Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-02-21 20:42:00

Nyilvános az őszödi titkosszolgálati jelentés

Nyilvánosságra hozta az Alkotmányvédelmi Hivatal elődszervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal őszödi jelentéseit. Eszerint Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével szivárogtattak, hogy felhívják a figyelmet az ország rossz állapotára. Az atv.hu kereste a Demokratikus Koalíció vezetőségét. Azt mondták: tájékozódnak és türelmet kérnek. Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke és a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke az ATV Híradó megkeresésére annyit mondott: ebben az ügyben egy autentikus forrás van, Gyurcsány Ferenc, így az MSZP az ő álláspontját fogadja el.

Nyilvános az őszödi titkosszolgálati jelentés
Rózsa-Flores Eduardo

„Guevara” nevű célszemély elmondása szerint „az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg az inkriminátum (azaz a beszéd hanganyagának) nyilvánosságra hozatalát” – számol be róla a Nol.hu. „Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy időt nyerjenek, továbbá valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszerítette volna őket.”

Az AH honlapján immár hozzáférhető két, az ügyben korábban készült titkos jelentés. Az egyik a Gyümölcsöskert fedőnevű művelet összefoglaló jelentése. E titkosszolgálati akció célja annak kiderítése volt, hogy illetéktelenek lehallgatták-e az őszödi kormányüdülőt, vagy pedig a szocialisták közül adta ki valaki Gyurcsány beszédének hangfelvételét.

A Gyümölcsöskert fedőnevű művelet 2007. május 21-i keltezésű összefoglaló jelentése szerint a hangfelvételt valószínűsíthetően készítő „kft. munkatársai a megrendelésben foglaltak szerint és jóhiszeműen jártak el; lojálisak, illetve elkötelezettek az MSZP és a miniszterelnök iránt”. A jelentés szerint azonosíthatatlan volt a megrendelő személye, a rögzítés célja, illetve az, hogy a felvételeket ki birtokolta, illetve kinek adta tovább.

A jelentés szerint „a nyilvánosságra hozott kalózfelvétel nem másolata az MSZP részére készült felvételnek. Nem készülhetett titkosszolgálati eszközökkel, azaz sem az épületből, sem kívülről nem hallgathatták le a beszédet. A felvétel kiszivárogtatóját, megrendelőjét azonban a jelentés szerint az NBH nem tudta azonosítani. Azonosították viszont azt az „erősen jobboldali beállítottságú” személyt, aki a nyilvánosságra kerülése előtti napon a felvétel birtokában volt és azt e-mailben továbbította. Az ő kilétét azonban nem hozta nyilvánosságra az AH.

A másik dokumentum a Gerilla fedőnevű művelet lezárásáról készült jelentés, amely az NBH-nál Guevara fedőnéven nyilvántartott Rózsa-Flores Eduardo tevékenységét és az őszödi beszéd kiszivárogtatásában játszott szerepét dolgozta fel.

„Külföldi terrorszervezethez, valamint szélsőséges szervezethez tartozás gyanúja” miatt még 2007. október 12-én kezdett „dolgozni” az NBH Rózsa-Flores Eduardóra. A művelet egészen Rózsa-Flores 2009. április 16-i haláláig tartott – Rózsa-Florest ekkor Bolíviában a kormányerők tűzharcban megölték.

Az NBH nem állt a helyzet magaslatán?

„Mint utólag kiderült, célszemélyünk csak a legszűkebb környezetével osztotta meg utazásának valódi célját…” – áll a jelentésben, azaz a terrorizmus gyanújával őt akkor már másfél éve megfigyelés alatt tartó titkosszolgálat sem tudta, miért ment valójában Rózsa-Flores Bolíviába. Ez a beismerés felveti azt a kérdést, hogy az NBH más, az MSZP-re, a Fideszre vagy a szélsőségesekre vonatkozó állításai mennyire tekinthetők megbízhatóknak, ha még azzal sem voltak tisztában, hogy Rózsa-Flores a bolíviai felkelők támogatására készül.

Az NBH szerint Guevara, azaz Rózsa-Flores ismerte és kapcsolatban is állt az őszödi beszéd kiszivárogtatójával. Mint írják, „…a hanganyag kikerülésétől a nyilvánosságra hozataláig – döntő többségében – sikerült felderíteni az abban résztvevő személyek” körét, a megbízóig azonban nem jutottak el. A döntően Rózsa-Flores titkos megfigyeléséből származó információk szerint a felvételt előbb a Jobbiknethez akarták eljuttatni, de végül nem találták elég fajsúlyosnak a portált, ezért átadták a lehetőséget a Fidesznek. Kapcsolatba léptek egy, a párt felső köreibe is bejáratos fideszessel, szeptember 17-én pedig már egy budapesti Fidesz irodában döntöttek a felvétel sorsáról; később a hanganyag sokszorosítását is a Fidesz szóban forgó irodájában végezték.

A Gerilla-műveletről szóló, 2009. július 27-i keltezésű jelentés ugyancsak tele van kitakarásokkal, melyek megnehezítik a leírtak értelmezését.

Tóth Ákos, a Népszabadság belpolitikai rovatvezetője az ATV Híradónak úgy nyilatkozott: a jelentés már csütörtökön kint volt az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján, de ők is csak csak pénteken vették észre.

DK-s, MSZP-s és együttes reakciók

Az atv.hu kereste az ügyben Gréczy Zsoltot, a Demokratikus Koalíció szóvivőjét, de nem tudtuk őt elérni. Ugyancsak kerestük a Demokratikus Koalíció vezetőségét. Azt mondták: tájékozódnak és türelmet kérnek.

Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke és a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke az ATV Híradó megkeresésére annyit mondott: ebben az ügyben egy autentikus forrás van, Gyurcsány Ferenc, így az MSZP az ő álláspontját fogadja el. Molnár mindehhez annyit tett hozzá: tombol a kampány, így „fenntartásokkal és kellő óvatossággal” kell ezeket az információkat fogadni. Az ATV kérdésére úgy felelt: az Összefogásra a most nyilvánosságra került információk „semmilyen hatással nincsenek”. Közölte: nyolc év telt el, „furcsa az az időzítés, hogy pont most” kerül mindez nyilvánosságra.

Mint arról egy külön cikkben beszámoltunk, Bajnai Gordon péntek késő este közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. A volt miniszterelnök szerint a most manipulált nyilvánosságra került szövegek manipuláltak.

Az ATV arról is beszámol, hogy Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke „államilag hamisított jelentésnek” nevezte a dokumentumokat.

Ágh Attila politológus az ATV Híradónak azt mondta, a jelentés „igaz, azonban semmit nem mond”, hiszen a felvétel kiszivárogtatóját, megrendelőjét a jelentés szerint az NBH nem tudta azonosítani.

Szilvásy: senki sem tudja pontosan, hogy került nyilvánosságra

2013. június 1-én Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszter azt atv.hu-nak azt mondta, minden alapot nélkülöz az, amit a Bolíviában lelőtt Rózsa-Flores Eduárdo állít egy akkor nyilvánosságra hozott interjúban. A hanganyagban Rózsa-Flores azt mondja: Szilvásy szivárogtatta ki az őszödi beszédet. A volt miniszter szerint senki nem tudja pontosan, hogyan is került nyilvánosságra a beszéd.

Szilvásy szerint a Fidesz érdeke, hogy a történet ködbe burkolózzék, és mint mondta, érdekesebb az, hogy a hanganyagban Rózsa-Flores Kósa Lajost, Varga Mihályt, Navracsics Tibort és az elnöküket is megemlíti, amellyel Orbán Viktorra utal. „Ebből azért csak kiderül az, hogy a Fidesz vezető politikusai voltak azok, akik döntöttek arról, mi legyen az anyagnak a sorsa, milyen médiumoknak juttatják el, milyen formában” – fogalmazott a volt titkosszolgálati miniszter.

„Én a Kossuth Rádióban hallottam ezt először, amikor ezt leadták, korábban nem hallottam róla és nem is kaptam ilyet” – mondta az ATV-nek Navracsics Tibor, aki – saját állítása szerint – Rózsa-Florest csak névről ismerte, sosem találkozott vele.

Fidesz az őszödi jelentésről: a legfontosabb dolog már kiderült

A Fidesz szerint az őszödi beszéddel kapcsolatban a legfontosabb dolog már kiderült, az, hogy a Gyurcsány-korszakot maga Gyurcsány Ferenc és a szocialisták végighazudták, becsapták a magyar embereket - közölte Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő.

A nagyobbik kormánypárt szóvivője egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, Gyurcsány Ferenc maga vallotta be az őszödi beszédben, hogy "hazudtak reggel, délben és este. Nem tudjuk, mit csináltak délután".

Hozzátette: a részletekről is tudniuk kell az embereknek, és a Fidesz szerint ez a Belügyminisztérium dolga, a kérdéseket ő fogja megválaszolni.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke azt mondta, senkit nem ért meglepetésként az, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül nem történhetett meg a kiszivárogtatás, hiszen ő akkor uralta a teljes szocialista frakciót és kezelt minden helyzetet. Nyilvánvaló, hogy tevékeny része volt a beszéd kiszivárogtatásában - vélekedett.

A politikus szerint ha Gyurcsány Ferenc mentalitását nézzük, akkor nyilvánvaló, hogy sokkal erősebben tiltakozott volna, hogyha ő nincs benne ebben a folyamatban.

atv.hu, ATV, Nol.hu

Ajánlom

További belföldi híreink