Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-02-12 14:00:00

„Holokamuról” beszélt a Jobbik képviselője

Ágoston Tibor szerint Magyarországra rá akarják kényszeríteni az idei holokauszt emlékévet, írja a Vagy.hu. Az Együtt-PM feljelentést tesz.

„Holokamuról” beszélt a Jobbik képviselője
Ágoston Tibor (fotó: vagy.hu)

A Jobbik Debreceni Ifjúsági Tagozata január 12-én megemlékezést tartott a doni katasztrófa kezdetének 71. évfordulója alkalmából a Medgyessy sétány katonai emlékművénél, írja a Vagy.hu.

Az eseményen – mások mellett – beszédet mondott Ágoston Tibor jobbikos önkormányzati képviselő, pártja debreceni és hajdú-bihari alelnöke, országgyűlési képviselő-jelöltje is. A varosatyak.hu adatlapja szerint Ágoston a Homokkerti Református Gyülekezet presbitere.

Szónoklatában először „holokamunak” nevezte a holokausztot, majd ezt nyelvbotlásnak színlelve kijavította magát, és a „holokaszt” szót használta helyette. Mint mondta, a 2014-es holokauszt emlékévet, a holokausztra való emlékezést Magyarországra és polgáraira rá akarják kényszeríteni.

A holokauszt áldozatai és a második világháborúban elesett magyar katonák szembeállításával Ágoston kijelentette: „emlékezhetünk azokról, akik másoknak fájnak, de nem emlékezhetünk azokról méltó módon, akik pedig nekünk fájnak”.

A Vagy.hu emlékeztet rá: a Don-kanyarnál elesettek előtt tisztelgő hivatalos debreceni megemlékezés nagy teret kapott a helyi médiában és napokkal megelőzte Ágoston beszédét.

A Btk. 333. paragrafusa szerint „aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Bajnai: Minden honfitársunkat megvédjük

Minden honfitársunkat megvédjük, akit támadás ér - jelentette ki az Együtt-PM szövetség vezetője szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón.

Szegedi István, az Összefogás debreceni jelöltje a Bajnai Gordonnal közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: az Együtt-PM feljelentést tesz Ágoston Tibor idézett kijelentése miatt.
   
Bajnai Gordon hozzátette: azoknak a szellemi elődei, akik ma a holokausztot tagadják, népirtást követtek el, az egész országot romba döntötték. Akik ma a holokausztot tagadják erkölcstelenek, Magyarország ellenségei, s polgárháborút szítanak - tette hozzá a politikus.
   
Magyarországnak nem kizárólagos, de jelentős szerepe volt a holokausztban, amivel szembe kell nézni és nem letagadni kell. Akik letagadják "szellemi kútmérgezést" követnek el, s minden meg kell tennünk annak érdekében, hogy e "szellemileg mérgezett kútból kevesen igyanak" - ecsetelte az Együtt-PM vezetője.
   
Bajnai Gordon felszólította kormányt és vezetőit, hagyják abba a kettős beszédet, s azzal foglalkozzanak, hogy kialakuljon az országban a "közös emlék a múltról és a közös terv a jövőre" nézve.
   
Az ellenzéki politikus indítványozta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia történettudományi intézete foglaljon állást azokban a kérdésekben, amelyekről mostanában "kontár politikusok cserélnek eszmét".
   
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink