Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-01-02 14:49:00

Az Együtt-PM tiltakozik a német megszállás hetvenedik évfordulójára tervezett emlékmű ellen

Az Együtt-PM tiltakozik a német megszállás hetvenedik évfordulójára Budapest belvárosába tervezett emlékmű felállítása ellen, és a terv felfüggesztését követeli – közölte Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke csütörtökön az MTI-vel.

A Magyar Közlöny keddi számában jelent meg a kormányhatározat, amely szerint a kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy Magyarország német megszállásának évfordulóra, 2014. március 19-re elkészüljön a megszállásra emlékeztető alkotás az V. kerületi Szabadság téren. Ugyancsak a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében az emlékmű megvalósítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.

Az Együtt-PM csütörtöki közleménye szerint „nem a megszállásnak, hanem az ellenállásnak kell emlékművet állítani”, az ellenállókra, a hősökre és az áldozatokra kell emlékezni – az emlékezés módját pedig közös üggyé kell tenni, nem ráerőltetni a fővárosra és az országra.

Juhász Péter kiemelte: az Együtt-PM szövetség elfogadhatatlannak tartja „a kormányzó többség közmegegyezést megkerülő ámokfutását szoborállítási, utcaelnevezési ügyekben, vagy a múlt értékelését és értelmezését kisajátító lépéssorozatát, mellyel az oktatási-nevelési tartalmat kizárólag saját politikai céljai, világképe szerint kívánja befolyásolni, meghatározni”. Hozzátette: „igazán kár, hogy még egy ilyen egyértelműen tragikus történelmi eseményről sem sikerült az Orbán-kormánynak konszenzust keresve és felelősség elmosására nem alkalmas értelmezést kialakítania”.

Juhász Péter az Együtt-PM nevében felszólította az ügyben illetékes Miniszterelnökséget és a kerület vezetését, hogy a projektet függesszék fel, a megemlékezés tartalmának, módjának és helyének kiválasztásába pedig vonják be a történészszakma és a civilszervezetek képviselőit is.

MTI

További belföldi híreink