Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-01-27 19:14:00

Holokauszt-emléknap: számon kérték Rétvárin a Szabadság téri emlékművet

Kisebb botrány tört ki Rétvári Bence államtitkár beszéde után a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője számon kérte az államtitkárt, amiért a kormány nem akadályozza meg a Szabadság térre tervezett emlékmű felállítását.

„Nem tűrhetjük, és nem is tűrjük, hogy valakit vallási vagy etnikai hovatartozása miatt megbélyegezzenek vagy bántalmazzanak”- idézték Orbán Viktor levelét. Így kezdődött az emlékülés a Holokauszt Emlékközpontban. Ezután a kormány nevében Rétvári Bence is köszöntötte a résztvevőket.

„Tragédia a 70 évvel ezelőtt történtekben, hogy magyarok támadtak magyarokra, magyarok lőttek magyarokra.” Az államtitkár azt mondta: a magyar Holokauszt az egész nemzet tragédiája. Rétvári Bence szerint el kell ismerni, hogy az akkori országvezetés nem tudta megvédeni állampolgárait.

„Nem fogható fel józan emberi értelemmel, hogy miért tették meg, de ezért mondhatjuk, hogy ez az emléknap nem a zsidóság ügye, hanem a magyarság ügye és a teljes magyarság emléknapja”- fogalmazott. Rétvári Bence azt is hangsúlyozta, hogy a kormány a nemzeti alaptanterv és az alaptörvény módosításával megmutatta, hogy nem enged a szabadságjogokból, a Btk. szigorításával pedig jelezte: szigorúan fellép a gyűlöletbeszéddel szemben.

Az államtitkár beszéde után a Krétakör vezetője, Gulyás Márton a Szabadság térre tervezett emlékmű felállítását kifogásolta. „A magyar kormány egy történelemhamisító emlékművet akar felállítani, ami ellentétes minden olyan tapasztalattal, amit a vészkorszakban történészek korábban megfogalmaztak”- mondta Gulyás. Felszólalását a közönség tapssal fogadta, Rétvári Bence azonban visszautasította.

„Ez egy történelmi tényt szögez le, ami senkinek a felelősségét nem akarja vitatni, de magának a történelmi ténynek kíván emléket állítani azáltal, hogy az áldozatoknak állít emléket”- reagált az államtitkár.

A szervezők végül kivezettették Gulyás Mártont. Azt nehezményezték, hogy napi politikával terelte el a figyelmet az áldozatok emlékéről.

Számos bizonyíték van arra, hogy 1941-ben már tudni lehetett, hogy deportálások zajlanak Magyarországról. Erről itt olvashat egy megrázó cikket.

atv.hu

További belföldi híreink