Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-02-18 14:55:00

Balog: Van még idő válaszolni a Mazsihisznek

Van még idő. Ezt mondta kedden az ATV Híradónknak az emberi erőforrások minisztere, amikor azt kérdeztük, mikor válaszol a Mazsihisz levelére a miniszterelnök.

Balog Zoltán ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy valószínűleg szóba kerülnek holnap a kormányülésen azok az ügyek – Szakály Sándor történész kijelentései, a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű és a sorsok háza, - amelyek miatt a Mazsihisz úgy döntött, hogy nem vesz részt a Holokauszt emlékév hivatalos állami megemlékezésein. Az emberi erőforrások minisztere szerint elképzelhető, hogy változik a kormány álláspontja.

„Erre a vitára készen állunk. A bojkottot én nem tartom egy jó megoldásnak, majd miniszterelnök úr eldönti, gondolom. Szerdán kormányülés lesz, gondolom szóba hozza ezt a kérdést és aztán megszületik a megfelelő válasz. Még nem kezdődött el az emlékév, hiszen az áprilisban kezdődik, úgyhogy van időnk még arra, hogy megbeszéljük azokat az ügyeket, amikben most nincs egyetértés a kormányzat és a zsidó szervezet között” – nyilatkozta Balog.

Arra a kérdésünkre, hogy várható-e, hogy bármelyik témában változik a kormány álláspontja a miniszter annyit mondott: elképzelhető.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Mazsihisz korábban úgy döntött, hogy egyelőre távol maradnak az állami holokauszt-megemlékezésektől. Azt várják a miniszterelnöktől, és a kormánytól, hogy leváltják Szakály Sándor történészt, aki idegenrendészeti eljárásnak tartotta az első deportálást. Emellett a Sorsok Háza központ, valamint a fővárosi Szabadság térre tervezett német megszállás emlékmű építésének leállítását követelték.

atv.hu

További belföldi híreink