Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-12-02 07:25:00

Fidesz-Jobbik koalíció miatt aggódik Schiff András

Schiff András világhírű magyar zongoraművészt és karmestert Friderikusz Sándor szólaltatta meg a múlt héten beszélgetős műsorában. A zongoraművész az interjút Londonból adta, aminek a legfőbb oka az, hogy nem hajlandó Magyarországra utazni addig, amíg – ahogy ő mondja – „nem tapasztal újra normális európai állapotokat itt”.

Schiff András 1953-ban Budapesten született, 5 évesen kezdett zongorázni. 1968 és 1974 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémiára jár, tanárai Kadosa Pál, Rados Ferenc és Kurtág György. 1974-ben már díjazott a moszkvai Csajkovszkij zongoraversenyen, 1975-ben pedig Leedsben. 1979-ben Nagy-Britanniába megy, az élettársa egy japán hegedűművésznő, Juko Siokava. Több nemzetközi díj tulajdonosa, a Grammy-díjat kétszer is megkapta.

2011 óta tartják az Orbán-kormány erőteljes kritikusának, miután a Washington Postban megjelentette cikkét arról, hogy Orbán Viktor alkalmatlan az EU-elnökségre, továbbá, hogy a magyar kormány faji megkülönböztetésben, idegengyűlöletben és reakciós nacionalizmusban élen jár Európában.

Londonban hetente átlagosan 3 egész estés koncertet tart. Saját állítása szerint ugyanis lelki és fizikai állapota ezt lehetővé teszi. 2010 óta nem járt Magyarországon, mivel egy szélsőjobboldali érzelmű újságíró sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy 1919-ben nem öltek meg több baloldalit – köztük olyanokat is, mint ő, név szerint megemlítve. Azóta is több halálos fenyegetést kapott, de nem a félelem, hanem az áltata rossznak ítélt légkör tartja vissza a hazautazástól – minden honvágya ellenére.

Nagyon sajnálja, hogy – a különben nagyszerű találmány – az internet névtelen feljelentések és fenyegetések írására ad lehetőséget.

A műsorban beszámolt róla, hogy a magyarországi eseményeket baloldali érzelmű emberként magyar orgánumok rendszeres olvasójaként követi nyomon. 2011-ben ugyancsak a Washington Postban írt cikkében megszólalt a médiatörvény miatt is. Két hete a Népszabadságban pedig „Szégyen és gyalázat” címmel írt cikket a Horthy-szobor budapesti felavatása miatt.

Elmondása szerint az ország ügyei azért érdeklik, mert Magyarországot tartja hazájának, és „mély szeretettel” viszonyul hozzá. A magyar nyelvet nagyon szereti, mert az anyanyelve. De, ha a ma Magyarországon elhangzó beszédek egy sokak által érthető világnyelven hangzanának el, az „világraszóló botrányt” okozna szerinte. Azt is elmondta, hogy pozitívnak tartja, hogy demokrácia van Magyarországon, hiszen nem jöhetett volna létre vele az interjú, ha diktatúra lenne.

A felújított Zeneakadémia nyitóünnepségére nyomtatott meghívót kapott a miniszterelnöktől, de ez sem ingatta meg elhatározásában, továbbra se jön Magyarországra. Annak ellenére, hogy honvágya van és hiányoznak neki barátai, ismerősei. "De ez kevésbé fontos annál, amit mondtam. Az embernek kell, hogy legyenek elvei"- utalt a Magyarországon szerinte tapasztalható légkörre.

Friderikusz Sándornak arra a kérdésére, hogy fasisztaveszély van-e Magyarországon, Schiff András igennel válaszolt, majd elmondta: megdöbbenti, hogy egy olyan pártnak a képviselői, mint a Jobbik, ott ülnek az Európai Parlamentben. Szerinte csak egy lépés, hogy Horthy után Szálasinak is szobrot emeljenek, és amíg itt Radnóti könyveit égetik, nem fog Magyarországra látogatni- jelentette ki a művész Friderikusz műsorában. Elmondta: mindegy, hogy a főtéren, vagy valakinek a sufnijában emelnek ilyen szobrokat és mindegy, hogy 12 vagy 120 ezer ember vesz részt az avatáson. Akkor jönne szívesen újra hazájába, ha a társadalomban egyértelmű lenne, hogy "ilyen dolgokat nem csinálunk".

A műsorvezető azon kérdésére, hogy mi a véleménye Orbán Viktorról, Schiff elmondta: a miniszterelnököt nem ismeri személyesen, de "rendkívül pragmatikus, rendkívül karrierista" embernek tartja. 1989-es beszéde a Hősök terén óriási hatást tett rá, véleménye szerint "látnoki erejű" beszéd volt. "Micsoda metamorfózison ment ez az ember keresztül azóta"- vélekedett Schiff. Hozzátette: mindent csak az ő nyakába varrni azonban egy óriási tévedés.

Gyurcsány Ferenc sem személyes ismerőse, de szerinte „badarság” Orbán és Gyurcsány közé egyenlőségjelet tenni. Hallott a zárt körben elmondott beszéd kiszivárogtatásáról. Schiff azonban az őszödi beszédet őszinte helyzetértékelésnek tartja.

Laikusként úgy ítéli meg, hogy 2014-ben nem fog megbukni az Orbán-rendszer. "Szerintem minden marad a régi, hacsak nem lesz egy jobbra tolódás, amitől nagyon félek"- mondta Schiff, aki szerint a Jobbik egyáltalán nem elhanyagolható tényező. Elképzelhetőnek tartja ugyanakkor, hogy a Fidesz nem fog olyan többséget kapni, mint legutóbb és talán szüksége lesz koalícióra. "És ez inkább valószínű jobbfelé, mint balfelé"- utalt a Jobbikkal való esetleges koalícióra, ami nagyon aggasztaná.

Schiff szerint a magyar társadalom adós a múlttal való szembenézéssel, és sokszor bagatellizálják, sőt heroizálják Horthy és Szálasi személyét. A náci bűnöket összemosni a szovjet terrorral véleménye szerint „borzalmas bűn”.

Zenei pályáját leginkább meghatározó művésznek Bachot nevezi meg, akinek a hatását véli felfedezni Mozart, Beethoven, Bartók és Debussy műveiben is.

Schiff a műsorban arról is beszámolt, hogy kikapcsolódásra szánt idejét rendszeresen Firenzében tölti. Szépség iránti igényét egyrészt a reneszánsz város szépsége, és a templomok freskói töltik be. Másrészt mindig visz magával angol, német, olasz és magyar műveket. Egy Shakespeare szonett, egy Radnóti ecloga minden napra biztosítja a szépet számára. A nyugtalanító társadalmi-politikai helyzet ellenére úgy látja: az irodalmi élet virágzik Magyarországon.

A zongoraművész személyes ismerősei között vannak olyan kortárs magyar írók, mint Kertész Imre, Nádas Péter, Esterházy Péter, akiknek a műveit rendszeresen újra meg újra „rajongva olvassa”. Ezen kívül Bodor Ádám és Závada Pál műveit is szívesen olvassa.

November 13-án neki és Kurtág Györgynek ítélte az Aranymedált a 200 éve alapított Royal Filharmonic Society angol királyi filharmóniai társaság, amely díjat december 21-én, 60. születésnapján fog megkapni, a Bach koncertsorozatát lezáró nagy előadáson a londoni Wigmore Hallban.

Az aranymedállal olyan nevezetességeket tüntettek eddig ki, mint Brahms, Britten, Sibelius, Prokofjev, Rahmanyinov, Strauss, Ligeti. A brit királyi akadémia 300 fős elitklubjának is tiszteletbeli tagja, ahol olyan hírességek nevei szerepelnek, mint Sir Elton John, Claudio Abbado, Placido Domingo, Sir Paul McCartney, Cecilia Bartoli.

A zeneművész jövőre hat hónapos koncertszünetet tervez, ezt az időt könyvírásra akarja fordítani. Nem életrajzi mű írására készül, hanem gondolatait szeretné megosztani az olvasókkal, ugyanis szerinte minden művész kötelessége, hogy nyitott szemmel és füllel járjon és véleményt alkosson a társadalomról, politikáról és művészetről.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók