Itthon

Kövér: „ne óbégassanak a kormánypárti képviselők” – parlamenti PP

Kit védtek? NAV-ügyben tiltakozott az Együtt-PM
december. 9. hétfő 15:25

"Kit védtek? Ne kamuzzatok tovább NAV-ügyben"- feliratú molinót feszített ki az Országgyűlés üléstermében az Együtt-PM két független országgyűlési képviselője hétfőn. Szabó Rebeka és Scheiring Gábor előbb a napirend előtti felszólalásokat követően az ülésterem közepén feszítette ki a molinót. Az ülést vezető Kövér László házelnök erre, a bekiabáló képviselőket helyre utasítva úgy reagált: "semmi okot nem látok az izgalomra, a szokásos idétlenkedés zajlik, kérem viseljék türelemmel. Van aki sosem nő fel, van ilyen." Arra is utalt, hogy a demonstráló képviselők szankciókra számíthatnak a házvezetés részéről. A két ellenzéki képviselő néhány perc után összeszedte a molinót, majd egy páholyból az elnöki pulpitus fölött függesztették ki újra. Innen nem sokkal később a teremőri szolgálat képviselői távolították azt el, akik elvágták a molinót tartó kötelet.

Kormánypárti interpelláció II. rész
december. 9. hétfő 15:07

A kereszténydemokrata Michl József interpellált, majd elfogadta Halász János államtitkár válaszát, így arról nem szavazott a Ház.

Ezzel vége az interpellációknak és parlamenti tudósításunknak is.

A Jobbik a londoni magyarok levélben történő szavazási lehetősége mellett
december. 9. hétfő 14:57

Farkas Gergely jobbikos képviselő annak érdekében interpellált, hogy ne csak a Kolozsvárott, hanem a Londonban élő magyar is szavazhasson levélben. Hajlandó-e változtatni a jelenlegi szabályozáson a kormány? – kérdezte.

Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbik ugyanazt mondja ebben a kérdésben, mint a Demokratikus Koalíció. Közölte: levélben nem lehet listára szavazni. Akiknek van állandó magyar lakcíme, azok a külképviseleten szavazhatnak – ugyanúgy, mint eddig. Ha egy londoni magyar levélben akar szavazni, jelentse be magyarországi állandó lakcímének megszűnését – mondta.

Farkas szerint „rossz volt hallgatni az önök magyarázkodását”. Nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés igen: 194 igen szavazattal, 36 nem ellenében, tartózkodás nélkül.

Ismét ellenzéki szavazatok segítségével fogadták el az interpellációra érkezett választ
december. 9. hétfő 14:50

A szocialista Ipkovich György az elavult gázcsatlakozók kicserésérről interpellált. Szerinte ezek cseréjét nem a lakók kell, hogy állják, mert nem az ő hibájukból használódtak el. Az ellenzéki politikus azt kérdezte: mit tesz a kormány annak érdekében, hogy januártól ne kerüljenek fogyasztók tömegesen kikapcsolva a rendszerből.

A reagáló Czomba Sándor szerint egy jogszabály-módosítás alapján a szolgáltató kell, hogy állja a készülékek felülvizsgálatát és azt nem háríthatja át a fogyasztóra.

Az interpellációt Ipkovichcsal együtt jegyző Nemény András nem fogadta el, az Országgyűlés azonban igen: 184 igen szavazattal, 59 nem ellenében, egy tartózkodással, azaz ismét az ellenzéki szavazatok kellettek az interpellációra adott kormánypárti válasz elfogadásához.

Kormánypárti interpelláció I. rész. Fideszes képviselőnő a frakciótársaihoz: „Befejeznétek?”
december. 9. hétfő 14:40

A fideszes Talabér Márta interpellált. Felszólalása elején, már bekapcsolt mikrofonnál az kérdezte a körülötte ülő, zajongó frakciótársaitól: „Befejeznétek?”

Halász János államtitkár válaszolt. Mivel Talabér elfogadta a választ, arról nem szavazott az Országgyűlés.

Ellenzéki szavazatok segítségével fogadták el az interpellációra érkezett választ
december. 9. hétfő 14:36

Az LMP-s Lengyel Szilvia is a kormányzati birtokpolitikát bírálta.

A reagáló Bitay Márton szerint most a nagy- és a családi birtok aránya Magyarországon ötven-ötven százalék. A kormány célja, hogy ez az arány húsz-nyolcvan százalékra módosuljon, „de ennek a programnak van egy kifutása, egy ritmusa”. A birtokmaximumokat megfelezte a kormány és a kiskapukat bezárta – tette hozzá.

Lengyel Szilvia nem fogadta el a választ, mert – mint fogalmazott – 2010 és 2013 között 440 ezerról 426 ezerre csökkent a mezőgazdaságban dolgozók száma. A Ház 191 igen szavazattal, 64 ellenében elfogadta a választ, azaz ismét az ellenzék szavazatai segítettek a kormányzati válasz elfoagdását.

Jobbik: „az a kérdés, hogy a béka fenekét milyen mélyre helyezzük”
december. 9. hétfő 14:28

A jobbikos Bertha Szilvia annak a gyanújának adott hangot, hogy nem lesz egymillió úgy munkahely. Szerinte a kormány által támogatott multinacionális cégeket „semmi értelme és haszna” támogatni, holott az agráriumot és a feldolgozóipart kéne.

A reagáló Czomba Sándor államtitkár szerint a kormányváltás óta több mint 280 ezerrel dolgoznak többen. „Képezni kell a magyar embert” – tette hozzá. Szerinte több tízezer emberrel többen dolgoznak az agráriumban is, mint a kormányváltáskor. A magyar gazdaságnak a multikra és a kicsikre is szüksége van – mondta.

Bertha Szilvia nem fogadta el a választ. „Az a kérdés, hogy a béka fenekét milyen mélyre helyezzük” – fogalmazott viszontválaszában. A Ház ennek ellenére elfogadta a választ: 195 igen szavazattal, 35 nem ellenében, tartózkodás nélkül.

MSZP: „a kecske egy igénytelen állat, de biztos megdöglene, ha ezt a választ megetetnék vele”
december. 9. hétfő 14:07

Varga Zoltán a mezőhegyesi birtok ügyében interpellált, amelyet a szocialista képviselő szerint a mostani kormány tönkretesz.

A reagáló Bitay Márton vidékfejlesztési államtitkár szerint a vidékfejlesztési államtitkár szerint nem a helyiek érdekében lobbizik, hanem a nagyüzemekért. Élesen bírálta a gazdaság 2004-es privatizálását, „mi a családi gazdasági modellben hiszünk” – mondta. „A mezőhegyesi ménesbirtok nemzeti érték” és a kormány mindent megtesz a megmaradásáért – tette hozzá.

„A kecske egy igénytelen állat, de biztos megdöglene, ha ezt a választ megetetnék vele” – válaszolt a Varga mellett az interpellációt jegyző Gőgös Zoltán szocialista képviselő. A Ház azonban 196 igen szavazattal, 62 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Technikai felszólalások és szavazások, napirend-megállapítás
december. 9. hétfő 14:00

A napirend előtti felszólalások után technikai felszólalásokra és szavazásokra, valamint napirend-megállapításra került sor. Kövér László házelnök ennek során tette előbb idézett kijelentését.

Kövér erősen beszólt a kormánypárti képviselőknek
december. 9. hétfő 13:57

„Megkérem a kormánypárti képviselőket, hogy ne óbégassanak. Elég nekünk ezt elviselni, nem kell még súlyosbítani a helyzetet” – fogalmazott a házelnök.