Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-01-09 06:20:00

Begyűjtik a roma közmunkások személyes adatait?

Begyűjtik a roma közmunkások személyes adatait és beleegyezésük nélkül regisztrálják a nevüket a nemzetiségi névjegyzékben. A pártlistákra így ők már nem szavazhatnak – ezt állítja a Fővárosi cigány Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés elnöke. Tóth Zoltán választási szakértő szerint sem alaptalan ez a gyanakvás, mert a regisztráció minimális biztonsági feltételei sincsenek meg.

Makai István a Roma Polgárjogi Tömörülés elnöke attól tart, hogy visszaélnek a roma közmunkások adataival. Egyes településeken 40 -50 nevet is begyűjtöttek tőlük arra hivatkozva, hogy ha lesz igazi munka, akkor el tudják érni őket. Makai egy felhívásban figyelmeztetett az adatközlés veszélyeire.

„Senki ne engedje magát sem zsarolással sem ígérgetéssel a regisztráció rendszerébe bekényszeríteni. Attól félünk, hogy megpróbálják őket a nemzetiségi listán regisztrálni és ezzel viszont olyan csapdahelyzetbe kerülnek, hogy az általános választójogukat elvesztik” – mondta Makai István, a Fővárosi Cigány önkormányzat, Roma Polgári Tömörülés elnöke.

A TASZ közleménye is úgy fogalmaz, hogy tömeges visszaélésekre ad lehetőséget a választási rendszer. Tóth Zoltán választási szakértő is úgy látja: a regisztráció lehetőséget kínál a csalásra. „Ez  úgy is lehetséges, hogyha az interneten keresztül regisztrálnak, de úgy is hogy valaki ráírja más helyett az aláírását egy kérvényező papírra amit egyébként a választási iroda biankó módon szórólapként terjeszt az egész országban,tehát a minimális biztonsági feltételek sincsenek meg” – fogalmazott.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke az ATV kérdésére közölte: rendeletmódosítást kezdeményeznek, hogy az esetleges visszaélésekről az érintettek is még időben tudomást szerezzenek.

„A nemzetiségi és más listáknál is mindenki értesítést kap arról, hogy regisztrált” – mondta el Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Ez önmagában azonban nem változtat azon, hogy ha valaki nemzetiségi listán regisztrál, akkor pártot már nem választhat. Horváth Aladár, a Magyar Cigány Párt elnöke arról beszélt az ATV Startban, hogy ez a regisztráció is arra lett kitalálva, hogy az iskolázatlan, bizonytalan választókat távol tartsák az urnáktól. Ez csaknem félmillió szavazót érinthet.

„Én ebben azt a csapdát látom, hogy azért volt kitalálva, hogy azok az emberek, akik magukat cigányként határozzák meg és általában a nagy parlamenti választásokon, bizonytalanok  ezek regisztrálják be magukat cigánynak és menjenek be a Lungdromos akolba” – vélekedett Horváth.

Így meg lehet választani azt az egyetlen díszcigányt, akit a Fidesz delegál tette hozzá a párt elnöke.

„Ennek a politikai célja teljesen egyértelmű: azt akarják elérni, akik ilyennel foglalkoznak vagy gondolkodnak, hogy kizárjanak egyes társadalmi csoportokat a pártokra való szavazás lehetőségéből. És kizárólag a Fidesz politikusa által állított jelöltekre szavazhassanak az emberek” – így Tóth Zoltán választási szakértő. Szerinte a választások körül a közbizalom mélyre süllyedt, és ez azért fordulhatott elő, mert a választási törvény megalkotásakor a pártokkal és a szakértőkkel sem egyeztettek.

atv.hu

További belföldi híreink