Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-01-02 17:26:00

A Mazsihisz ellenzi a német megszállás emlékművének felállítását

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szerint a gyors emlékműállítás helyett a társadalmi megbékélés előmozdítását kell előtérbe helyezni és erre szólítják fel a döntéshozókat.

A felekezeti szervezet csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményével arra reagált, hogy a Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat szerint Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára, március 19-ére emlékművet állítanak Budapest belvárosában, a Szabadság téren.

A Mazsihisz szerint az emlékműről született döntés módja és gyorsasága a hazai és a nemzetközi zsidó közösségen belül egyaránt kétségeket és komoly aggodalmat kelt.

Hozzátették: tisztában vannak az ügy szimbolikus fontosságával, ugyanakkor hangsúlyozták: csak olyan Soá-emlékévet tartanak elfogadhatónak, amely érdemi lehetőséget biztosít a nyílt és „termékeny” társadalmi vitára, és amelynek során a magyarországi zsidó közösség tragédiájával kapcsolatos megemlékezésekről nem gyors, hanem érdemi döntések – történészi, művészi, szakmai és közéleti vita – nyomán határoznak.

Jelezték, hogy közleményüket eljuttatták Rogán Antalhoz, az V. kerület polgármesteréhez is, akitől azt kérték, hogy ne járuljon hozzá az emlékmű felállításához.

A kormány nem érti a Mazsihiszt és az alaptörvény preambulumát idézi

A kormány minden magyar áldozat előtt lerója kegyeletét a Magyarország tragikus német megszállására emlékeztető alkotás állításával és a Soá 70. évfordulójára szervezett emlékévvel – olvasható a Kormányzati Információs Központ csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Kormányzati Információs Központ közleménye szerint a kormány értetlenül áll a Mazsihisz közleménye előtt. Mint kiemelték: az alaptörvény világosan fogalmaz: „Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének. Valljuk, hogy a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra.”

A közlemény szerint ennek szellemében döntött a kormány, hogy a magyarországi Soá 70. évfordulója alkalmából emlékévet tart, valamint felállítja Magyarország tragikus német megszállásának emlékművét. A Kormányzati Információs Központ hangsúlyozza: ezen lépéseivel a kormány minden magyar áldozat előtt lerója kegyeletét.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink