Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-02-20 19:25:00

Botrány a kitüntetésen: nem vették át Pintértől a díjat

Újabb nyolc magyarnak ítélte oda a Világ Igaza-kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet. Az emlékplaketteket Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete és Pintér Sándor belügyminiszter adta át a hozzátartozóknak. A díjátadó kis híján botrányba fulladt, az egyik kitüntetett hozzátartozói ugyanis visszautasították a díjat, mondván: szüleik emlékét sértenék meg, ha egy ilyen kormány belügyminiszterétől elfogadnák azt.

Csaknem 600 ezer zsidót hurcoltak haláltáborokba a II. világháború idején Magyarországról. 100 ezerrel lenne magasabb ez a szám, ha nincsenek azok az embermentő magyarok, akik sokszor életük árán menekítették az üldözötteket. Az ő munkájukat ismerték el ismét a Világ Igaza kitüntetések átadásával.

A díjátadón Izrael magyarországi nagykövete azt mondta: bármilyen kísérlet, amely tagadja a holokausztot, antiszemita megnyilvánulásnak számít.

„A szólásszabadság sem szolgálhat gyűlöletbeszéd vagy a zsidók, romák és egyéb csoportok elleni megnyilvánulások mentségéül. Amikor a zsidókat újra szitkozódásnak vagy fizikai bántalmazásnak teszik ki, akkor a társadalom szerkezete van veszélyben.” – mondta Ilan Mor.

A kitüntetettek hozzátartozóit Pintér Sándor is köszöntötte. A belügyminiszter szerint a kormány elkötelezett a szabadságjogok fenntartása mellett.

„Minden szélsőséges megnyilvánulást vissza kell szorítani. Fontos hangsúlyozni, hogy ezt nem csak nyilatkozatokban, a jogszabályalkotásban tesszük meg, hanem érvényt szerzünk ezen elveknek a mindennapok során is” – nyilatkozta a belügyminiszter.

Az elismeréseket ezúttal 8 magyarnak ítélték oda. A díjakat azonban csak heten fogadták el. Fekete Béla grafikusművész fiai a nagykövettől elfogadták a kitüntetést, a belügyminiszterhez azonban már oda sem akartak lépni. Helyette egyikük egy tiltakozó nyilatkozatot olvasott fel. Mikrofont nem kapott, így beszédét alig lehetett hallani.

„Meggyaláznám szüleim emlékét, ha Öntől ezt a kitüntetést átvenném. Nem tudom elképzelni azt a helyzetet, hogy az Öntől kapott kitüntetésre büszke tudnék lenni” – mondta.

A tiltakozó rokonokat a nagykövet próbálta jobb belátásra bírni, Pintér Sándortól ennek ellenére sem fogadták el a Bátorságért érdemjelet, sőt kezet sem fogtak vele.

Fekete Béla fiai a kormány emlékezetpolitikája, illetve a Szabadság térre tervezett emlékmű miatt tiltakoztak így. Azt is nehezményezték, hogy édesanyjukat nem tüntették ki. Pintér Sándor próbálta meggyőzni őket, mondandójából azonban szinte semmit sem lehetett hallani.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink