Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-20 07:20:00

Devizás perek: két hét türelmi időt kért Navracsics

A devizahitelesek megsegítéséről hívott össze egyeztetést Navracsics Tibor. A miniszter két hét türelmi időt kért a javaslatok feldolgozására, egyébként pedig a jövő héten találkozik a Kúria elnökével, mert a jogegységi döntés megszületésének esélyeiről kíván tájékozódni.

Navracsics Tibor újabb részleteket árult el a Bankszövetség javaslatáról. „A Bankszövetség javaslatában szerepel a 90 napon túli nemteljesítő adósok helyzetének rendezése, végső soron annak a lehetősége, hogy esetleg az adósságot elengedjék, az árfolyamrés jogszabályban való rendezése”- sorolta a miniszter.

Változatlanul az a kérdés: ki viselje a terheket. Az ügyvédi kamara az eljárási szabályok és a Ptk. megváltoztatását javasolta, hogy ne a végrehajtásokat megszüntető perekben legyenek kénytelenek a bíróságok jogkérdéseket eldönteni.

„A kamara az ügyvédség nevében azt mondhatja: ha már a hitelező és az adós közti vita végleges rendezésében gondolkodunk, akkor a jogvita végleges rendezése volna a cél. A végrehajtást megszüntető per erre nem alkalmas, ezért erre tettünk javaslatokat”- nyilatkozta Híradónknak Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

A bankszövetség egyébként azt is kérte, hogy ha a bíróságok érvénytelenítik a szerződéseket, a joggyakorlat egységesen írja elő, hogy kell ennek jogkövetkezményeit a bíróságoknak elrendelnie. A minisztérium a Kúriától vár megoldást, a Kúria viszont azt mondja: az alsóbb fokú bíróságok előtt lévő ügyek tapasztalatai még nem értek el hozzá: a jogegységi döntésnek még nincsenek meg a feltételei.

Az egyeztetésről kiadott Kúria-közlemény azt mondja: a Polgári kollégium folytatja a perek elemzését, egyébként átérzi a devizaperek társadalmi jelentőségét. Ezért javasolta a Kúria - kivételes esetben- azokban az értékhatár alatti perekben is felülvizsgálati eljárást lehessen kezdeményezni.

„A kormány nem kérhet soronkívüliséget”- válaszolta Navracsics Tibor arra a kérdésre, hogy a pereket lehet-e gyorsítani. A KIM még ebben az évben kidolgozza a tervezetet, ám ezelőtt a jövő héten találkozik a miniszter a Kúria elnökével, akitől azt várja, hogy nyilatkozzon, mikorra születhet jogegységi döntés. Egyébként a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma előtt az összes polgári peres eljárás több mint 56 százaléka devizahiteles per.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink