Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-12-02 08:20:00

Idén gyorsabban emelkedett Magyarországon a HIV-fertőzöttek száma

Tovább emelkedett Magyarországon a HIV-fertőzöttek száma: októberig csaknem annyian betegedtek meg, mint tavaly egész évben. A HIV embert fertőző vírus, az AIDS pedig betegség, vagyis a szerzett immunhiányos tünetegyüttes okozója. Az AIDS világnapján most is a veszélyekre hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Mára szinte teljesen feledésbe merült, mit jelent a piros szalag, pedig néhány éve még a köztudatban volt. Az AIDS elleni küzdelem jelképe. A tesztek, felvilágosító plakátok hiányoznak a hétköznapokból, pedig az AIDS betegséget okozó vírus itt van az országban, és egyre több fiatalt betegít meg. Az Ifjúsági Vöröskereszt önkéntesei gyakran tartanak előadást iskolákban.

A közhiedelemmel ellentétben ma már nem Afrikában és a Délkelet-Ázsiában tombol a betegség, sőt itt visszaszorulóban van.
 
„A legnagyobb járvány ma a világon Kelet-Európa országaiban van: Ukrajnában, a volt Szovjetunió tagországaiban és a melegek között Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban is” – fogalmazott Szlávik János infektológus.

Növekszik a fertőzöttek száma a prostituáltak körében, egyre többen betegednek meg intravénás tűtől, de jellemzően a homoszexuális fiatal férfiak körében több a HIV-fertőzött.

A világon a HIV-betegek mindössze tíz százaléka tudja magáról, hogy pozitív. Magyarországon az első HIV-fertőzést 1985-ben diagnosztizálták. Két évvel később már halálos áldozatai is voltak a kórnak. Azóta az orvostudomány már gyógyítani is képes a HIV-betegeket: eddig a világon két embert nyilvánítottak egészségesnek a fertőződés után.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink