az esetben nem lesz lehetősége a plakáthelyek használatára, választási reklámoknak a helyi újságban, tévében való közzétételére.

Az ellenzéki jelölt azt mondta, hogy ez nem tehető függővé attól, hogy aláírja-e a választási etikai kódexet, ez ahhoz köthető csak, hogy valakit jelöltként nyilvántartásba vesznek-e. Hozzátette: jogorvoslatot kérnek az ügyben.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink