Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-19 05:35:00

„A rezsicsökkentés áldozata” Aggódik a gázellátásért az ellenzék

Vizsgálatot sürgetnek az ellenzéki pártok, mert szerintük a kormány veszélyezteti az ország gázellátását azzal, hogy nem töltötte fel időben a hazai gáztározókat. Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt mondta a Népszavának: a korábbi, három hétre elegendő gáztartalékhoz képest ma csak pár napig lenne elég a hazai tározókban elraktározott gáztartalék

Az Orbán kormány volt helyettes államtitkára azt állítja, hogy a tározók mindössze egyharmad részig vannak feltöltve, ráadásul szerinte az úgynevezett párnagázból is 200 millió köbmétert eladott a kormány, amely veszélybe sodorja az ellátást.

Holoda Attila úgy fogalmazott: a korábbi, három hétre elegendő gáztartalékhoz képest ma csak pár napig húzná a hazai tározókban elraktározott gáztartalék. A kabinetnek érdemes lett volna a nyári időszakban gondoskodni a megfelelő mennyiségű gázkészlet felhalmozásáról a fűtési idény elejére, ezzel erősíthette volna az ellátás biztonságát.

Az MSZP a gáztárolók feltöltését sürgeti és vizsgálatot követel. Az Együtt-PM szerint a kormány felelőtlenül veszélybe sodorta az ország energiabiztonságát. A Jobbik szerint is hibázott a kormány, a Demokratikus koalíció pedig a rezsicsökkentés áldozata lett az ellátás biztonsága, ugyanis a kormány a készletek értékesítésével nyomta le a gáz árát.

Közben cáfolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Holoda Attila állításait, amely szerint csak pár napra elég a gázkészletünk. A tárca szerint megfelelő az egyetemes gázszolgáltatók felkészülése, hiszen törvényi előírás a teljes téli fogyasztás 60 százalékának raktározása. Ugyanakkor szerintük tényleg kevesebb tárolt gázra van szükség, köszönhetően az ország javuló energiabiztonságának.

Ajánlom

További belföldi híreink