Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-01-22 09:29:00

"Nagyot csalódtam Rogán Antalban"

A képviselő-testület ülésén is tiltakoztak a Szabadság térre tervezett emlékmű ellen. Miután kormánypárti többséggel megszavazták az emlékmű felállítását, többen bekiabáltak Rogán Antalnak. A német nagykövetség sajnálkozik.

Tulajdonosi hozzájárulást adott az V. kerületi önkormányzat az 1944-es német megszállás 70. évfordulójára készülő emlékműhöz szerdai rendkívüli testületi ülésén.

Az ülésen Rogán Antal (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az emlékmű Magyarország szuverenitása megszűnésének pillanatát örökíti meg és szövegében is egyértelműsíti, hogy minden meggyilkolt, elhurcolt, meggyalázott embernek emléket állít, a több százezer holokausztáldozatnak és a közel tízezer más áldozatnak is. Mint mondta, látja a komoly indulatokat a kérdésben, de ezeket inkább a választási kampánynak tudja be, és álláspontja szerint inkább az eredeti üzenetre kell tekintettel lenni.
   

A polgármester szerint az 1944 márciusa után történtekért felelősek az akkor még helyükön lévő államhatalmi szervek, amelyek például a deportálásokban segítettek; az emlékmű nem a rendszer segítőiről szól. Álláspontja szerint most van az ideje az emlékmű felállításának, a kormány nem akarta sérteni senki jóérzését, és erős túlzásnak tartja azt az állítást, hogy a történelem újraértelmezése folyik.

Pásztor Tibor (MSZP) méltatlannak és cinikusnak nevezte az emlékmű létrehozását és kifogásolta, hogy a zsidóknak nincs állami emlékművük. Kifogásolta az emlékmű elnevezését, ami véleménye szerint a nemzetközi közösséget is sérti, és arra kérte a képviselőket, hogy ne támogassák egy "szélsőjobbos kegyhely" létrehozását. Az ülésen Deák Gábor, a Raoul Wallenberg Egyesület képviseletében provokációnak nevezte az emlékmű felállítását és közölte: nem lehet összemosni a munkaszolgálatosok és az őket gyilkolók nevét. Azt kérte: külön emléktáblát helyezzenek el, ami elmagyarázza az eseményeket.

A hozzájárulást 11 igen szavazattal, 3 nem voks ellenében adta meg a képviselő-testület; a döntéssel kapcsolatban a nyilvános ülésen több civil résztvevő nemtetszésének adott hangot.

Megszavazták az emlékművet További képek

 Képek a helyszínről

A szobor ellen szerda reggel MSZP-s és DK-s aktivisták is tiltakoztak. Horváth Csaba a képviselő-testület ülése előtt kijelentette, hogy a német megszállás emlékműve valójában a náci megszállásnak, a náci megszállás magyar partnereinek állít emléket, azzal történelemhamisítást követ el a kormány. Magyarországot 1944-ben nem a németek szállták meg, hanem a nácik- mondta.

Hozzátette: „náci németek és náci magyarok". Horváth szerint a tervezett emlékmű az áldozatok meggyalázása. „Határozottan követeljük a kormánytól, hogy álljon el ettől a gyalázatos tervétől”- hangsúlyozta az MSZP alelnöke, aki szerint ez az emlékmű nem a nemzeti emlékezet része lesz. Horváth közölte: egy nemzeti emlékhely csak nemzeti egyeztetés után jöhet létre, mint ahogy az az 56-os emlékműnél is történt. Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja közölte, "az emlékmű felállítása a Fidesz által a magyar radikális, jelenlegi szélsőjobb és újnácik felé tett gesztus szimbóluma". Hozzátette: az emlékművet a választás után a szoborparkba "toloncolják".

Orbán: az emlékmű főhajtás

Az áldozatok sorsa mellett nem lehet főhajtás nélkül elmenni, ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművel kapcsolatban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőinek írt szerdai válaszlevelében. A Heisler András elnöknek és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatónak címzett levelet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatta el az MTI-hez.

Ebben a kormányfő jelzi, hogy a Mazsihisz-vezetők január 20-án kelt levelét megkapta. Egyúttal - hivatkozva arra, hogy a sokat szenvedett magyarországi zsidó közösség sorsát kormánya mindig is szívén viselte - köszönetét fejezi ki, amiért kérdéseikkel nyíltan és közvetlenül fordultak hozzá. Orbán Viktor tudatta: a levél elolvasása után megerősödött benne az a meggyőződés, hogy "a jövőben is közösen dolgozhatunk azért, hogy Magyarországon a kölcsönös tisztelet, egymás megértése és hazánk közösségeinek együttműködése tovább erősödjék". Ebbe a sorba illeszkedik a német megszállás áldozatai előtt tisztelgő emlékmű is - tette hozzá. "Meggyőződésem, hogy az áldozatok iránti tisztelet nem engedi meg, hogy a bebörtönzöttek, elhurcoltak, meggyilkoltak sorsa mellett főhajtás és szó nélkül elmenjünk" - fogalmazott válaszlevelében Orbán Viktor, hozzáfűzve: márpedig a veszteség rettenetes volt. "E tekintetben Magyarország Alaptörvénye egyértelműen és szilárdan foglal állást. Alig hinném, hogy az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel. Ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése" - rögzítette álláspontját.

A miniszterelnök azt írta: vannak, akik az áldozatok emlékezetét, az előttük tisztelgő emlékművet napi politikai spekulációkká akarják silányítani, de ezeket a kísérleteket határozottan vissza fogják utasítani. "Remélem, hogy hazánk német megszállásának 70. évfordulója jó alkalom arra, hogy az Önök közösségének veszteségeit elismerő, fájdalmukban osztozó, jóakaratú emberek fontos és közös lépést tegyenek a tisztelet kultúrájának irányába" - zárta a Mazsihisz vezetőinek címzett sorait Orbán Viktor.

Kedden, még a szoborral kapcsolatos önkormányzati döntés előtt a Szabadság téren kérdeztük a járókelőket az emlékműről

A német nagykövetség sajnálkozik

A budapesti német nagykövetség szerint az emlékhelyekkel kapcsolatos felelősség a magyar kormányé, a követség ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a német megszállásnak a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművével kapcsolatos döntést nagyon gyorsan és széles vita nélkül hozták meg. A külképviselet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelték: Németország tisztában van a második világháború alatt elkövetett bűntettek miatti felelősségével, és vállalja is ezt a felelősséget, a Magyarországon történt bűntettek vonatkozásában is. A magyarországi emlékhelyekkel kapcsolatos felelősséget alapvetően a magyar kormány viseli - mutattak rá. Úgy vélték, figyelembe véve a magyarországi holokauszt-emlékév már csaknem egy éve tartó, átfogó, nyilvános előkészületeit, amelyben részt vett Ausztria, Németország, Izrael és az Egyesült Államok nagykövete is, sajnálatos, hogy "az emlékművel kapcsolatos aktuális döntést nagyon gyorsan és széles vita nélkül hozták meg".

atv.hu

További belföldi híreink