Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-02-26 20:01:00

Braun: A Wikileaks szerint egyértelmű a Fidesz szerepe 2006 őszében

Orbán Viktor állítólag azt mondta, személyesen vállalja az instabilitás kialakításának kockázatát.

A 2006-os őszi zavargásokkal kapcsolatos Wikileaks iratokat mutatott be az ATV Egyenes beszéd című műsorában Braun Róbert, az MSZP képviselőjelöltje. (Braun a beszélgetés első részében Lázár Jánosnak a magyarok és zsidók „sikeres együttéléséről” tett kijelentéséről beszélt, mint mondta, Lázárnak „el kell takarodnia” a közéletből.)

Az őszödi beszéd kapcsán Braun azt mondta, az embereket nem a kiszivárogtatás körülményei érdeklik, majd „nem magyar” titkosszolgálati papírokat mutatott be, melyeket a Wikileaksről töltött le. (És amelyek bárki számára hozzáférhetőek.)  

Az első idézet szerint Kósa Lajos egy magánbeszélgetésen azt mondta April H. Foley – 2006-2009 közötti – amerikai nagykövetnek: „Most egy gazdasági probléma van, amiből mi egy politikai krízist csinálunk”.

Braun egy Orbán Viktornak tulajdonított idézetet is felolvasott: eszerint a Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy nem lehet-e majd azzal vádolni őt, hogy instabilitást kreál, az amerikai követnek azt mondta: „Ez egy olyan kockázat, amit én személyesen vállalok.”

A Braun által idézett iratok szerint Boross Péter arról beszélt, hogy elfogadhatatlan, amit a Fidesz tesz, mert inkább középkori várostromra hasonlít.”

Egy újabb idézet szerint Kósa Lajos azt is mondta Foley-nak, hogy az ellenzék – vagyis az akkori Fidesz – nincsen abban a pozícióban, hogy kritizálja a kormányt a kompetenciája és a korrupciója miatt, hiszen saját magának is sok minden van a füle mögött.

Braun szerint a titkos jelentésekből látszik, hogy a Fidesz tevékeny részt vállalt abban, ami Budapesten történt 2006 őszén.

A szocialista politikus egy konkrét példát említve azt mondta, Baló György autóját olyan ember gyújtotta fel, „akinek a vonal végén valahol a Fidesz állt.” Braun hozzátette, a Fidesz 2006 őszén alapozhatta meg kapcsolatát a Fradi B-közép szurkolóival.    

Az interjú után Braun Róbert azt mondta: az idézett iratok 2006 szeptembere és 2006 novembere között keletkeztek.

**

A fentiekhez kapcsolódó rész 08.50-től kezdődik a videón. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink