Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-01-07 15:07:00

Bajnai és Mesterházy új, közös miniszterelnök-jelöltről tárgyalhat

Új, közös miniszterelnök-jelöltje lehet a baloldali ellenzéki pártoknak – értesült az ATV.

Több ellenzéki forrás szerint a legutóbbi egyeztetéseken az merült fel, hogy a baloldali ellenzéki pártok megegyezhetnek egy új, mindenki által elfogadott közös miniszterelnök-jelölt személyében. Szocialista forrásaink szerint az MSZP részéről is van fogadókészség a javaslat iránt, de a pártban azt szeretnék, hogy a közös ellenzéki listát Mesterházy Attila, az MSZP elnöke vezesse.

Úgy tudjuk, Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM szövetség elnökének már lehet konkrét javaslata is, azonban erről elsőként Mesterházy Attilával egyeztet. A két politikus jelenleg – kedd délután – is intenzíven tárgyal egymással a hogyan továbbról. Értesüléseik szerint arra is van szándék, hogy az ellenzéki összefogás a lehető legszélesebb legyen, és abba a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Pártot, Schmuck Andor szociáldemokratáit, sőt – ha egy mód van rá – a Schiffer András nevével fémjelzett LMP-t is bevegyék. LMP-s forrásból úgy tudjuk, hogy a párt továbbra is tartja azon álláspontját, miszerint a maga útját kívánja járni. Ettől függetlenül komoly nyomás nehezedhet az ökopártra, hogy csatlakozzék egy széles összefogáshoz.

A folyosói pletykák szerint lehetséges miniszterelnök-jelöltnek konkrét nevek is felmerültek. Az atv.hu-nak nyilatkozó Róna Péter visszautasította lapunk kérdését, miszerint megkeresték volna ellenzéki politikusok, hogy egy széles ellenzéki összefogásban vezető szerepet vigyen. „Bizonyos dolgok szóba kerültek, de legfeljebb informális tapogatózás történt, amit nem neveznék megkeresésnek” – fogalmazott interjúalanyunk, aki ugyanakkor közölte: az informális tapogatózások során szóba került, hogy vezető szerepet vigyen a széleskörű ellenzéki összefogásban. Azt mondta: „voltak olyan beszélgetések, célzások”, miszerint miniszterelnök-jelölt lenne, „de én ezt nem vállaltam”. További kérdésünkre azonban nem felelt sem egyértelmű nemmel, sem igennel arra, hogy lenne-e miniszterelnök-jelölt. Azt mondta: az LMP részéről felmerült a listavezetősége, de ezt nem vállalta.

Az esetleges miniszterelnök-jelöltségével kapcsolatban meglehetősen homályosan fogalmazó közgazdászprofesszor azt mondta: nem válaszol „ha”-val kezdődő kérdésre, azt azonban hozzátette: „Senki részétől nem vagyok miniszterelnök-jelölt és a kérdés nincs napirenden.”

Róna közölte: az MSZP, az Együtt-PM és a DK részéről is megkeresték. Az egyik párt esetén az adott párt egyik vezető politikusa, míg a másik két esetben pártközeli értelmiségiek. „Én magamat nem kívánom jelölni. Ez a kérdés nálam nincs napirenden és nem tudok arról, hogy az LMP kivételével bármelyik párt ilyen elképzelést dédelgetne” – mondta az Oxfordi Egyetem tanára.

Az ajánlat

Közös lista, új, közös miniszterelnök-jelölt, akit az MSZP jelölhet – forrásaink szerint ezt ajánlotta Bajnai Gordon Mesterházy Attilának a mai – keddi – tárgyaláson. Úgy tudjuk, az MSZP ezt a javaslatot nem fogadta el és a szocialista pártvezetés kitart amellett, hogy a miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila legyen. Az MSZP és az Együtt-PM között tehát nem született megállapodás. A tárgyalások este folytatódhatnak.

A rejtélyes harmadik

Felgyorsultak az események. Tegnap mintha Bajnai Gordon lemondott volna a lehetőségről, és mintha Mesterházy Attila is hajlana arra, hogy eggyel hátrébb lépjen. De akkor ki lehet a demokratikus ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje?

Igaz, hogy nem a baloldalon, de van egy harmadik potens miniszterelnök-jelölt is, akinek még sajnos akkor is komoly esélyei vannak, ha Bajnai és Mesterházy dűlőre jutnak. - Trunkó Barnabás humorista (Hócipő, 2013. március 6.)

Bajnai Gordonnak és Mesterházy Attilának kell ezt a kérdést eldönteni. Vagy az egyik, vagy a másik képzelhető el közös kormányfő-jelöltként, vagy az a harmadik személy, akiben ők meg tudnak egyezni. - Debreczeni József DK-politikus (Kisalföld.hu, 2013. március 20.)

Ma még ugyanannyi esélyt látok arra, hogy Bajnai, Mesterházy vagy egy harmadik, konszenzusos jelölt száll szembe Orbán Viktorral. - Szanyi Tibor szocialista politikus (Magyar Narancs, 2013. április 11.)

Ha nem tudnak megegyezni sem Bajnaiban, sem Mesterházyban, akkor miért nem keresnek egy harmadikat. - Medgyessy Péter volt miniszterelnök az ellenzéki pártokról (ATV, 2013. április 14.)

Igazán zseniális harmadik jelöltet valóban nem tudok mondani, de előbb-utóbb biztosan jön ilyen. - Vitányi Iván DK-politikus (168 Óra, 2013. július 18.)

A két potenciális versengő miniszterelnök-jelöltnek háttérbe kellene húzódnia, helyet adva egy harmadik személynek, akit nem korlátoz a saját megbillogozott egyénisége. - Flick László politológus (Magyar Hírlap, 2013. augusztus 10.)

Egy nőre már nagyon régen szüksége volna ennek az országnak. - Ertsey Katalin LMP-politikus Tétényi Éváról (ATV, 2013. augusztus 21.)

Elvileg ebből a zsákutcából még kiutat jelenthet, ha a felek megegyeznek egy harmadikban. - Gál J. Zoltán újságíró (Vasárnapi Hírek, 2013. augusztus 25.)

Abban nem hiszek, hogy érdemes lenne kiegyezni harmadik jelöltben. - Gyurcsány Ferenc DK-politikus (hvg.hu, 2013. szeptember 16.)

Egy harmadik ember, aki nem kötődik a Demokratikus Koalícióhoz. Tehát nem valamilyen hozzám kötődő embert szeretnék a kollégáimra rátukmálni. - Gyurcsány Ferenc DK-politikus (InfoRádió, 2013. október 30.)

Több jelentkező is van a szerepre, akikről senki nem mondhatja kapásból, hogy alkalmatlanok a betöltésére. - Lendvai Ildikó szocialista politikus (Heti Válasz, 2013. október 31.)

Van az a pénz és médiatámogatás, amivel üstökösként tűnhet fel a magyar politika egén egy új vagy legalábbis annak mondott szereplő. - Szerető Szabolcs újságíró (Magyar Nemzet Online, 2013. november 6.)

Szerintem van ma Magyarországon olyan, a kormányváltó demokraták körében elfogadható személy, akit ha közösen kérnénk fel, elvállalná. - Gyurcsány Ferenc DK-politikus (Index.hu, 2013. november 8.)

Már látható, hogy új miniszterelnök-jelöltet kellene keresni. - Fodor Gábor liberális politikus (ATV, 2013. november 20.)


ATV, atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink