Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-02-06 11:07:00

Kövér szerint idióták a Paks ellen tiltakozó LMP-sek

Idiótának tartja az Országgyűlés házelnöke Schiffer Andrást és Ertsey Katalint, akikre a legnagyobb büntetést javasolta kiszabni, miután rendkívüli házbizottsági ülést kellett összehívni a parlamentben. Végül újra nekifutottak a szavazásnak és jóváhagyták az Oroszországgal kötött megállapodást.

Az LMP képviselői molinókkal és megafonból szóló szirénákkal akadályozták meg a paksi bővítésről szóló szavazást a parlament ülésén. A szavazást elhalasztották és rendkívüli házbizottsági ülést hívtak össze. A megismételt név szerinti szavazásn végül a parlament jóváhagyta a paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást.

Az egyezmény kihirdetését a kormánypártok és a Jobbik-frakció támogatta, a jelenlévő MSZP-s, LMP-s képviselők nemmel szavaztak. Szintén nemmel voksoltak a Párbeszéd Magyarországért független képviselői, a független Ángyán József, Endrésik Zsolt és Szili Katalin, valamint a jobbikosok közül egyedüliként Gaudi-Nagy Tamás. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők nem vettek részt a szavazásban.

Az elnöklő Jakab István felszólította Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét, hogy gondoskodjon a rendzavarás beszüntetéséről, majd felkérte a teremszolgálat munkatársait is, hogy szüntessék meg "a súlyos rendzavarást". Miután az ellenzéki képviselőcsoport tiltakozó akciója folytatódott, az LMP-s Schiffer Andrást, Szél Bernadettet, Lengyel Szilviát és Ertsey Katalint az ülésnap hátralévő részéről Jakab István kezdeményezésére az Országgyűlés kizárta. Schiffer András, Szél Bernadett és Lengyel Szilvia ekkor elhagyta az üléstermet, Szél Bernadett és Ertsey Katalin viszont a szünetben is ott maradt a karzaton, kezében a szirénázó megafonnal. Az alelnök összehívta a házbizottság rendkívüli ülését, és félórás szünetet rendelt el.

"Ennyi idióta"

Kövér László az ülésteremből kifelé jövet nyilatkozott az ATV-nek. "Mit lehet szólni ennyi idiótához"- válaszolt kérdésünkre a házelnök, aki szerint az eddigi gyakorlatból egyenesen következik, hogy büntetésre számíthatnak a renitens képviselők. Kövér szerint a szavazás megzavarása nem parlamentáris eszközök igénybevételével történt. "Van egy verseny az ellenzékben a hülyeségen belül"- fogalmazott a fideszes politikus, aki szerint "a ValóVilágok világában", ha valami nem üti át az emberek ingerküszöbét, akkor az nem is létezik. "Úgy gondolják első látszatra értelmesnek tűnő emberek, hogy ebbe a versenybe be kell szállni és nem a mondanivaló teremti meg egy politikai párt súlyát, hanem az, hogy milyen feltűnést tud kelteni. Tőlük ennyi tellett"- mondta Kövér, majd hozzátette: "őszintén szólva Schiffer Andrástól többet vártam volna".

A legnagyobb büntetés

Kövér László a rendkívüli házbizottsági ülés után kijelentette: a kiszabható legnagyobb büntetésre tesz javaslatot. Az Országgyűlés elnöke elmondta: megkérdezte Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét, meg kívánják-e akadályozni, hogy a parlament folytassa a munkáját; erre Schiffer András nemmel válaszolt. Kövér László közölte, az LMP-s politikus szerint puszta figyelemfelhívás történt. Ezt vitathatnánk - jegyezte meg a házelnök. Tájékoztatása szerint a frakcióvezető azt az ígéretet tette a házbizottságnak, hogy normális menetben tud folytatódni a Ház ülése. Arra a kérdésre, hogy a rendzavaró képviselők mire számíthatnak, Kövér László elmondta, a maximális büntetésre tesz javaslatot, azaz a képviselői díj egyharmadának elvonására. Kitért arra, hogy az ülés további részéről kizárt képviselők a szavazáson részt vehetnek, a kizárás arra nem vonatkozik.

Schiffert nem lepték meg Kövér reakciói

Schiffer András a tiltakozásról közölte, ezzel tudták felhívni a figyelmet arra, hogy évtizedekre, több generációra kiható kockázatot vállal fel az ország a paksi bővítéssel anélkül, hogy megismerte volna a döntést megalapozó számításokat.

Pert indít az LMP

A Lehet Más a Politika (LMP) pert indít a kormány ellen, hogy megkaphassa a paksi bővítéssel összefüggő hatástanulmányokat, elemzéseket - mondta a párt társelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Schiffer András közölte, a nemzetközi szerződéskötési eljárásról, valamint a jogalkotásról szóló törvény is előírja, hogy hatástanulmányokat kell készíteni. A kormány indoklás nélkül megtagadta ezeknek a hatástanulmányoknak és kockázatbecsléseknek az átadását, ezért a közérdekű adatigénylés megtagadása miatt pert indítanak a nap folyamán - tette hozzá, megjegyezve, nemcsak a műszaki, környezeti, hanem energiagazdaságossági tanulmányokra is. Hozzátette: Paksnak csak alternatívája van. Véleménye szerint Orbán Viktor "úgy árulta el a hazát" Moszkvában, hogy nem lehet tudni, milyen hatástanulmányok alapján kényszerítette ki a kormány ezt a döntést az Országgyűlésben. Hangsúlyozta, az LMP elkötelezett amellett, hogy a nukleáris energiát 2040-ig ki kell vezetni a magyar energiarendszerből, mert az költséges, valamint kockázatokat és jelentős környezeti terheket jelent a következő generációkra. Schiffer András szerint nem igaz az a kormányzati állítás sem, hogy a bővítéssel olcsóbb lesz az áram, ellenkezőleg. Kifejtette: jelenleg kilowattonként 12 forintért termel Paks, a szabadpiaci ár 16 forint; Nagy-Britanniában, ahol új blokkok termelnek, 32-33 forint az ár. Mint mondta, szeretnének arra is választ kapni, hogy mit jelent "az Orbán-Putyin-paktum" a következő 30-40 évben. Szerinte az elmúlt években ez a politikai elit elcsalta megújuló energiaforrások fejlesztését, és az Orbán-kormány az ígéreteivel szemben alig fordított forrásokat épületek szigetelésére.

Az LMP frakcióvezetője arra a kérdése, miszerint a házelnök a lehető legnagyobb büntetést szabja ki rájuk az üléstermi rendzavarás miatt, közölte, tudatában voltak a jogi konzekvenciáknak. Egy másik kérdésre, miszerint Kövér László azt mondta a tiltakozó LMP-sekről, hogy idióták, Schiffer András elmondta, elég szomorú, hogy az ország "kettes számú" közjogi méltósága, aki egyébként felel azért, hogy a parlament formális és tartalmi értelemben is megfeleljen a törvényi előírásoknak, nem látja a felelősségét. Úgy folytatta, a kormány olyan javaslatot terjesztett be, amely beláthatatlan kockázatokat jelent a következő generációkra. "Nem minket kellene idiótáznia szerintem" - fogalmazott, hozzátéve, hogy annak a felelősségérzete kérdőjelezhető meg, aki képes a hatástanulmány ismerete nélkül megnyomni az igen gombot. Schiffer András azt mondta, tisztában vannak Kövér László vérmérsékletével, ezért nem lepték meg a reakciói.

Szabó: gyomorforgató, ami történt

Szabó Tímea az atv.hu-nak a szavazást követően elmondta, hogy "gyomorforgató, visszataszító és elfogadhataltan, ami történt". Az Együtt-PM társelnöke szerint "sunyi módon, generációkra eladósították az országot, úgy hogy semmit nem tudunk részletekről és ráadásul a személyi feleősség is nuku". Szabó szerint "Illés Zoltánnak megint pisilnie kellett, azért nem volt bent, nem volt bent Navracsics Tibor, Varga Mihály és Lázár János sem, az évszázad üzletkötője. Nem volt bent maga a miniszterelnök sem. Ilyen ország nincs. Európai uniós ország ilyet nem tesz”- tette hozzá.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az LMP felháborítónak tartja, hogy a Fidesz képviselőcsoportjának kezdeményezésére már csütörtökön megtartja a parlament a paksi erőmű bővítéséről szóló megállapodással kapcsolatos javaslat zárószavazását - mondta az MTI-nek a párt társelnöke. Szél Bernadett bírálta, hogy egy ilyen volumenű ügyet "gyakorlatilag négy nap alatt átnyomnak a parlamenten". Hangsúlyozta, a mai napig nem kapták meg az általuk kért háttéranyagokat, ezért semmifajta érdemi információhoz nem jutottak a döntés előtt.

Korábban a kormányoldal folyamatosan úgy kommunikált, hogy a szavazást csak február 13-án, a ciklus utolsó ülésnapján tartják - tette szóvá a képviselő, aki jelezte, az LMP-frakció korábban név szerinti szavazást kért az ügyben.

Moszkvában január 14-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Február 3-tól Híradóink új időpontokban: 17.45-kor, 18.45-kor és 21.45-kor kezdődnek.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink