Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-12-11 05:10:00

Ma tudja meg Orbán, mennyi pénzt kaptak az állami cégvezetők

Soron kívüli jelentést kér a miniszterelnök a szerdai kormányülésre. Orbán Viktor arra kér választ a fejlesztési és a közigazgatási minisztertől, hogy milyen jutalmakat és prémiumokat fizettek ki a közigazgatásban és az állami cégeknél. Navracsics Tibor már válaszolt: náluk nem fizettek jutalmakat.

„Eleve az a kérésünk, hogy ne is vegyék fel és akkor nincs ilyen vita” – üzent a jutalmazott állami cégvezetőknek Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A Fidesznél szomorúnak tartják, hogy milliós prémiumokat vehettek fel állami cégek vezetői.

A Blikkben megjelent, hogy a Magyar Fejlesztési Bank korábbi vezérigazgatója, Baranyay lászló közel 20 millió forintos prémiumot kapott. Szintén ekkora összeget vehetett fel a MÁV vezérigazgatója, Dávid Ilona.

A vagyonkezelő volt vezérigazgatójának, Horváth Gergelynek a prémiuma is majdnem elérte a 20 millió forintot. A Szerencsejáték Zrt. vezetője, Szentpétery Kálmán több mint 13 millió forintban részesült. Az eszközkezelő vezetője Csillag Tamás pedig 10 millió 800 ezer forinthoz jutott hozzá.

Hétfőn Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa arcátlan döntésnek minősítette a milliós prémiumok kifizetését.

Kocsis Máté kommunikációs igazgató az ATV Híradó kérésére kijelentette, hogy a vezetők munkaszerződéseit törvényesnek tartják, de azt viszont nem helyeslik, hogy ekkora prémiumokat ki lehessen fizetni. Kocsis Máté szerint ezeket a munkaszerződéseket is módosítani kellene.

Abban biztos lehet mindenki, hogy a miniszterelnök mindent megtesz, hogy ezek a jutalmak ne kerüljenek kifizetésre tavaly is világossá tette, idén is érvényes, mindenkinek eszerint kell eljárnia – fogalmazott.

Orbán Viktor a szerdai kormányülésre soron kívüli jelentést kért minisztereitől, hogy milyen jutalmakat és prémiumokat fizettek ki a közigazgatásban és az állami cégeknél.

A Fidesz ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos és a kommunikációs igazgató, Kocsis Máté is arra kérte az állami cégek vezetőit, hogy a prémiumukat jótékony célra fordítsák. Kerestük a vezérigazgatókat, kíváncsiak lettünk volna arra, hogy visszafizetik-e a pénzt, de erre nem kaptunk választ.

Kocsis Máté azt üzente az önkormányzati cégek vezetőinek, hogy ők se vegyenek fel semmilyen jutalmat, azok után meg főként, hogy a kormány segítséget nyújtott az önkormányzatoknak, adósságuk egy részét átvállalta.

Navracsics már válaszolt

A mai kormányülésen  Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter beszámolt arról, hogy a közigazgatásban 2013-ban jutalom kifizetése nem történt - áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztétium közleményében.

Vagyis már csak Németh Lászlónénak kell tájékoztatnia Orbán Viktort, hogy hogyan kezeli az állami cégvezetőknek tízmilliós prémiumok ügyét.

atv.hu/hvg.hu

Ajánlom

További belföldi híreink