Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-12-12 13:30:00

Orbánhoz fordulnak a felháborodott szurkolók

Szurkolói felháborodás nyomán a Fradi Security eltiltotta a labdarúgó mérkőzések biztosításában való közreműködéstől a Hajógyári-szigeten elkövetett gyilkosság egyik gyanúsítottját. A biztonsági munkában azonban több börtönviselt személy is közreműködik. Kubatov Gábor, az FTC elnöke az atv.hu-nak ezzel kapcsolatban azt javasolta, hogy ne olvasgassunk szélsőséges portálokat.

Tény, hogy a témát a szélsőséges hangvételű FradiMob nevű oldal pörgeti. Az ott megjelent fotók és Facebook bejegyzések alapján vált nyilvánvalóvá, hogy több Fradi-meccs biztosításában közreműködött B. Á., akit azzal gyanúsítanak, hogy a Hajógyári-szigeten, a korábban a V-érdekeltségek közé tartozó egyik szórakozóhelyen társával meggyilkolt egy fiatalembert (emiatt nyolc hónapot ült előzetesben). Az áldozat bátyja felismerte B-t az egyik szeptemberi meccsen, ezért levelet írt többek között Kubatov Gábornak. Az üggyel az MLSZ biztonsági bizottsága is foglalkozott.

Az atv.hu megkeresésére Baranyai Imre, a Fradi Security ügyvezetője nem kívánt nyilatkozni erről, a sajtóosztályhoz irányított minket. Onnan a következő választ kaptuk: „Az ügyvezető elmondása szerint a Fradi Security Kft. alkalmazásában nem áll az Ön által említett nevű úr. Engedje meg, hogy egyúttal tájékoztassam arról is, hogy az alaptörténet forrásaként megjelölt oldal híreit, azok – megítélésünk szerint – nem megalapozott, szélsőségesen uszító és kirekesztő tartalmai miatt a klub nem kommentálja.”

Egészen máshogyan tájékoztatott maga Baranyai az áldozat bátyjának írt – az atv.hu birtokába került – válaszlevelében: „Az Ön által leírtakkal kapcsolatosan megállítható, hogy B. Á. a megjelölt mérkőzésen a fővállalkozó szerződéses alvállalkozójánál végzett nem vagyonőri tevékenységet. A kivizsgálást követően azt a döntést hoztam, hogy B. Á. a Fradi Security Kft. által biztosított mérkőzéseken semmilyen munkakörben nem lehet jelen, ezzel kapcsolatosan az MLSZ is hivatalos tájékoztatást kapott. Kérem, hogy amennyiben a vizsgálattal kapcsolatosan egyéb észrevétele van, úgy azt részemre jelezni szíveskedjen.”

Megszólaltattuk az ügyben Kubatov Gábort, az FTC elnökét is, aki viszontkérdéssel válaszolt: „Minek olvasgat szélsőjobboldali portálokat?”

A jelzett portálon ugyanakkor szurkolói fotók és Facebook-képek, -bejegyzések alapján írtak egy másik férfiről, Cs. M-ről is, akiről kiderült, szintén részt vesz a Fradi Security munkájában. Egy kis utánakereséssel kiderül: Cs. a közösségi oldalon több bejegyzésben is dicsekszik bűnözői múltjával. A váci börtön bejáratáról készült fotó mellé azt írta: „itt is jártam”.

Az atv.hu információi alapján egy másik férfi, K. T. szintén büntetett előéletű, és ugyancsak a Fradi biztonsági csapatát erősíti. A Facebookon például azt írja egy kép kommentárjaként: „ez hajnalban van baracska előtt mikor szabadultam 2 évről”. Más fotókon pedig a Fradi biztonsági embereként zöld mellényben a kollégákkal, köztük – a korábban gyilkosságért börtönben ült, majd idén márciusban a Fidesz székház védelménél feltűnt – Szabó „Szőke” Ferenccel pózol.

Információink szerint csütörtök délután az MLSZ égisze alatt működő Szurkolói Iroda petíciót készül átnyújtani Orbán Viktornak, mint „Magyarország legbefolyásosabb futballszurkolójának”. Ebben többek között azt követelik, hogy módosítsák a sporttörvényt, töröljék el a regisztrációs jegyvásárlás szabályát, vagy például azt, hogy a kormány emberként és ne potenciális bűnözőként kezelje a szurkolókat.

A petícióban azt is kérik, hogy a kormány tegyen rendet a biztonsági szolgálatoknál: kétes egyéneknek ne adjon rendőrhatalmi jogosítványokat, ne legyen a mérkőzések biztosítása a szervezett bűnözés melegágya, és ne kerüljenek közismert bűnözők és rendőri vezetők munkakapcsolatba.

atv.hu, S. I., Sz. P.

További belföldi híreink