Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-12-14 09:39:00

„Szegény anyám, ha látnám”: vak fiával közösen írt könyvet Sándor Erzsi

Sándor Erzsi Szegény anyám, ha látnám című, vak fiával, Juhász Tamással közösen írt könyvét vasárnap mutatják be Budapesten, a Katona József Színház előcsarnokában.

A könyv Sándor Erzsiről, a férjéről, a lányáról és a vak fiáról szól, arról, hogyan fogadta a család, hogy vak gyermekük született. Az anyának fogalma sem volt arról, hogyan kell nevelni egy sérült gyermeket. „Ez az egyetlen olyan történet, amelyre rálátok és meg akartam osztani másokkal is a fiam történetét” – jegyezte meg.

Ahogy az MTI-nek elmondta, azt tudta, hogy nem nevelheti búra alatt fogyatékos fiát, mert Tamás a látók világában fogja leélni az életét. A szerző alapvetőnek tartja, hogy a gyereket el kell fogadnia a szülőnek, akármilyen is, és arra kell törekednie, hogy bátor, önálló, autonóm személyiséget neveljen belőle. „Az egyik legpokolibb az, ha nem nézünk szembe az adottságainkkal és a tényekkel. Illúzióba ringatni egy gyereket csak azért, mert mi magunk nem vagyunk képesek elviselni a bizonyosság terhét, jelentős bűn” – fejtette ki.

A recept úgy hangzik, hogy nagyobb önállóságot kell adni a vak gyereknek, hogy az anya is szabad életet élhessen. Egyformán nevelte ép lányát és a vak fiát, de ha kellett, extra támogatást, kíséretet adott nem látó gyerekének.

Az olvasó kettős írást talál a könyvben, mert – ahogy Sándor Erzsi mondta – „partnerként kezeltem a fiamat, és ő részenként kommentálta, vagyis megjegyzéseket fűzött az írásomhoz, mert megtanultam a fogyatékkal élők szlogenjét, hogy »semmit róluk nélkülük«”

A nyaralásokra az anya vitte magával mindkét gyermekét akár külföldre is. Tamás így Londonban várost „nézett” a Beatles nyomában, Nápolyban látókkal fölmászott a Vezúvhoz, Horvátországban a tengerben kagylókat gyűjtött, mint más gyerek, persze némi testvéri segítséggel, amiről nem is tudott.

Az integrációt a látók világával már korán megkezdte: két év Vakok Általános Iskolája, a „Vakoda” után két évet töltött egy normál általános iskolában, majd ugyancsak normál középiskolában érettségizett sok viszontagságon keresztül. Az egyetem, a történelem-média szak már jóval „simább” volt, Tamás megjegyzése szerint azért, mert az egyetemisták már találkoztak vak emberrel.

Juhász Tamás elvégezte az egyetemet, és felvették a Póka Egon által alapított Kőbányai Zenei Stúdióba, ahol profi gitározást tanul. Az egyetemen alakított zenekarában, a Davies Kornerben ugyancsak gitározik.

A szerző anya, ahogy fogalmazott, elsősorban újságíró, és történetmeséléshez ért a legjobban. Tizennyolc évig volt a Magyar Rádió szerkesztője. A kötetet a Park Kiadó gondozta.

atv.hu, MTI

Ajánlom

További belföldi híreink