Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-02-03 12:00:00

Ultimátumot kaptak Orbánék a Mazsihisztől

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nyitottan várja a kormány javaslatait a józsefvárosi Sorsok Háza emlékhely és a német megszállás emlékművével kapcsolatban. Erről a szervezet elnöke beszélt az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este.

Boross Péter volt miniszterelnök szavaira reagált először a műsorban Heisler András. A Mazsihisz elnöke elmondta, van annyira szervilis, hogy ne engedje el az indulatait, de Boross Pétertől sok „csúsztatást és enyhe összeesküvés-elméleteket” hallott. Közölte: „mi egészen másképp látjuk ezt az egész történetet. Heisler visszautasította, hogy felháborodásuk „zsigeri”, vagy politikai pártok által befolyásolt lenne és, hogy a választásokkal összefüggene.

„A mi problémánk, hogy Magyarországon a történelemnek olyan, nem hiteles verzióját halljuk sok helyről, amit nem tudunk elfogadni, hiszen még élnek a szüleink, nekem az édesanyám is végigcsinálta ezt a korszakot és egész másról beszéltek”- fogalmazott a Mazsihisz elnöke, aki arról is beszélt, hogy édesanyját is elvitték Auschwitz-ba, ahol Mengele várta őket nagyanyjával együtt.

A Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetőinek vasárnapi üléséről elmondta, hogy egyetlen napirendi pontjuk volt, a holokauszt-emlékévvel kapcsolatban kialakult konfliktusok tárgyalása. Több órás tárgyalást követően megfogalmaztak egy határozatot mely szerint a Mazsihisz megpróbál megtenni minden erőfeszítést azért, hogy a kormánytól „olyan javaslatokat, gesztusokat, alternatívát kapjon”, melyeket a jövő vasárnapi közgyűlés elé tárhat. Hozzátette: arról is döntöttek, amennyiben nem kapnak megfelelő javaslatokat, akkor a közgyűlésen "a vezetőség és az elöljáróság a holokauszt 2014-es programból való távolmaradás melletti kiállást javasolja a közgyűlésnek".

Az Orbán-kormánnyal való együttműködésről elmondta, hogy sok erőfeszítést tettek, de nagyon nehéz volt a kapcsolatfelvétel. „Sokszor írtunk Schmidt Máriának levelet és egyre érkezett válasz, sok fontos levélre nem”- mondta Heisler. A közelmúltban Lázár Jánossal tudtak beszélni, aki Heisler szerint pontosan érti, mik a Mazsihisz gondjai. Heisler elmondta: a Miniszterelnökséget vezető államtitkár megígérte, hogy megvizsgálja, milyen ügyekben tud segíteni. Hozzátette: csütörtökre Lázár összehívta a Zsidó Közösségi Kerekasztalt, ahol sok zsidó szervezet el fogja mondani a gondjait.

Szakály Sándorról, illetve a történésznek a kamenyec-podolszkiji deportálást érintő nyilatkozatáról szólva azt mondta: "nemcsak egy egyszerű elszólása volt, hanem van egy olyan pályája, ami, úgy gondoljuk, hogy egy fontos állami intézmény (a Veritas Történelemkutató Intézet) élére őt nem teszi alkalmassá".

A józsefvárosi Sorsok Háza emlékhely projektről Heisler András azt mondta, voltak, akik ellenezték a projektet és a helyszínt is, de a Mazsihisz "nem állt be ebbe", elfogadta azt. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, egyetlen "vörös vonal" van a számukra, az, hogy az oda látogatók hiteles történelmi képpel jöjjenek majd ki onnan. "Igen, ebbe mi bele akarunk szólni, és igen, ezt mi kontrollálni szeretnénk, erre tettünk javaslatot Lázár János államtitkár és Schmidt Mária (akit a kormány felkért a projekt vezetésére) felé is" - fogalmazott.

Heisler András arról is beszélt, mind a józsefvárosi emlékhellyel, mind a megszállási emlékművel, mind pedig Szakály Sándorral kapcsolatban határozott álláspontjuk van, ugyanakkor nyitottan várják a kormány javaslatait, és ha a kormány tud olyat javasolni, ami elfogadható a közgyűlés számára, akkor azt elfogadják.

Február 3-tól Híradóink új időpontokban: 17.45-kor, 18.45-kor és 21.45-kor kezdődnek.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink