Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-01-22 08:11:00

„Gyalázatos terv”: tiltakozás a Szabadság téri emlékmű ellen

A német megszállás emlékműve valójában a náci megszállásnak, a náci megszállás magyar partnereinek állít emléket, azzal történelemhamisítást követ el a kormány - jelentette ki Horváth Csaba, az MSZP alelnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

„Gyalázatos terv”: tiltakozás a Szabadság téri emlékmű ellen

Rendkívüli ülést tart szerdán a Belváros-Lipótváros önkormányzatának képviselő-testülete, ahol megerősítenék a tulajdonosi hozzájárulást a „Magyarország német megszállásának” 70. évfordulójára létrehozandó emlékműről. Mint ismeretes, a szobrot a Szabadság térre tervezik felállítani, március 19-én.

Az MSZP és a DK szerda reggel az önkormányzat előtt tiltakozott. Horváth Csaba közölte, hogy Magyarországot 1944-ben nem a németek szállták meg, hanem a nácik. „Náci németek és náci magyarok- mondta. Horváth szerint a tervezett emlékmű az áldozatok meggyalázása. „Határozottan követeljük a kormánytól, hogy álljon el ettől a gyalázatos tervétől”- hangsúlyozta az MSZP alelnöke, aki szerint ez az emlékmű nem a nemzeti emlékezet része lesz. Horváth közölte: egy nemzeti emlékhely csak nemzeti egyeztetés után jöhet létre, mint ahogy az az 56-os emlékműnél is történt.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja közölte, "az emlékmű felállítása a Fidesz által a magyar radikális, jelenlegi szélsőjobb és újnácik felé tett gesztus szimbóluma". Hozzátette: az emlékművet a választás után a szoborparkba "toloncolják".

Update: az emlékmű felállításához időközben megadták a tulajdonosi hozzájárulást. A képviselő-testület ülésén Rogán Antalnak is beszóltak. Erről szóló cikkünket itt olvashatják.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink