Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-19 12:34:00

Vámosi-Nagy: rég kiderült volna, ha a NAV felsőbb utasításra elnézi a csalásokat

Bár a rendszer kétségtelenül magában hordozza a visszaélés lehetőségét, nem valószínű, hogy a csalások intézményesített módon, az adóhatóság tudomásával történnek - mondta az ATV Start-ban az adóhatóság egykori elnökhelyettese.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint ha az adóellenőrök valóban felsőbb utasításra húnytak volna szemet a csalások felett, ráadásul éveken keresztül, akkor az már korábban kiszivárgott volna, miután a hivatalnál mintegy 25 ezren dolgoznak.

Nem szabad elfelejteni, hogy az adóhatóságnak az adóhiány megállapításánál bizonyítási kötelezettsége van, vagyis be kell bizonyítania, hogy melyik adózónál konkrétan hány forint az adóhiány, ez pedig nem túl egyszerű feladat - mutatott rá az adószakértő, aki szerint mindenesetre a NAV végzi a dolgát, hiszen évek óta 2-300 milliárd forintnyi adóhiányt állapítanak meg. Ennek egyébként döntő többsége, mintegy 85 százaléka a be nem fizetett áfából származik, de Vámosi-Nagy szerint annak ellenére, hogy az áfa rendszere a visszaélések lehetőségét is magában hordozza, a rendszerszintű csalás nehezen elképzelhető.

atv.hu / J. I.

Ajánlom

További belföldi híreink